Obținerea culturii de căpșuni din stoloni
Agroland comercializează stoloni de căpșuni Albion, în stare vegetativă. Spre deosebire de răsaduri, care sunt plantele intrate în perioada de vegetație, stolonii se comercializează în stare latentă. Atunci când deschizi coletul cu stoloni vei fi uimit de aspectul uscat, firav și lipsit de culoare. Stolonii sunt formațiuni, lungi, subțiri și flexibili care poartă din loc în loc și un vârf de plantă în miniatură cu sau fără rădăcină.
Rădăcinile plantelor înmulțite pe cale vegetativă, printre care se numără și căpșunul, se dezvoltă din muguri situați lângă baza frunzelor tinere, care sunt în contact cu solul umed. Acești stoloni, în contact cu solul, vor emite rădăcini. După ce emite rădăcini, stolonul se poate tăia și desprinde de plantă mamă. Acestea sunt de fapt produsele pe care le achiziționezi. Rădăcinile apar succesiv, la diferite nivele ale ramificațiilor. Sistemul radicular la căpșun este în mare parte superficial.
În coletele cu stoloni comercializate de Agroland ai primit, practic, un pachet cu rădăcini care se caracterizează astfel:
- Stolonul este format dintr-un număr mare de rădăcini fibroase.
- Rădăcinile primare sunt lungi și subțiri.
- Dacă sunt tinere, sub un an, culoarea rădăcinilor va fi roz-gălbuie, cum se observă în fotografia de mai jos.
- După vârsta de un an au culoare neagră.
- Rădăcinile primare, sănătoase, au miezul alb sau roz.
- Când sunt bolnave miezul devine incolor.
Sistemul radicular la căpșun
Rădăcinile primare care se dezvoltă direct din rizom. Sunt în număr de 20-25 în mod normal, dar pot fi și mai multe. Aceste rădăcini, pe lângă rolul de fixare a plantei în sol sau mediu de creștere, au rolul de transport a substanțelor hrănitoare către rizom. De asemenea, se ocupă cu transportul produselor fotosintetice dinspre rizom, pentru depozitarea substanțelor de rezervă ale plantei în rădăcină. Depozitele din rădăcină sunt sub formă de amidon, necesare pentru perioada de repaus vegetativ. Aceste substanțe vor declanșa creșterea și înflorirea în primăvară.
Rădăcinile secundare sunt abundente, de culoare albă, care trăiesc de la câteva zile, și se regenerează în permanență. Au rol de hrănire și hidratare a plantei. Absorb apa și substanțele nutritive din sol și le transferă la rădăcinile primare.. Rapiditatea procesului de formare a noilor rădăcini absorbante depinde de condițiile de vreme și de întreținerea și fertilitatea solului.
Condițiile de plantare
Rădăcinile stolonilor cresc cel mai rapid când temperatura solului este de aproximativ 13º C, iar creșterea lor încetinește la temperaturi ridicate ale solului. Nu este favorabil pentru fixarea stolonilor solul cu temperatură sub 7º C. Pentru cultura de căpșuni, îngrășămintele cu azot și fosfor adăugate în substratul de cultură determină dezvoltarea unui sistem radicular sănătos și extensiv.
Apariția frunzelor va fi eșalonată, de primăvară până toamna. Frunzele răsar, se dezvoltă, se usucă și sunt înlocuite cu frunze noi, astfel încât planta are aproape permanent frunze verzi și în general tinere. Mugurii și frunzele din stoloni vor apărea la 2-3 săptămâni după plantare. La plantare folosește Kinactiv Root sau orice alt biostimulator pentru plantare, pentru a crește puterea de înrădăcinare.
Ce se întâmplă după plantarea stolonilor
Cu toate că au fost clienți care au avut succes cu plantarea în ghivece, stolonii de căpșuni au viabilitate mai mare pentru plantarea în grădină. În solurile profunde rădăcinile primare se vor ramifica până la o adâncime de 50 cm, poate chiar mai mult. Marea majoritate a rădăcinilor secundare se extind până la adâncimea de 20 cm. Cum rădăcinile secundare se ocupă de alimentarea plantei, seceta poate fi fatală căpșunilor. Trebuie să fie mereu udați, iar pământul din jurul căpșunilor trebuie permanent mărunțit.
Rădăcinile se dezvoltă cel mai mult în primii 2 ani de viață, ajungând până la adâncimea de 50 cm și lateral până la 30 cm. Între stoloni trebuie lăsată distanță de minim 30 cm la plantare, pentru a avea loc să crească. După 3 ani, sistemul radicular începe să se reducă în volum. În paralel, pe ramificațiile bazale tinere ale tulpinii, apar în fiecare an rădăcini noi. Dispunerea lor în cadrul tufei apare etajată.
În capătul rădăcinii este o tulpină foarte scurtă, denumită rizom, care se bifurcă. La plantele tinere este puțin ramificat, în anii următori formează ramificații noi, imediat la suprafața solului. După plantarea stolonilor, sistemul radicular devine stabil în primele 2-3 săptămâni de la plantare. La 8-10 zile după ce începe să crească sistemul radicular, începe să crească și tulpina aeriană, care este perenă, de până la 20 cm înălțime.
Găsești stolonii de căpșuni atât în magazinul nostru online, dar și în magazinele Agroland din țară. Stolonii de Albion produc pe tot parcursul anului, din mai până în noiembrie, se pretează pentru plantarea în grădină sau în spații protejate.