Necesitățile nutriționale ale păsărilor din gospodărie
În ultimii ani o mare amploare a luat-o creșterea hibrizilor de carne, micști și ouători în gospodăriile proprii. Datorită faptului că hibrizii comercializați nu vin la pachet și cu instrucțiuni de furajare, aceasta creează multe confuzii în rândul gospodarilor care încearcă și în zilele noastre, să aplice metode de creștere considerate de către ei naturale, dar, care nu fac altceva decât să ducă la obținerea de rezultate slabe și foarte slabe. Ca oricare ființă de pe acest pământ și pasărea-hibrid are un minim de necesități nutriționale proprii care, dacă nu sunt respectate, vor apărea probleme.
O diferențiere a acestor hibrizi se face în funcție de scopul pentru care sunt creați și anume :
– hibrizi de carne
– hibrizi micști
– hibrizi ouători
Hibridul de carne este special conceput pentru o creștere rapidă și o sacrificare în jurul vârstei de 6 săptămâni în sistem industrial și, până la aproape 12 săptămâni în sistem gospodăresc sau în cel free-range. Este important de specificat că furajul trebuie să fie unul de calitate care sa-i asigure toți nutrienții necesari acestei creșteri. Hibridul de carne în sistemul industrial are 3 (trei) paliere de creștere, 0 – 10 zile perioada de Start, 11 – 24 zile perioada de Creștere și 25 zile până la sacrificare perioada de Finisare.
În sistemul gospodăresc din rațiuni economice se poate merge pe 4 paliere de furajare, 0 – 10 zile, 11 – 24 zile, 25 – 42 zile și 43 zile până la sacrificare perioada de întreținere.
Hibridul de carne cu o furajare bună poate depăși în sistem gospodăresc greutatea de 4 kg, greutate vie la vârsta de 9 săptămâni la un consum de aproximativ 10 kg de furaj
Hibrizii ouători sunt special concepuți exclusiv pentru producția de ouă. Dintre aceștia, putem aminti ISA, Lohmann, Leghorn ca fiind cele mai cunoscute. Urmează apoi Moravia, SASSO sau Brown Nick din SUA. Greutatea acestora ajunge la terminarea ciclului de ouat la maxim 2.5 kg în viu și o productivitate cuprinsă între 300 – 330 ouă pe an.
În gospodărie, neputând fi asigurate condițiile de hală și nedorind o creștere intensivă, productivitatea acestora nu va depași 80% dar, creșterea pe perioada de tineret de înlocuire de la o zi la 18 săptămâni inclusiv este identică cu cea industrială dacă se dorește o bună productivitate.
La hibrizii ouători industrial, se regăsesc 3 paliere de creștere ca tineret. Un palier care face trecerea de la tineret la adult și încă 3 paliere ca adult. Gospodărește se poate renunța doar la unul dintre palierele de furajare ca adult și anume, din practică se poate renunța la FAZA 2. Teoretic, aceste paliere sunt:
- 0 – 3 săptămâni, inclusiv perioada de START,
- 4 – 8 săptămâni, inclusiv perioada de CREȘTERE,
- 8 – 16 săptămâni, inclusiv perioada de FINISARE,
- 17 – 18 săptămâni sau până la depunerea primului ou perioada de PREOUAT,
- 19-45 săptămâni FAZA 1 ouat,
- 46 – 65 săptămâni FAZA 2 ouat
- 66 – 77 (80) săptămâni FAZA 3 ouat.
La terminarea ciclului de ouat păsărilor reforma li se poate induce o năpârlire dar, procesul poate fi anevoios într-o gospodărie ! Creșterea ca tineret de înlocuire pe săptămâni va fi :
Pentru un consum de 110 grame / cap pasăre adultă / 24 ore valorile proteice vor fi:
Hibrizii micști sunt concepuți ca printr-o creștere apropiată de cea a hibrizilor ouători, astfel încât gospodarul să poată beneficia atât de produsele obținute în urma acestei exploatări (ouă), cât și de carne în momentul sacrificării. Cel mai cunoscut hibrid mixt este Kabir, dar poate fi amintit și Ranger în această categorie. O găină Kabir poate depune până la 200 ouă pe ciclul de ouat, un ciclu fiind considerat 1 an de la depunerea primului ou.
Oricine poate opta și pentru creșterea în regim de hibrid de carne numai că perioada nu va fi de 10-12 săptămâni, ci puțin mai lungă, dar cu rezultate mulțumitoare. S-au întâlnit cazuri când găina Kabir a ajuns la vârsta de 3 ani la o greutate în viu de 4.8 kg, iar ouăle acesteia ajungeau la greutatea de 110 grame.
Ca o concluzie pe final, hibridul de carne se crește exclusiv pentru producția de carne. Hibridul ouător se crește exclusiv pentru producția de ouă și se poate reproduce în gospodării. Hibrizii micști îmbină calitățile hibrizilor amintiți mai sus, producând atât ouă, cât și carne. De asemenea, se pot reproduce în gospodării.
Prima condiție pentru o productivitate mulțumitoare este furajarea corectă a celor 3 hibrizi conform recomandărilor producătorului!
O rețetă pentru START-ul hibrizilor ouători cu CPVM Start-Creștere de la VIVA-BIO și parametrii nutriționali ai acesteia, rețetă care se poate folosi și la creșterea hibrizilor micști.