Lucrări în grădină și livadă – Martie
Cu speranța că zilele geroase sunt o simplă amintire și cu gândul la o grădină colorată și bogată, avem o serie de sfaturi pentru lucrările din grădină și livadă în luna lui Mărțișor. Cum primăvara calendaristică a sosit deja, e timpul să plantăm flori, legume, arbuști ornamentali sau pomi fructiferi.
În grădina de flori
- Achiziționați pliculețele cu semințe. Este momentul ideal pentru a le planta. Este destul de simplu deoarece pliculetele au instrucțiuni pe verso, pe care trebuie să le urmați pas cu pas.
- Nu aveți nevoie de o seră în care să le cultivați, le puteți crește în dormitor, poziționându-le în fereastră sau oriunde în casă, pe un pervaz însorit.
- Martie este luna ideală pentru a planta salvia. Aceasta va avea o dispunere spectaculoasă din vară până la începutul toamnei. Salvia poate fi plantată atât în ghivece, cât și în tăvițe umplute cu compost umed.
- Dacă solul poate fi lucrat, adăugați un strat de 5 cm (sau mai mult) de compost sau gunoi de grajd, pentru a pregăti parcela pentru sezonul de semănat. Puteti să folosiți și fertilizatori speciali sub formă de pelete.
- Dacă trebuie să mutați arbuștii de foioase, acum este momentul, daca solul nu este înghețat sau inundat.
- Fertilizați pomii, arbuştii sau gardul viu cu un fertilizator cu eliberare treptată.
- Plantați flori cu înflorire în primavară, cum ar fi gladiole, crini și ranuculus în grădină, jardiniere sau ghivece.
- Plantați în gradină flori care au înflorit forțat în interior, cum ar fi zambile și narcise.
- Plantați ghiocei într-un loc însorit al grădinii.
- Acum este momentul potrivit pentru a planta plante erbacee perene. Scoateți și separați plantele perene pentru a le îmbunătăți vigoarea și pentru a le înmulți.
- Dacă plantele au nevoie de suport de creștere, acum este momentul să puneți acest suport, pentru ca plantele să poată crește pe el. Daca puneți suportul mai târziu, va fi mult mai grea adaptarea plantelor, iar aspectul lor nu va fi unul plăcut.
- Plantați butașii de trandafir. Fertilizați-i cu un fertilizator special pentru trandafiri sau cu un fertilizator general, imediat ce aceștia încep să se dezvolte.
- Semințele de plante perene pot fi plantate acum direct în sol. Daca acest lucru nu este posibil, le puteti planta in ghivece sau in tavite modulare din care le puteti muta mai tarziu in primavara.
- Curățați tufele de trandafiri pentru a încuraja creșterea. Nu uitați să purtați mănuși de grădinărit pentru a vă feri de spini.
- Însămânțați acum semințele de flori, pentru a le putea replanta in iunie.
- Bulbii de begonia care au fost plantați în jardiniere vor începe să răsară. Pe măsură ce se evidențiază, mutați-i în ghivece individuale.
- Efectuați lucrările de tăiere pentru fuchsia (lăsați pe fiecare ramură 1-2 muguri).
- Curățați plantele perene și iarba ornmentală și îndepărtați frunzele uscate pentru a usura creșterea unor frunze noi.
- Tăiați florile ornamentale de iarnă imediat după ce a trecut perioada de înflorire, pentru a împiedica aceste plante să crească prea lungi și subțiri.
- Îndepărtați frunzele bătrâne ale spanzului, pentru a elimina bolile și dăunătorii pe care acesta le-ar putea adăposti și pentru a evidenția noile flori.
- Efectuați lucrările de tăiere pentru iasomia de iarnă imediat după înflorire, pentru a încuraja o nouă înflorire. Tăiați cu 5 cm deasupra tăierii de anul trecut.
- Continuați să îndepărtați frunzele ofilite ale panseluțelor de iarnă. Această operațiune va încuraja înflorirea spectaculoasă a panseluțelor.
- Acordați atenție melcilor pe măsură ce vremea se încălzește. Utilizați gel împotriva melcilor pe a-i ține departe de plante.
În grădina de legume
- Plantați fasole și mazăre timpurie în tăvițe cu compost, pentru ca mai apoi să le replantați în grădină.
- Dacă solul poate fi lucrat, săpați parcela care va fi însămânțată și mai apoi așezați un strat de 5 cm de compost sau gunoi de grajd bine putrezit pentru a fi pregătit pentru perioada de plantare.
- Pregătiți răzoarele de legume îndepărtând buruienile uscate, săpând și așezând compost peste acesta. Odată ce ați pregătit solul, așezați o folie sau pătură de horticultură, pentru a menține răzorul uscat și cald pentru plantare.
- Dacă ați avut recipient pentru compost pe perioada iernii, acum este momentul să răspândiți acest compost în grădină.
- Începeți să ajutați cartofii să germineze, asta dacă nu ați făcut-o până acum.
- Către sfârșitul lunii, plantați cartofii pe care i-ați ajutat să germineze. Dacă nu aveți suficient de mult spațiu în grădină, ați putea să creșteți cartofii pe terasă.
