Monilioza – boala care poate face ravagii în livada de sâmburoase
Monilioza, sau Putregaiul brun, este o boală care poate afecta pomii fructiferi din categoria sâmburoaselor sau semințoaselor. Se întâlnește foarte des în cazul sâmburoaselor, mai ales în livada cu pruni. Principalul efect nociv al Moniliozei este mumifierea fructelor. Poate afecta grav producția de fructe, dar este o boală care poate fi atât tratată, dar mai ales prevenită. Noi îți spunem cum se manifestă aceasta și care sunt cele mai bune tratamente și soluții pentru livada ta.
Spuneam că Putregaiul brun poate afecta sâmburoasele, dar atacă și semințoasele. Cele mai afectate culturi sunt cele de prun, cireș, cais, dar și măr. Mai jos descriem detaliat caracteristicile bolii în pentru fiecare specie și recomandarea Specialistului Agroland. Găsești soluțiile salvatoare pentru culturile tale în cele 27 fitofarmacii deschise în magazinele Mega Agroland din toată țara.
📑Simptomele bolii | 🧫Răspândirea infecției | 🧪Tratamentul sâmburoaselor | 🪚Tratamente complementare | 🔬Putregaiul brun la semințoase |
Molinioza sâmburoaselor
Boala se mai numește popular și Putregaiul brun sau mumifierea fructelor de sâmburoase, pentru că exact acest lucru face, distruge fructele dându-le aspectul stafidit și stricat. Este cu siguranță una dintre cele mai grave boli ale sâmburoaselor pentru că în timp poate cauza uscarea pomului cu totul. Prunii au adesea de suferit din cauza Moliniozei, continuând cu cireșii, caișii și piersicii.
Vina o poartă ciuperca Monilia laxa, care atacă în special fructele rănite sau care deja sunt afectate de alte boli. Și fructele care sunt afectate de umezeală o perioadă mai lungă pot suferi din cauza acestei ciuperci. Dar boala poate fi diagnosticată încă de la apariția florilor. Atacă florile de pe vârful ramurilor, care se ofilesc, se înnegresc, se usucă, dar nu cad.
Ulterior și frunzele tinere au de suferit, pentru că se usucă, devin brune la culoare și se răsucesc. Se observă efectul Moliniozei și în fotografia de mai jos. Boala continuă ulterior să atace ramurile din vârful pomului fructifer, care se usucă și atârnă.
Cel mai evident efect al bolii este vizibil pe suprafața fructelor. Acestea se zbârcesc, au aspect mumificat, iar pe suprafața lor apare Putregaiul brun. Spre deosebire de flori, fructele atacate se desprinde de ramuri și cad. În ramurile pomului fructifer, mai ales în cazul prunului, se vor observa mai multe fructe uscate, atacate de boală, prinse laolaltă din cauza sucului dulce scurs din pulpa lor.
Simptomele bolii |
Apariția unor pete maronii sau negre pe suprafața fructelor, care se extind și pătrund în interiorul fructului. |
Fructele afectate devin moi, căpătând o textură apoasă și putrezind. |
În cazul unor infecții severe, fructele se pot usca și cădea de pe pom. |
Florile de pe vârful ramurilor se înnegresc, dar nu pică |
Frunzele și ramurile pot fi afectate, prezentând pete maronii și răni care favorizează răspândirea ciupercii. |
Epidemia creată de Putregaiul brun
Ciuperca Monilia laxa se transmite, de la un an la altul, prin conidii și miceliu de rezistență, în scoarța ramurilor, mai apoi în fructele mumifiate. Conidiile formate pe fructele afectate de Putregaiul brun rezistă la temperaturile scăzute. Din acest motiv, vor produce infecții primare primăvara pe frunze, flori și ramuri.
Factori favorizanți pentru răspândirea infecției:
- Vremea umedă, ploioasă
- Temperaturile scăzute
- Leziunile provocate de grindină
- Diferite specii de dăunători care lezează fructul
În timpul perioadei de vegetație, ciuperca se răspândește cu ajutorul vântului și a insectelor. Perioadele umede favorizează formarea sporodochilor care conțin conidii pe frunzele și florile atacate. Când ciuperca atacă florile și ramurile tinere, daunele sunt extrem de importante. Din fericire boala poate fi atât prevenită cât și tratată, iar mai joc îți explicăm cum.
