Plantarea bulbilor de iris în patru pași simpli
Irisul este o floare care aduce culoare în grădina cu flori, nu miroase spectaculos, dar arată foarte bine. Dacă vă doriți iriși în grădina cu flori, folosiți material săditor de bună calitate. Bulbii de iris achiziționați de la Agroland sunt de calitate superioară. Astfel, șansele de a obține grădina pe care ți-o dorești sunt maximizate. Cum se plantează irișii? Urmează cei 4 pași, și vei vedea cât este de simplu!
1. Când se face plantarea?
Plantarea bulbilor de iris se face în perioada septembrie-noiembrie. Pot fi plantați și în luna decembrie dacă încă nu s-a instalat înghețul. Pământul trebuie să fie ușor de lucrat, iar temperatura răcoroasă. Vor înflori în perioada martie-mai. Dacă nu ai apucat să plantezi bulbii toamna, îi păstrezi în loc întunecat, răcoros, ambalați în hârtie. Îi poți planta la primăvară, după ce nu mai există pericolul înghețului.
2. Alege locul perfect din grădină
Ține minte, fără lumină suficientă, irisul nu înflorește! Bulbii de iris trebuie plantați într-un loc în care soarele bate cel puțin 8 ore pe zi. Solul bun pentru iris de grădină este ușor nisipos, bine drenat. Dacă solul este umed, pune puțin nisip în groapa de plantare. Ține cont că irisul este o floare înaltă, care crește în înălțime până la 50 cm. Va putea fi admirată indiferent de locul în care este plantată.
🌼Sfat util: Este bine însă să țineți cont de culoarea irisului, pentru că violetul petalelor nu se asociază cromatic cu orice culoare. Va arăta foarte bine alături de florile de culoare albă.
3. Cum se face plantarea propriu-zisă?
În general se urmează o regulă simplă, groapa se sapă de aproximativ trei ori mai adâncă decât înălțimea bulbului, cam la 10 cm adâncime. Astfel, bulbii sunt destul de protejați sub pământ astfel încât să nu înghețe, și nici nu se vor usca. Peste iarnă au timp să-și formeze sistemul radicular. Bulbii se plantează cel mai bine în șir, la distanță de 10 cm unul de celălalt. La plantare se folosesc o săpăligă sau un plantator. După plantare bulbii se udă. Nici la plantare, dar nici pe perioada de înflorire, nu trebuie să se exagereze cu udarea, pentru că bulbii de iris sunt sensibili la umezeală.
4. Ce se întâmplă cu bulbii după ce trec florile?
În luna iunie florile irisi deja au trecut. După uscarea frunzelor, se scot bulbii, se împachetează în hârtie, și se păstrează în loc uscat și răcoros până toamna. În toamnă se repetă procedura de plantare, în același mod. Se selectează cu atenție bulbii. Cei care nu au rezistat, și s-au înmuiat, se aruncă. Bulbii foarte mici este bine să fie plantați în seră sau ghiveci, iar cei mai viguroși în grădină. Cultura de iris se păstrează între 3 și 5 ani.