Mana în cele mai importante culturi din grădină – cum o identificăm și ce tratament are?
Mana este cea mai cunoscută boală care afectează culturile de legume din grădină și solarii. Este atât de răspândită și are atât de multă notorietate încât apare în tradițiile și descântecele din bătrâni împotriva manei. Acum mana se tratează folosind tratamente dezvoltate special pentru a elimina această micoză din cultură. Află cum depistezi și cum elimini mana în culturile de legume.
Citește în acest articol despre:
Mana este denumirea populară una dintre cele mai răspândite și mai periculoase boli care atacă, cartoful, vinetele, ardeiul, castravetele și alte legume. Mana este declanșată de diferite tipuri de ciuperci, fiecare periculoasă pentru câte o familie de legume. Phytophthora infestans este ciuperca ce afectează tomatele, cartoful și vinetele. Mana castraveților este cauzată de Peronospora parasitica, în timp ce la ardei boala este cauzată de Phytophthora capsici.
Mana apare, în general, în verile ploioase și atacă toate părțile plantei, de la frunze până la tulpină sau flori. Se definește prin aspectul ars al plantei atunci când este atacată complet de mană. Vezi cum se manifestă mana în principalele culturi din grădină, dar și ce tratamente sunt recomandate pentru tratarea culturilor. Găsești tratamente și sfaturi de la specialiști în Fitofarmaciile Agroland.
🍅 Mana roșiilor
Mara tomatelor este o boală foarte periculoasă, atât pentru culturile din câmp, cât și pentru culturile din sere. Cele mai mari pagube ale manei sunt în spațiile protejate realizate din folie de polipropilenă, în lunile de toamnă, pentru că în decurs de o săptămână întreaga cultura poate fi distrusă, dacă nu se iau măsuri drastice. În câmp boala apare în general la sfârșitul lunii iunie, atunci când umiditatea în aer este mare și temperatura ajunge până la 25 ℃.
🌿 Simptome – cum depistezi mana în cultura de roșii
Mana se manifestă pe toate organele de la suprafață ale roșiilor, prin pete neregulate, în general de formă circulară, de 3 – 15 mm în diametru. La început țesutul afectat are culoare galben-verzuie, cu aspect umed, ulterior se închid la culoare, devin brun cenușii, înconjurate de o margine îngustă decolorată. Dacă mediul este favorabil, boala atacă toată planta.
Mana roșiilor se manifestă pe toate organele plantei. Partea inferioară a frunzei afectate, în dreptul petelor apare un puf alb. Frunzele se ofilesc în câteva zile. Dacă boala se manifestă în serele realizate din folie polipropilenă, faza manifestării pufului albicios nici măcar nu se mai observă. De la o zi la alta apare aspectul de ars, specific bolii. Pe fructe boala se poate manifesta de la apariția lor până la coacere. Pe fructe apar pete cu formă neregulată, cufunndată.
👩🌾 Prevenirea apariției bolii
- Răsadurile de roșii nu se plantează lângă cultura de cartofi.
- Nu se folosesc semințe din fructe provenite de la plante bolnave.
- Udarea se face în reprize pentru a evita băltirea.
- Restul plantelor din cultura de roșii vor fi arse după recoltare, urmate de realizarea unei arături adânci de toamnă.
- În sere restul plantelor se distrug, pământul se schimbă sau se tratează termic la 90℃ ori chimic cu Basamid .
- Folosirea containerelor separate pentru fiecare plantă ajută la limitarea răspândirii bolilor.
- Se supraveghează atent temperatura și umiditatea din sere, temperatura nu trebuie să scadă sub 20℃.
- Rotația culturilor în câmp la 3 ani.
🧪 Tratament împotriva manei la roșii
După plantare, în special în ciclul II de cultură, când pericolul este foarte mare, se aplică tratamente la sol în jurul bazei tulpinii cu Proplant 72,2 SL 0,15-0,25%, Flopan 50 WP 0,2%, Merpan 50 WP 0,2%, Previcur Energy 0,1%. Se administrează 0,5 litri suspensie la fiecare plantă. Nu se udă cel puțin 4-5 zile.
🌶️ Mana ardeiului
Mana ardeiului este o boală agresivă, care apare în sere, solarii și în câmp. Se manifestă în toate stadiile de dezvoltare ale plantei și este cauzată de agentul patogen Phytophhora capsici Leonian. Poate compromite producția dacă sunt condiții favorabile, dar poate fi combătută dacă se acționează la timp.
🌿 Simptome
Ardeiul poate fi atacat de mană încă din faza de răsad. Răsadurile de ardei care sunt atacate de mană se ofilesc și cad, pentru că planta este atacată de la rădăcină. La plantele mature, pe frunze se observă pete mari brun-deschis, pe partea inferioară acoperite de un puf albicios. În timp, petele se decolorează și se usucă. Mana ardeiului atacă și tulpinile, lăstarii, iar pe fructe apar pete mici apoase, izolate, de culoare verde-cenușiu, care se extind pe tot fructul.
👩🌾 Prevenirea apariției bolii
- Pentru a evita mana ardeiului chiar de la stadiul de răsad, se folosesc doar semințe tratate, din surse sigure.
- Nu se plantează pe terenurule care nu sunt bine drenate.
- Semințele pot fi dezinfectate și cu Tiramet 600 SC 3-4 gr la kg de sămânță.
- Se plantează soiurile rezistente la boală.
