Parametrii de influenţă ai incubaţiei
În articolul precedent despre incubație, am descris cele mai importante elemente pentru gestionarea corectă a acestui proces. În continuare, vom descrie cei mai importanți parametri care trebuie luați în calcul pentru o incubație corectă. Aceștia sunt temperatura, umiditatea, ventilația și întoarcerea ouălor.
Temperatura
Aceasta determină activitatea metabolică a embrionului şi deci viteza de dezvoltare. Temperatura optimă este 37,5°C. La începutul incubaţiei, este necesară căldură în incubator, ulterior aceasta trebuie scăzută deoarece se adăugă şi căldura produsă de embrion. Temperaturile excesive compromit dezvoltarea sistemului imunitar şi ale funcţiilor intestinale ale embrionului.
Perioada embrionară a păsărilor se împarte în general în două sub perioade, faza de incubaţie şi faza de ecloziune. Ecloziunea în general este produsă în ultimele 3–4 zile din faza embrionala. În cazul puilor de găină, când este vorba de incubaţie se referă la primele 19 zile a dezvoltării embrionului. Puii de găină se nasc după 21 de zile de dezvoltare embrionala: 19 zile în incubator + 3 zile în camera de ecloziune.
Incubaţia diferitelor specii în acelaşi incubator nu este adecvată din cauză că diversele specii au perioade de embriogeneza diferită.
Păsările în natură întorc ouăle frecvent în cuib. Întoarcerea ouălor în timpul incubaţiei previne moartea embrionilor şi naşterea puilor cu malformaţii. Este important să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și să ne uscăm de fiecare dată înainte de a umbla la ouă. În acest fel, îndepărtă pericolul de a contamina ouăle.
Umiditatea
Este necesar să fie constantă pe toată perioada incubaţiei. De aceast parametru depinde schimbul gazos şi pierderea vaporilor de apă (55-60%) într-un mod corect. Datorită excesului de umiditate ouăle nu se dezvoltă normal. Embrionul se dezvoltă în interior dar nu poate ieşi din ou. Excesul umidităţii poate fi recunoscut dacă în oul întreg, după perioada de incubaţie, este mult lichid său sânge. Tot datorită acestui fenomen rezultă şi puii cu defecte.
Ventilaţia
Embrionul în dezvoltare din ou consumă oxigen şi emite dioxid de carbon. Necesitatea unui schimb gazos este foarte redusă la începutul incubaţiei şi în cazul în care în incubator se pun mai puţine ouă decât aparatul poate să acomodeze. În cazul utilizării unui incubator comercial este necesar să țineți cont de instrucţiunile firmei producătoare, pentru a asigura un schimb gazos adecvat. Dacă temperatura oscilează prea mult, procentul de ecloziune este foarte mic. Temperatura trebuie controlată de cel puţin două ori pe zi.
Umiditatea relativă care măsoară raportul procentual între cantitatea de apă sub formă de vapori din aer şi cantitatea maximă pe care aerul o poate conţine la temperatura dată (punctul de saturaţie), este extrem de importantă pentru o dezvoltare corectă a embrionului.
Citește și: Ce trebuie să ştiți despre incubație?
Întoarcerea ouălor
Este realizată mecanic la intervale regulate, și este o operaţiune indispensabilă a dezvoltării embrionare care împiedică gălbenuşul să se lipească de membrana interioare, favorizând dezvoltarea membranelor embrionale.
Examinarea cu ovoscopul numită şi “proba mirajului” este o operaţiune ce permite controlul dezvoltării embrionului pe durata incubaţiei. Se face cu ovoscopul observând oul la lumina acestuia.
Această operaţiune trebuie efectuată :
- 4–5 zile de la începutul incubaţiei (trebuie eliminate ouăle nefecundate şi cele cu embrionul decedat înainte)
- 14-15 zile (pentru eliminarea embrionilor morţi după ziua 5)
Diferite stadii ale oului la incubaţie:
a) ou nefecundat
b) ou cu embrionul în dezvoltare
c) ou cu embrionul mort în ziua 5 – 6 de incubaţie
Articol publicat în 2012 și actualizat constant.