Plantarea și îngrijirea florilor perene: cum să te bucuri de o grădină ca-n povești
Dacă îți dorești să-ți amenajezi grădina într-un mod aparte, merită să acorzi o șansă florilor perene. Colorate, parfumate și deosebite, acestea vor da o notă mult mai naturală grădinii tale. În articolul de astăzi îți vom arăta cum să plantezi florile perene pentru a avea parte de un decor unic.
Înainte de a te apuca de plantarea propriu-zisă, este indicat să-ți fac un plan. Plantate la momentul potrivit, vei avea parte de flori și tufe înforite tot timpul anului.
Fertilizarea plantelor
Chiar și plantele au nevoie de o nutriție adecvată pentru a se dezvolta armonios, în culori vibrante. Pentru asta, oferă-le anual îngrășământ special pentru tufe și plante ornamentale care le va asigura necesarul de nutrienți.
La Agroland găsești îngrășământ ideal pentru tufișuri, garduri vii sau arbuști ornamentali. Îngrășământul poate fi utilizat de-a lungul întregului sezon de creștere, din martie până în septembrie. Este folosit la fertilizarea de bază și la pregătirea solului pentru plantarea arbuștilor ornamentali sau a gardului viu. Vezi mai multe detalii aici.
Irigarea plantelor
În primul an de plantare, toate plantele trebuie udate uniform și cu regularitate. În acest mod te asiguri că rădăcina s-a prins corespunzător, iar florile vor crește frumos. Atenție însă să nu torni apă în exces. Plantele pot muri dacă este exces de apă, din cauză că, rădăcina putrezește. În cazul în care observăm că planta noastră începe să se înnegrească, va trebui să eliminăm excesul de apă și să lăsăm să se evapore apa rămasă. Atunci când umiditatea revine la normal, putem să continuăm cu irigarea obișnuită.
În anii următori, poți iriga tufele și plantele ornamentale în perioadele secetoase.
Rezistența la ger și tunderea tufelor
Majoritatea tufelor ornamentale sunt rezistente la temperaturile scăzute din timpul iernii. În special cele de dimensiuni mici, ale căror frunze sunt verzi tot timpul anului.
Sfat: nu elimina resturile plantelor moarte. Acestea vor oferi protecție plantelor în timpul iernii. Taie-le la început de primăvară, permițând în acest mod reînmugurirea.
Majoritatea tufelor care au perioada de înflorire în timpul verii sunt remontante. Asta înseamnă că vor înflori și a doua oară. De aceea, după prima înflorire, se recomandă tăierea tulpinilor uscate. În acest mod vei stimula cea de-a doua înflorire.
Ce poți planta în funcție de cum vrei să-ți decorezi grădina
Dacă îți dorești o atmosferă relaxantă și liniștitoare, arbuștii de pădure sunt o opțiune excelentă. Ferigile, ierburile sau tufele ornamentale cu un foliaj bogat îți vor crea o zonă ușor umbrită, ideală pentru după-amiezi de vară petrecute în grădină. De asemenea, datorită frunzelor căzute, solul va fi bogat în humus.
Dacă îți dorești să ieși din zona de arbuști și vrei să ai un crâng deschis, poți planta ciocul-berzei, bergenia sau dedițel de pădure. Solul va fi de asemenea bogat în humus de la aceste plante, însă zona va fi mult mai luminată față de cea cu arbuștii de pădure.
Dacă ai în curte un sol acid, cu puțini nutrienți, dar îți dorești totuși să te bucuri de un peisaj minunat, poți planta Armeria (limba peștelui) sau Potentilla (coada racului). Acestea vor arăta deosebit într-o zonă cu pietriș.
În locurile acoperite din apropierea casei sau pe o zidărie ușor stratificată poți planta cimbru, brumărele, mărgelușe sau floarea grasă. Tufele argintii vor crea un peisaj de poveste.
În zonele însorite, cu un sol bogat în humus și nutrienți poți planta prin combinație diferite tipuri de tufe. Tufele principale pot fi bujorii, nemțișorul de grădină, macul, irisul sau ochiul-boului, acestea putând fi combinate cu alte tufe precum ochiul-fetei, crețișoară sau campanula.
Tu ce tufe ornamentale ai în grădină?