🧪 Tratament împotriva manei la ardei
Răsadnițele și serele se dezinfectează cu Basamid. Cuburile pentru răsaduri ar trebui îmbăiate 5 min în Previcur Energy sau Proplant 72,2 – 0,2% câte 0,5 l soluție la plantă. Mana se poate trata prin stropirea frunzelor cu Previcur Energy 0,2%, Proplant 0,2% sau Champ 77 WG 0,3%, Ridomil Gold 68 WG 0,25% la intervale de 10 zile.
🥒 Mana la castraveți
Mana în cultura de castraveți se manifestă în anii cu veri ploioase și răcoroase. Nu atacă doar castraveții, ci și pepenii sau dovleceii, cu pierderi care pot ajunge până la 80%. Este foarte periculoasă pentru plantele din sere și solarii. Plantele pot fi atacate de această micoză în toate fazele de dezvoltare.
🌿 Simptome
Pe partea superioară a frunzelor apar pete galbene, colțuroase, de până la 24 mm, care ulterior se fac brune. Pe partea inferioară petele sunt însoțite de un puf violaceu. Frunzele atacate se usucă. Dacă mediul este umed mult timp, petele se extind rapid. Apariția și evoluția bolii sunt favorizate de temperaturi care oscilează între 10℃ și 30℃ și prezența picăturilor de apă pe frunze.
👩🌾 Prevenirea apariției bolii
- Rotația culturilor, cucurbitaceele pot fi plantate pe același teren odată la 4 ani.
- Se păstrează distanța dintre culturi.
- În sere se evită formarea condensului, iar temperatura nocturnă trebuie să fie în jur de 20℃.
- Se fac tratamente cu fungicide de contact odată la 6 zile și cu fungicide sistemice odată la 12 zile.
🧪 Tratament împotriva manei la castraveți
Se folosesc fungicide de contact: Alcupral 50 PU 0,5%, Oxicupral 50 PU 0,5%, Polyram DF 2%, Funguran 50 WP 3%, Novozir MN 80 2% Captan 50 WP0,2%. Tratamentele cu fungicide de contact se repetă la 5-6 zile. Se folosesc fungicide sistemice Curzate MAN 0,25%, Proplant 72,2 SL 0,15%, Aliette 8 WG 0,2%, Acrobat MZ 0,2%, Ridomil Gold 68 WG 0,25%, Ortiva 0,075%, Melody Compact 49 WG 0,2%, aceste tratamente se repetă la 10 -12 zile. Soiuri rezistente la mană, recomandate în lucrarea Bolile plantelor legumicole, sunt Record, Asterix F, Comiron, Comisem, Regal F.
🥔 Mana cartofului
Mana este principala boală din cultura de cartof, care poate provoca pierderi însemnate pentru producție. Apare în toate stadiile vegetative și pe toate organele de dezvoltare ale plantei. Boala poate lăsa urme inclusiv pe tuberculi.
🌿 Simptome
Boala apare în general în luna iunie și se manifestă prin pete de 3 până la 15 mm, care apar pe frunze. Petele au culoare galben-verzuie, umede, care apoi se închid la culoare. Petele se extind în timp relativ scurt pe frunze. Ploaia favorizează pătrunderea infecției în sol. Pe tuberculii afectați se formează pete brun-cenușii, cu zone de țesut brunificat.
👩🌾 Prevenirea apariției bolii
- Prima măsură luată este evitarea realizării culturii de roșii lângă cea de cartofi.
- Toamna se curăță bine locul de plantele uscate iar terenul va fi dezinfectat termic sau chimic cu Besamid granule.
🧪 Tratament împotriva manei la cartof
Cele mai bune rezultate în combaterea manei se obțin cu fungicide: Alcupral 50 PU 0,5%, Furugan 50 WP 0,4%, Melody Duo 0,3%, Flopan 80 WDG 1,52 kg/ha, Odeon 820 WDC 0,12%, Ridomil Gold 0,25%, Acrobat MZ 0,2%, Fin Cupral 50 PU 0,5%, Dithane Neotec 75 WG 0,2%, Proplant 72,2%/ 5 l, Triumf 40 WG. Se respectă gramajul și pauzele de tratament menționate pe ambalajul tratamentelor.
🍆 Mana la vinete
Mana la vinete este declanșată de Phytophthora infestans, exact ca și în cazul cartofului și a roșiilor, de aceea, cele două culturi nu trebuie să fie apropiate. În grădină se va păstra distanța între ele. Vinetele pot suferi de alte boli care fac mai multe pagube.
🌿 Simptome
Boala atacă toate organele plantei cu excepția rădăcinilor, dar este foarte vizibilă pe frunze. Apare la început pe vârful frunzelor, apoi se extinde. Petele au culoare brun-închis, și, la fel ca și în celelalte cazuri, pe spatele lor apare mucegai fin.
👩🌾 Prevenirea apariției bolii
- Prima măsură luată este evitarea realizării culturii de roșii sau de cartofi în proximitatea celei de vinete.
- Toamna se curăță bine locul de plantele uscate iar terenul va fi dezinfectat termic sau chimic cu Besamid granule.
🧪 Tratament împotriva manei la vinete
Cele mai bune rezultate în combaterea manei se obțin cu fungicide: Armetil Cobra 2,5 kg/ha, Cupertine Super3,5 kg/ha, Cuprofix Ultra 1,4 – 1,8 kg/ha, Cuproxat Flowable 5 l/ha, Flow Brix 2,5 l/ha, Ortiv Top 1l/ha, Vitra 50 WP 1,5 – 2 kg/ha. Se respectă gramajul și pauzele de tratament menționate pe ambalajul tratamentelor.
Bibliografie: Bolile plantelor legumicole/ Eugeniu Docea, Stelica Cristea, Horia Iliescu. Lugume, pomi fructiferi și viță de vie – boli și dăunători/ Florin Mateescu.