Pregătirea pisicii pentru sterilizare
Operația de sterilizare a pisicii este o procedură uzuală în cabinetele veterinare, care nu trebuie să te îngrijoreze. În majoritatea cazurilor, proprietarul pisicii pleacă acasă în aceeași zi cu animalul. Pregătirea pisicii pentru sterilizare este simplă. Medicul veterinar Cătălin Lupăștean explică procedurile preoperatorii.
Cum pregătești pisica pentru procedura de sterilizare?
Dacă vrei să îți sterilizezi pisica, dar te îngrijorează procedura, nu este cazul să îți faci prea multe griji. Sterilizarea pisicii este o practică medicală uzuală și se face cu toate precauțiile de rigoare. Bineînțeles, ca orice intervenție medicală, nu este lipsită de riscuri, însă ele sunt reduse. Pisicile sunt consultate atent înainte de operație. Dacă semnele clinice nu sunt favorabile, nu se începe procedura. Singura recomandare pentru stăpânii de animale este dietetică. Pisica va primi puțină mâncare în ziua precedentă operației și nu va mânca deloc în ziua operației.
”Recomandările preoperatorii sunt dietetice. Trebuie să primească mai puțină mâncare, până în ultima zi de sterilizare. În ziua de operație nu are voie să primească mâncare deloc”, menționează medicul veterinar.
Pisica nu intră în operație dacă nu este stabilă clinic
Cea mai mare responsabilitate preoperatorie este a medicului veterinar. Acesta va investiga starea de sănătate a pisicii înainte de operație.
”Trebuie să avem în vedere mai multe aspecte. Dacă este deshidratată nu o putem opera. Se va echilibra clinic, apoi se va steriliza. Doar în situația în care este clinic sănătoasă o putem pune pe masa de operație. Sunt semne clinice pe care le putem observa ușor. Luăm temperatura- ne ajută foarte mult pentru a determina dacă are o afecțiune. În același timp, observăm comportamentul și în cazul în care ni se pare ceva suspicios facem analize mai amănunțite, să vedem dacă ar putea fi vorba de o problemă care ar putea influența procedura de operație. Fiind supusă la anestezie pot apărea mai multe probleme neplăcută. Trebuie să avem în vedere dacă e sensibilă la ceva. Noi o preluăm de dimineață, o pregătim pentru operație, după tehnica operatorie o mai ținem 2 ore pentru a urmări cum se trezește din anestezie. Proprietarul pleacă cu ea acasă cu ea conștientă și cooperantă”, detaliază medicul Cătălin Lupăștean, Cabinet Veterinar Dudeștii Noi Timiș.
4 pași preoperatorii recomandați
- Achiziționează o cușcă pentru transport. Va fi utilă pentru fiecare vizită la veterinar, dar și în călătoriile alături de animalul de companie. Pisica este mai ușor de transportat și de consultat dacă este în cușcă, așezată pe păturica sau perna ei preferată.
- Hrană ușoară și puțină cu o zi înaintea operației. Alegeți hrana umedă, în cantități mici, pentru a nu îngreuna tranzitul intestinal. Este bine ca în seara dinaintea operației să nu mănânce, de asemenea, nici în dimineața zilei de operație.
- Hidratare suficientă. Pisica trebuie să aibă apă la discreție în zilele precedente operației, pentru a fii bine hidratată.
- Observă schimbările din comportamentul pisicii și menționează-le medicului veterinar, dacă este cazul. Medicul va consulta clinic pisica înaintea procedurii de sterilizare.
Concluzie
Nu amâna sterilizarea pisicii doar pentru că îți este teamă de procedură. Pisica ta va fi mai protejată după această operație, va fi mai robustă și mai sănătoasă.