Lucruri pe care nu le știai despre creșterea bibilicilor
Termenul de bibilică este numele comun pentru zece specii de păsări galinacee din familia Numididae. Bibilicile au fost descoperite pentru prima dată pe coasta Guineei din Africa de Vest. Hibrizii industriali care se comercializează și se cresc astăzi în Europa au fost dezvoltați în Franța, Belgia și Italia. Păsările sunt ușor de recunoscut după trăsăturile lor distinctive.
Ce nu știai despre puii de bibilică
Dacă te-ai hotărât să achiziționezi pui de bibilică sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre ei, astfel nu vei fi luat prin surprindere. În general, puii se cresc similar cu celelalte specii de pui de o zi. Trebuie să știi, încă de la achiziție, că sunt câteva aspecte de care trebuie să ți cont pentru a obține bibilici adulte bine dezvoltate, vesele, prietenoase și productive.
🌬️Încă de la achiziție acordă atenție transportului până la domiciliu. Puii de bibilică de o zi sunt foarte sensibili la curent, frig sau ploaie. Se îmbolnăvesc sau mor subit dacă sunt ținuți în frig sau în curent.
🏚️ Adăpostul trebuie să fie un spațiu sigur, cu temperatură controlată, în care puii de bibilică vor petrece primele două până la șase săptămâni din viață. În prima săptămână în adăpost vor fi 32 – 35 grade Celsius, la sol. Temperatura va scădea treptat cu câte două grade, până în săptămâna a șaptea. Dacă bibilicile stau înghesuite cu ochii mijiți, acesta este un semn că le este frig.
🍂Așternutul trebuie să fie realizat din materiale uscate, cum ar fi paiele, nisipul sau rumegușul. O chestiune interesantă de care trebuie să țineți cont este că, uneori, puii de câță confundă rumegușul cu hrana. Dacă se întâmplă acest lucru, este bine să schimbați așternutul, pentru că devin iritați când tot încearcă să se hrănească cu rumegușul și nu reușesc. Sunt singurele specii la care așternutul poate fi realizat și din ziare de exemplu, mai jos explicăm de ce.
💩 Excrementele bibilicilor, spre deosebire de alți pui de o zi, sunt foarte uscate, ușor de curățat. Dacă sunt crescuți singuri în adăpost până la 6 săptămâni, puii de bibilică pot avea alt tip de așternut, cum ar fi ziarul. Puii din celelalte specii au excrementele mai umede, deci așternutul de tipul ziarelor sau cârpelor nu este recomandat.
💡 Puii de bibilică au nevoie de minim 23 de ore/zi în prima săptămână de viață. Intensitatea luminii va porni în perioada de start de la 20 lucși/mp. Se va scădea treptat până la 5 lucși/mp.
🎑Ai putea fi tentat să lași puii de bibilică în aer liber înainte de două săptămâni. Crescătorii recomandă protejarea lor în adăpost până la 6 săptămâni. Totuși, după două săptămâni, dacă vremea este însorită și caldă, pot sta câteva ore în curte.
😵💫 Puii de bibilică sunt foarte simpatici, dar în primlele săptămâni par mereu dezorientați, confuzi și emoționați. Din păcate, din acest motiv sunt predispuși la accidente, cum ar fi dislocarea picioarelor.
😟 Puii de bibilică sunt foarte influențați de mediul de viață. Dacă în primele săptămâni de viață sunt expuși la traume, sau sunt atacați de alți pui, mai mari, vor deveni mai antisociali și mai înverșunați. Un adult antisocial va fi mai înclinat să urmărească și să acționeze agresiv față de celelalte păsări.
Caracteristici unice ale bibilicilor
- Bibilicile se caracterizează prin strigătul lor strident pe care-l scot mai ales când sunt în stare de alertă.
- Sunt vânători dibaci, preferă să vâneze insecte, iar preferatele lor sunt căpușele. Gândacii și chiar șoarecii sunt vânați adesea de bibilici.
- Bibilicile sunt mai puțin docile decât alte specii de păsări. Deși este o specie sociabilă, bibilica preferă mai puțin interacțiunea. Crescătorii știu că de cele mai multe ori agresiunile apar doar între bibilică și cocoș.
- Câțele pot fi crescute laolaltă cu alte specii de păsări, deoarece tind să se izoleze, inclusiv în adăpost ocupă cu precădere spațiile înalte, la care nu pot ajunge altă păsări.
- Ca și în cazul altor specii de păsări de curte, bibilicile consumă pietricele pentru a ajuta la măcinarea furajelor din gât.
- La fel ca majoritatea speciilor de păsări, bibilicilor le place să se scalde în praf.
- Bibilicile se cuibăresc sub tufe și folosesc copacii ca locuri de adăpostire.
Proprietăți ale cărnii de bibilică și randamente de producție
Bibilicile sunt din ce în ce mai populare în gospodăriile crescătorilor de păsări de curte pentru că sunt sanitari foarte buni, au aspect exotic, iar producția de carne și ouă este profitabilă. Bibilica este crescută cel mai adesea pentru carne, ouăle de bibilică nu au popularitatea celor de găină, le găsim rar la vânzare în magazine, de exemplu.
Tu știai acest lucru? 🙂 Carnea de bibilică este hrănitoare și săracă în calorii, cu conținut scăzut de grăsimi și conținut ridicat de proteine și acizi grași nesaturați. |
În țările europene, ce de cele mai multe ori carnea de bibilică este servită în restaurante. Bibilica domestică crește de două ori mai repede decât cea sălbatică, iar carcasa este mai slabă. În Statele Unite și Europa, carnea de bibilică este văzută ca o alternativă la pui și este preferată pentru aroma sa de vânat.
În plus, carnea de bibilică este mai bogată în proteine și cu mai puține grăsimi în comparație cu cea a puilor de carne Broiler. Odată cu interesul crescut al consumatorilor pentru produsele sănătoase, bibilicile acoperă o nișă de piață pentru specii alternative de păsări.
Proprietățile carcasei de bibilică
- Bibilicile au un schelet mic, iar carcasa lor încorporează o cantitate mare de carne.
- Carnea de pe piept conține mai multe proteine și mai puține grăsimi.
- Carnea este mai închisă la culoare, mai roșie și mai puțin galbenă decât carnea de piept de pui.
- Pe măsură ce bibilicile îmbătrânesc, culoarea cărnii se închide la culoare.
- Carnea devine mai ațoasă odată cu vârsta, dar pierderile la gătit sunt mai mici, pentru că se mărește carcasa.
- Ca și în cazul găinilor, carnea pulpei are un conținut mai mare de grăsime decât pieptul.
- Prăjitul la foc deschis are ca rezultat obținerea unui conținut mai mare de proteine în carnea de piept, în comparație cu gătitul înăbușit.
- Carnea de pe coapsă nu pierde din frăgezime în funcție de metoda de gătire.
- Pierderile la gătit sunt mai mari la bibilici decât la găini, din acest motiv este o alternativă, dar nu un înlocuitor al cărnii de pui.
Cu toate că sunt gălăgioase, mai greu de stăpânit decât găinile, bibilicile sau câțele, cum sunt cunoscute în unele părți din țară, sunt o opțiune bună pentru ouă și producția de carne. Ouăle sunt mai mici decât cele de găină, au coaja mai tare și sunt la fel de hrănitoare. O bibilică poate depune până la 90 de ouă pe sezon. Poți plasa comandă de bibilici de o zi în magazinele noastre din țară. Click pe bannerul de mai jos și alege magazinul care îți este mai aproape.