Plantarea și îngrijirea cătinei
Cătina este un fruct de dimensiuni mici, bogat în antioxidanți și vitamine, elemente esențiale pentru buna funcționare a organismului. Poți cultiva și tu în grădină această comoară, deoarece nu este deloc pretențioasă, iar beneficiile ei sunt nenumărate.
Pentru a te bucura de cătină sănătoasă la tine în gospodărie, iată care sunt etapele pentru întreținerea ei.
- Cum plantăm cătina
Cătina nu este o plantă pretențioasă. Are nevoie de lumină multă și o umiditate moderată. Dacă locul unde vrei să plantezi arbustul îndeplinește aceste condiții, treaba este pe jumătate îndeplinită.
Solul potrivit este permeabil, fertil și ușor. Cătina se dezvoltă armonios atât pe teren plan, cât și în pantă. Important este ca orientarea rândurilor să fie în direcția nord-sud pentru a avea parte de lumină naturală mai mult timp.
Înainte de plantarea propriu-zisă:
– curăță foarte bine terenul de resturi vegetale și ară zona până la o adâncime de aproximativ 30 cm
– fasonează rădăcinile, mai exact, scurtează-le și îndepărtează părțile bolnave
– mocirlirea presupune trecerea rădăcinilor printr-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd
– așează arbustul în mijlocul gropii, după care acoperă rădăcinile cu pământ și tasează zona
– urmează irigarea din abundență imediat după plantare
- Cum îngrijim cătina
Cătina este o plantă ce rezistă foarte bine la condițiile de secetă sau ger. Deși crește cu ușurință, asta nu înseamnă că nu necesită câteva activități de îngrijire pentru o bună dezvoltare.
Buruienile, inamicul tuturor plantelor, trebuie ținute la distanță. Le poți îndepărta manual sau folosind erbicidele potrivite. De asemenea, folosește soluțiile potrivite pentru a scăpa și de rozătoare. La Agroland găsești produse fitosanitare la cele mai bune prețuri.
O soluție naturală pentru a scăpa de dăunători este tulpina de floarea soarelui. Învelește partea de jos a trunchiului cu tulpini de floarea soarelui și ține rozătoarele la distanță.
După 2 ani de la plantarea cătinei, folosește îngrășăminte naturale organice sau minerale pentru a te asigura că planta are toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios și a da roade bogate. Descoperă aici gama de îngrășăminte naturale de la Agroland.
În ceea ce privește lucrările de tăiere, le poți aplica încă de când arbuștii sunt tineri. Tăierile ajută la o mai bună fructificare.
După cum ai putut observa, cătina se cultivă cu mare ușurință. Pe lângă avantajul unei îngrijiri facile, fructele sunt extrem de sănătoase și benefice pentru organismul nostru. Le poți consuma fie ca atare sau transformate într-un sirop delicios.