Panleucopenia felină, cea mai răspândită boală la pisoi
În perioada de creștere, pisoii care nu sunt vaccinați se pot îmbolnăvii de panleucopenie, denumită și parvoviroza pisicilor. Boala este asemănătoare parvovirozei canine, doar că este specifică speciei feline. Netratată la timp, rata de supraviețuire este de 10-20 la sută.
Simptomele și manifestarea parvovirozei feline
Boala este caracteristică pisicilor în perioada de creștere. Se manifestă, ca și în cazul câinilor, cu simptome digestive. Primele semne care ar trebui să vă îngrijoreze sunt starea apatică, voma, diareea și temperatura. Proprietarii pot lua temperatura pisicii cu un termometru normal, simplu sau digital, la nivel rectal. La aceste semne pisica trebuie să ajungă la medicul veterinar. Medicul va face un consult, câteva analize și va stabili un tratament.
”Virusul descuamează mucoasa intestinală. Apar vomă, diaree și temperatură. Temperatura normală la pisici este între 37,8-39,2 grade. Starea subfebrilă este între 39,2-40,2 grade, apoi apare starea febrilă. Dacă apar aceste simptome trebuie imediat să se ajungă cu pisica la veterinar. Dacă nu se ajunge cu pisica la timp la veterinar, șansele de supraviețuire sunt de 10-20 la sută”, detaliază medicul veterinar Gabriel Orghici.
Diagnosticarea și tratamentul panleucopeniei feline
”Diagnosticarea se face rapid prin aplicarea unui test rapid antigen. După ce stabilim ce a produs boala trecem la tratamentul simptomatic. Fiecare medic stabilește tratamentul în funcție de cum consideră necesar. Prima dată se va opri diareea. Trebuie apoi hidratată foarte bine. Va refuza apoi hrana, așa că alimentarea se va face pe o linie venoasă, injecții și avem și anticorpii. Serurile hiperimune pe care le folosim se inoculează muscular sau pe venă, pentru că virusul atacă sistemul digestiv și imunitar”, completează medicul veterinar Gabriel Orghici.
Prevenția este cea mai eficientă metodă în cazul panleucopeniei. Vaccinul se face la 7-8 săptămâni. În acest fel se evită îmbolnăvirea. În cazul bolii, tratamentul durează între 7 și 14 zile. La o săptămână după finalizarea tratamentului se poate face și vaccinul împotriva acestui virus. Obligatoriu se încheie cu rapelul la 14 zile.
Concluzie
Vaccinarea la vârsta de 7-9 săptămâni a pisoilor va elimina riscul panleucopeniei feline. Pisoii nevaccinați sunt foarte expuși acestei afecțiuni, care dacă nu este depistată la timp are șanse mici de tratare.