- Plantați sparanghel pentru lăstari, îndepărtați buruienile din răzorul de sparanghel. Sparanghelul are rădăcini scurte, așa că pliviți răzorul cu mâna pentru a împiedica eventualele daune.
- Săpați un șanț de 20-25 cm adâncime și 30 cm lățime și adăugați o cantitate îndestulătoare de compost bine putrezit. Plasați cu grijă sparanghelul la 45 cm distanță de șanț, acoperit cu pământ fin pentru a asigura răsărirea ușoară a lăstarilor.
- Plantați arpagic și usturoi, dacă solul nu este înghețat sau inundat. Ca alternative, puteți să le plantați în jardiniere sau ghivece individuale din care le puteți transplanta mai târziu.
- Începeți să plantați semințe de legume precum: morcovi, ridichi şi salata în seră sau sub o pătură horticolă.
În grădina de fructe
- Plantați meri, ciresi și alți pomi fructiferi într-un loc însorit.
- Continuați să plantați lăstari de zmeură.
- Efectuați lucrări de tăiere ale arbuștilor pentru a stimula creștera unor noi lăstari care vor rodi în toamnă. Tăiați vârful lăstarilor care au rodit vara trecută și care au crescut peste suportul de susținere.
- Nu uitați să fertilizați arbuștii fructiferi cu un fertilizator potrivit.
- Protejați florile piersicilor, caișilor și nectarinilor cu o pătură de horticultură. Acești pomi pot fi plantați în această perioada.
- Săpați pomii fructiferi apoi adăugați un strat de compost la rădăcina acestora. Atenție! Nu adăugați un strat prea mare de compost, deoarece acesta nu va avea efectul scontat.
- Adăugați un strat de compost la rădăcina rubarbei, pentru a menține vigoarea plantei și pentru a reduce pierderea umidiății solului. Aveți grijă să nu acoperiți coroana acesteia cu compost.
- Rubarba se poate planta și în acestă perioadă.
- Pulverizați frunzele noi ale piersicului cu o soluție specială pentru a împiedica apariția bolii ondulării frunzei la piersic.
- Acoperiți căpșunile cu o pătură horticolă pentru a încuraja rodirea timpurie.
În seră
- Începeți să plantați semințe de varză de toamnă în tăvițe pe care le asezați într-un loc răcoros din seră.
- Plantați semințele acum pentru a le putea transplanta în grădina după ce a trecut înghețul.
- Pentru o mai bună germinare în timpul vremii reci, utilizați propagator electric pentru a ajuta cultura timpurie.
- Schimbați pământul și ghiveciul orhideelor și altor plante de apartament înainte de a incepe creșterea activă.
- Plantați în ghivece lăstarii pe care i-ați tăiat toamana trecută.
- Aduceți sacii de compost în seră pentru a se încălzi o săptămână sau două înainte de a fertiliza terenul.
- În zilele mai călduroase aerisiți sera.
- Plantați semințele de tomate în sera încălzită pentru a obține o recoltă timpurie.
Îngrijirea gazonului
Tăiați marginile gazonului dacă este necesar. Încercați să puneți borduri pe marginea gazonului pentru o întreținere eficienă.
- Dacă gazonul trebuie tuns, alegeți o zi cu umiditate scazută. Asigurați-vă că lamele sunt la un nivel mai înalt decât de obicei.
- Puteți să plantați fâșiile de gazon dacă pământul nu este înghețat sau inundat.
- Dacă doriți să creșteți gazon din semințe, acum trebuie pregătit pământul pentru plantare pentru a avea timpul necesar să se odihnească.
Din fotoliu
- Achiziționați semințele pe care urmează să le plantați în jardiniere sau în ghivecele suspendate.
- Achiziționați pomii fructiferii pe care îi veti planta în această primăvară. Daca spatiul de care dispuneți este limitat, puteți opta pentru pomii pitici.
- Dacă nu mai aveți spațiu disponibil în pervaz, achiziționați legume cu frunze care se pot planta și în grădină.
- Sortați semințele pe care urmează să le plantați în funcție de dată.
- Folosiți o agendă pentru a monitoriza semințele pe care urmează să le plantați și perioada în care să le plantați.
Alte lucrări în grădină
- Scăpați de petele de murdărie de pe pavaj frecându-le cu o perie sau o mătură sau cu o mașină de spălat sub presiune.
- Dacă nu știți ce tip de sol aveți în grădină, achiziționați un kit de testare a solului care vă va ajuta să achiziționați tipurile de plante care se potrivesc grădinii.
- Acoperiți răzoarele cu compost și sol de bună calitate.
- Începeti plivitul pe măsură ce vremea se încălzește – buruienile sunt mai ușor de controlat dacă sunt eliminate de tinere.
- Verficați containerele cu compost pentru a vă asigura că acesta nu s-a uscat.
- Este momentul ideal pentru a construi un container de compost.
- Butoaiele de apă sunt o investiție sigură. Așezați-le sub un burlan pentru acumularea apei de ploaie.
- Este recomandat să curățați și dezinfectați stropitorile pentru a preveni apariția bolilor.
- Mutați plantele din seră în solar înainte de a le planta în grădină, pentru a le obișnui cu vremea rece de afară.
- Plantați gardul viu pentru a încuraja apariția animăluțelor sălbatice.
- Acum este momentul să instalați un iaz sau o mică fântână în curte.