Prevenirea și combaterea Putregaiului brun la sâmburoase
Începem cu mențiunea că doar tratamentul cu fungicide este singurul care are cu adevărat rezultate pentru tratarea bolii, alături de câteva soluții complementare. În primul rând, se va acorda atenție deosebită îndepărtării organelor afectate în care ciuperca poate ierna. Tăierea ramurilor atacate și adunarea fructelor mumifiate, de pe sol și de pe ramuri, sunt primele acțiuni recomandate.
Tratament Molinioză
În timpul repausului vegetativ sunt recomandate cel puțin două tratamente pe baza de cupru. În vegetație, în fenofaza de Buton Alb, se vor executa tratamente cu fungicide sistemice și de contact, la un interval cuprins între 14 și 21 de zile.
Tratare | Doză | Acțiune | Cum aplici |
Chorus / Signum | 15 gr/10 l apă | Alături de Merpan se pretează pentru eliminarea ciupercilor care provoacă Rapănul și Putregaiul brun la pomi fructiferi. | Pompă pentru tratamente fito-sanitare |
Captan + Signum/ Score | 15 gr/10 l apă | Alături de Captan se aplică în timpul vegetației și asigură protecție excelentă împotriva bolilor, chiar și după precipitații de 10 – 15 mm. | Pompă pentru tratamente fito-sanitare |
💮 În timpul fenofazei Buton Alb – când apar mugurii florilor În aceasta perioadă, rezerva de patogeni din livadă este antrenată de curenții de aer și stropii de apă. Umiditatea este destul de ridicată, ceea ce favorizează germinareaconidiilor și dezvoltarea ciupercilor în organele atacate. Temperatura este cuprinsă între 15-20 grade. Se recomandă aplicarea tratamentelor preventive pentru a putea combate bolile și dăunătorii specifici acestei fenofaze. Tratament recomandat: Score 2,5 ml (fungicid) + Captan 15g (fungicid) + Movento 7,5 ml (insecticid) + Pshysiocrop 20 ml + Break Thru 20 ml + 10 l apă. Se stropește dimineața! |
Există anumite tratamente complementare
Tratamentele complementare pot fi utile în prevenirea și combaterea Moniliozei, în afara utilizării de fungicide. Ele nu pot înlocui tratamentul cu fungicide recomandat de specialiști, însă pot fi utilizate ca o metodă suplimentară pentru a preveni și a combate Monilioza. De asemenea, este recomandat să consultați un specialist înainte de a utiliza orice tratament alternativ. Acestea includ:
- Tăierea regulată a pomilor pentru a reduce densitatea crengilor și a îmbunătăți circulația aerului în jurul acestora, ceea ce poate reduce riscul de infectare cu Monilioză.
- Respectarea unei igiene corespunzătoare în grădină, prin eliminarea resturilor de plante și a fructelor afectate, precum și prin curățarea și dezinfectarea uneltelor de grădinărit pentru a preveni răspândirea ciupercii.
- Utilizarea unor soluții cu efect antifungic natural, cum ar fi soluția din bicarbonat de sodiu, care poate fi aplicată pe fructe și plante pentru a reduce răspândirea Moniliozei. Soluția poate fi preparată prin amestecarea a două lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă.
- Utilizarea unor plante cu efect antifungic, cum ar fi uleiul esențial de oregano sau uleiul esențial de cimbru, care pot fi aplicate pe fructe sau plante pentru a preveni infecțiile fungice.
Monilioza semințoaselor
Putregaiul brun poate ataca și semințoasele, în special frunzele, florile și fructele în diferite faze de coacere. În timpul perioadei de înflorire, unele ramuri tinere se vestejesc, iar frunzele și florile se usucă. Pe ramurile atacate vor apărea pete de mucegai cenușiu.
Fructele tinere se umplu de brumă și se mucegăiesc, iar mai apoi cad. În timpul verii, pe fructele coapte apar pete maronii, care se adâncesc, și cuprind tot fructul. Atât umezeala cât și seceta pot cauza probleme. Dacă pata de maronie de stricăciune apară la locul de prindere al codiței sau la muc, este semnul Putregaiului inimii la semințoase.