Plantarea și îngrijirea corectă a bulbilor de gladiole
Aceste flori semețe, pline de culoare și delicatețe decorează foarte frumos orice grădină cu flori, oferă volum și formă grădinilor ample. În grădinile mici sau pe terase gladiolele colorează frumos spațiul și-l personalizează. Sunt flori mai pretențioase ca altele de acest gen, care răsar din bulbi, dar merită tot efortul pentru că sunt într-adevăr flori fabuloase. Recomandăm achiziționarea bulbilor pentru flori de diferite culori, pentru a da mai multă culoare grădinii. Urmează sfaturile ghidului nostru pentru plantarea și îngrijirea corecte ale gladiolelor.
Cum și când se plantează gladiolele
Bulbii de gladiole sunt sensibili la frig, deci nu pot fi plantați decât primăvara. Mai bine spus se plantează în ultimele două săptămâni ale lunii februarie, ori la începutul lui martie. Bulbii se pot planta la câte două săptămâni distanță, pentru a răsări eșalonat. Gladiolele sunt pretențioase față de mediu deci trebuie ales cu grijă locul în grădină. Gladiolele vor înflori în luna iulie.
- Lumină: Gladiolele iubesc soare, deci trebuie plantate acolo unde bate cel mai mult soarele. La semi-umbră vor înflori, dar culorile lor nu vor fi la fel de spectaculoase.
- Solul: Bulbii de gladiole se vor dezvolta bine în sol drenat, nisipos și argilos. Bulbii sunt sensibili la umezeală, putrezesc dacă solul e prea umed. Se recomandă adăugarea compostului la plantare.
- Plantare: Bulbii de gladiole se plantează la 20 cm – 25 cm distanță și până la 10 cm în adâncime, în funcție de dimensiunea bulbului.
- Material săditor de calitate: niciodată nu plantați bulbi moi, sfărâmicioși sau alterați.
Cum să aveți grijă de gladiole pe tot parcursul sezonului
În primul rând, gladiolele sunt flori înalte, cu tulpini viguroase, dar care se pot rupe foarte ușor, mai ales dacă sunt expuse la vânt. Ele trebuie susținute pentru a nu se rupe. Încă de la plantare, în dreptul bulbilor trebuie înfipți țăruși. Este important ca țărușii să fie înfipți mai devreme decât mai târziu, pentru a nu risca deteriorarea florilor după ce răsar. Imediat ce tulpina se formează, se leagă lejer suport. Plantarea gladiolelor în grupuri sau lângă plante înalte, care pot fii suport, este o altă modalitate de a le menține să crească în poziție verticală.
Gladiolele se udă săptămânal, dar nu foarte mult, atât cât să le mențină proaspete. Se fertilizează cu îngrășământ organic, solubil în apă, atunci când plantele au 25 cm înălțime și din nou când florile încep să se deschidă.
☝️ Sfat util Dacă florile nu sunt culese pentru buchete, ci sunt păstrate în grădină, după ce florile se ofilesc, trebuie rupte, pentru a nu permite auto-însămânțarea. Plantele rezultate înfloresc greu și nu au aspectul dorit. |
Tăierea gladiolelor pentru buchete se face dimineața devreme, iar momentul oportun de tăiere este când cele 3 flori inferioare de pe tulpini încep să se deschidă. Se lasă cel puțin 4 frunze pe plantă pentru a întineri bulbii, dacă intenționați să le păstrați bulbii pentru anul viitor.
Pentru a păstra umiditatea solului, se recomandă mulcirea plantele după ce răsar. Se folosește un strat gros de paie sau mulci din scoarță. Mulciul ajută și la îndepărtarea buruienilor, care fac mult rău gladiolelor.
Bulbii de gladiole se scot toamna
Toamna bulbii de gladiole trebuie scoși și păstrați peste iarnă în loc uscat și răcoros, pentru că sunt foarte sensibili la îngheț. După ce frunzele au început să se îngălbenească, acestea se taie și bulbii se scot. Bulbii se lasă la uscat într-un loc cald, uscat și aerisit, ferit de lumina directă a soarelui, timp de 3 săptămâni.
Odată uscat, se scutură pământul de pe bulbi, se îndepărtează bulbul vechi, inferior. Ar trebui să observați bulbi mici atașați la noul bulb format. Aceștia se vor elimina se păstrează doar cele mari, de peste 1 cm în diametru. Bulbii se păstrează în pungi de plasă într-o cameră întunecată, bine ventilată.
Dăunătorii gladiolelor
Cel mai mare dăunător al gladiolelor este tripsul. Insectele se hrănesc cu flori și frunze, provocând dungi și decolorări pe flori. Tripsii iernează pe bulbii salvați, de aceea se recomandă schimbarea materialului săditor an de an. Bulbii bolnavi pot fi afundați în apă clocotită timp de 2 minute, înainte de a-i depozita, apoi bine uscați înainte de depozitare, astfel este posibil să scăpați de dăunători. Dacă gladiola se dezvoltă necorespunzător, crește noduros, planta și bulbul trebuie eliminați deoarece probabil sunt virusați.