Plantarea trandafirilor primăvara
Primăvara bate la ușă, și odată cu ea începe și sezonul de înfrumusețat grădina. Martie și aprilie sunt lunile de primăvară ideale pentru plantarea trandafirilor.
Pentru o grădină colorată și frumos parfumată, recomandăm plantarea trandafirilor în culori cât mai diverse . La Agroland găsești o varietate bogată de butași de trandafiri cu rădăcină protejată și prindere garantată. Pe etichetă sunt trecute și indicațiile de plantare, precum și sfaturi utile pentru o înflorire bogată și repetată.
După ce ați achiziționat butașii de trandafiri, înainte de plantare, este recomandat să îi țineți în apă, vreme de câteva ore, dar nu pentru mai multe de 24 de ore. Rădăcinile nu trebuie lăsate să se usuce imediat după ce trandafirii au fost cumpărați.
Este recomandat ca înainte de plantare să realizați o schemă a distribuirii trandafirilor. Țineți cont de varietatea de trandafiri și de dezvoltarea lor ulterioară și încercați să nu îi înghesuiți. În funcție de vigoarea soiului și dimensiunile la care ajung trandafirii, distanța de plantare poate varia între 50 și 80 de centimetri.
Fasonarea trandafirilor
Așa cum vă spuneam și în articolul despre pomi fructiferi, fasonarea este operațiunea prin care scurtăm rădăcinile, fie pe cele lungi, fie pe cele cu probleme.
Mocirlirea trandafirilor
Dacă am amintit de plantarea pomilor fructiferi, mocirlirea este necesară și în cazul plantării trandafirilor. Această operațiune poate fi realizată într-o găleată în care punem cantități egale de apă și pământ și îngrășământ natural, urmând să le amestecăm până obținem un amestesc omogen și consistent. În cazul trandafirilor, mocirlirea se face până la zona dintre tulpină și rădăcină (colet). Odată încheiată această operațiune, butașii de trandafiri pot fi plantați.
Plantarea trandafirilor
Trandafirii adoră căldura, astfel, pentru plantare, alegeți un loc luminos, în care razele soarelui sunt prezente cât mai multe ore (în jur de 6 ore pe zi). Totuși, în locul în care urmează să plantăm trandafirii nu trebuie să fie extrem de cald.
Așezați fiecare trandafir cât mai drept posibil în groapa de plantare. Gropile au de regulă diametrul de 40 cm x 40 cm. Asigurați-vă că ochiul de altoire este la aproximativ 5 centimetri sub suprafață. Amestecați pământul cu care urmează să umpleți groapa cu îngrășământ natural sau compost.
În timp ce umpleți groapa, țineți trandafirul pe loc, cât mai drept, iar apoi scuturați-l ușor pentru ca pământul să fie distribuit printre rădăcini, pentru ca acestea să se așeze cât mai natural în sol. După ce ați acoperit groapa cu pământ, tasați bine, pentru a asigura un contact optim între rădăcini și sol.
După ce ați plantat trandafirul, udați bine locul și repetați acestă operație și în zilele de după plantare, însă opriți-vă dacă există riscul de îngheț. Păstrați cel mult 5 ramuri viguroase și scurtați lăstarul principal la 3-4 muguri.
IMPORTANT. În cazul în care optați pentru plantarea de toamnă, după ce apa a fost absorbită, adăugați un mușuroi de pământ care trebuie să fie cu 3-5 centimetri mai înalt decât ultimul mugure. Mușuroiul are rol de protecție pe timpul iernii. Primăvară, există riscul de formarea a unei cruste pe mușuroi, care va fi spartă la nevoie. Tot primăvara mușuroiul va fi îndepărtat în momentul în care lăstarii ieșiți vor ajunge la 10 centimetri.
Sursă foto sus: www.thespruce.com