Pregătirea spațiului de depozitare
Bucură-te de o recoltă sănătoasă și proaspătă chiar și în iarnă. În funcție de modul în care acestea sunt depozitate poți avea legume și fructe gustoase și în anotimpul rece. În articolul de mai jos îți prezentăm câteva sfaturi și tehnici pentru depozitarea corectă a roadelor.
O condiție pentru depozitarea adecvată o reprezintă pregătirea corespunzătoare a spațiului, dar și alegerea potrivită a fructelor și legumelor. Acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
Ce fructe și legume se pot păstra în beci
În principiu, cam orice legumă și fruct poate fi depozitată într-un spațiu ferit de lumină, bine aerisit și la distanță unele de altele.
Cartofii se pretează foarte bine pentru depozitarea în beci. Se păstrează în lădițe de lemn într-un loc întunecos, ferit de îngheț și bine aerisit. De asemenea, foarte important ca aceștia să nu fie uzi atunci când îi pui la depozitare, deoarece se vor înmuia și vor încolți.
Rădăcinoasele, precum morcovii, păstârnacul, guliile, sfecla sau țelina se pot păstra foarte ușor în spații bine aerisite, în lădițe cu nisip. Ceapa și usturoiul se usucă foarte bine, după care se vor păastra împletite în spații răcoroase și uscate.
Sfat: pentru a le menține mult timp în pivniță sau beci, acoperă-le cu hârtie.
Cum pregătim spațiul de depozitare
Înainte de a depozita fructele și legumele, verifică foarte bine spațiul în care acestea vor fi puse. Curăță și igienizează bine cămara sau pivnița astfel încât să nu existe ingrasie, mucegai, praf, umiditate sau condens.
După pregătirea spațiului ambiental, urmează pregătirea mobilierului. Verifică starea rafturilor, accesoriilor și sistemelor de prindere. Sistemele de separare te vor ajuta să organizezi mai bine spațiul și previne accidentele precum borcane sparte sau pungi rupte.
Temperatura potrivită
Temperatura optimă în beci trebuie să fie menținută între 4 și 5 grade Celsius. Un termometru te va ajuta să monitorizezi temperatura și să știi când e momentul pentru aerisire în cazul în care temperatura crește.
În cazul în care lași roadele peste iarnă în pivniță, nu le supune unor temperaturi de îngheț pentru a nu se strica. De asemenea, atunci când pui borcane noi, acestea trebuie să fie deja reci pentru a nu altera produsele deja puse în pivniță.
Lumina potrivită
Pentru o depozitare corectă, fructele și legumele trebuie ferite de lumina directă a soarelui. Spațiul adecvat este cel întunecat.
Umiditatea potrivită
Umiditatea potrivită în încăpere trebuie să se încadreze între valorile de 80 – 90%. O poți controla însă cu ajutorul unui umidificator sau dezumidificator, în funcție de situație.
Aerisirea
Un factor important pentru depozitarea fructelor și legumelor o reprezintă aerisirea spațiului. Acesta te ajută să păstrezi o temperatură optimă. Fluctuațiile de temperatură poti fi controlate cu ajutorul aerisirii.
Cum protejăm spațiul de mirorusile neplăcute și de dăunători
Cărbunii sau lavanda sunt un aliat foarte bun în eliminarea mirorusilor neplăcute.
În ceea ce privește dăunătorii, scapă de aceștia cu ajutorul capcanelor și raticidelor. Găsești la Agroland diferite tipuri de raticide și capcane pentru dăunători.
Cum pregătim fructele și legumele pentru depozitare
Fructele și legumele potrivite pentru depozitare sunt cele mature, perfect coapte și nu sunt lovite. În caz contrar, acestea se vor altera în scurt timp. De asemenea, nu le spăla atunci când le depozitezi. Este suficient să le cureți doar de pământ.
Verifică săptămânal produsele din spațiul de depozitare. Asigură-te că spațiul este aerisit și la temperatura optimă.
Atunci când te hotărăști să consumi fructele și legumele din pivniță, nu le ține mult timp până le prepari. Acestea nu sunt la fel de rezistente ca cele proaspăt culese.