Prevenirea si tratarea bolii „capului negru” la curci
Histomonoza sau boala capului negru este un parazit care afectează tubul digestiv, precum și glandele anexe la puii de curcă și mai rar la puii de găină. Această boală poate evolua asimptomatic la păsările adulte.
Boala capului negru este considerată o boală infecțioasă deoarece se răspândește rapid și poate afecta un număr mare de păsări. Aceasta se declanșează la puii de curcă cu vârsta de 2-3 luni. Mortalitatea poate afecta până la 80% din efectivul de păsări.
- Analiza bolii
Deși boala capului negru se manifestă la mai multe specii de păsări de curte, cei mai predispuși sunt puii de curcă. Gravitatea manifestării depinde de 2 aspecte și anume, specia și rasa păsării.
Infectarea puilor de curcă se face în principal din cauza răspândirii ouălor viermilor de histomone prin fecale de către găinile adulte. Contaminarea cu histomonoză la curci este în strânsă legătură cu coabitarea găinilor și puilor în același adăpost. De asemenea, alte modalități de infestare o reprezintă prin ingerarea ouălor parazitului odată cu apa și hrana, dar și prin consumarea râmelor infestate.
Apariția acestei boli este favorizată mai ales de introducerea puilor în adăposturi nedezinfectate în care au fost ținute păsări adulte infectate. Focarele apar de obicei primăvara și vara.
- Simptome
Primele semne ale infestării cu histomone apar după o incubație de 5-7 zile. Un principal simptom îl reprezintă culoarea cenușie-albăstruie a carunculilor la curcani și a bărbițelor la găini. Alte simptome ce apar sunt anorexia, pene zburlite, ochi închiși, abatere, ochi închiși și capul coborât. De asemenea, fecalele puilor de curcă sunt diareice, galbene și urât mirositoare. Cu 24 de ore înainte de moarte, apare hipotermia la păsări.
Simptomele la puii de găină sunt mai puțin severe, acestea putând trece neobservate. Însă există și cazuri când pot evolua grav. În aceste situații, fecalele nu sunt ca la puii de curcă de culoare galbenă, ci roșii, hemoragice. Semnele se aseamănă de cele mai multe ori cu cele de la coccidioză.
- Măsuri de prevenire
Măsura principală pentru prevenirea infestării cu histomone o reprezintă deparazitarea adăposturilor prin flambare. Ouăle acestor paraziți sunt rezistente la acțiunea substanțelor dezinfectante. De asemenea, se vor crește separat puii de găină cu cei de curcă, dar și păsările adulte de pui.
O metodă de prevenire a declanșării bolii o reprezintă administrarea în apa de băut a unui adjuvant până în cea de-a 12-a săptămână de viață. La Agroland găsești aditiv în profilaxia și tratamentul histomonozei, Herbatop – Tricho-Plus, bogat în extracte de plante medicinale.
Intră pe shop sau vino în magazinele Agroland din țară și descoperă gama de aditivi furajeri pentru prevenirea și tratarea diferitelor boli ale păsărilor de curte.