Rase de câini sensibili la căldură. Cum protejezi câinii vara?
Câinii pot face față cu greu căldurii mai ales dacă nu ne au pe noi, oamenii, aliați. Îi este mai ușor să treacă peste căldură unui câine care stă în casă, la răcoare, are parte de aer condiționat, apă la discreție și gustări reci. Dar cum ajutăm câinii sensibili la căldură sau cei care stau în curte? Vezi în articolul nostru care sunt rasele sensibile la căldură, cum îi ajuți pe câini să facă față căldurii.
În principiu, regulile care se aplică oamenilor se aplică și animalelor de companie. Trebuie ferite de căldură, mai ales la orele de vârf ale zilei și hidratare continuă cu apă proaspătă. Însă câinii fac față diferit căldurii, în funcție de rasă și de modul de viață. Dacă patrupedul tău are parte de un stil de viață protectiv, poți urma aceste sfaturi simple referitoare la modul în care protejăm câinii vara. Mai jos găsești soluții pentru rasele sensibile la căldură.
Rase care se supraîncălzesc ușor la temperaturi mari
Câinii, indiferent de rasă, se pot supraîncălzi la temperaturi înalte, de aceea, atunci când îți iei câinele afară, la activități, plimbări, alergări, alege foarte bine momentul din zi. Îi poți implica în aproape orice aventură, atâta timp cât iei câteva măsuri de precauție, cum ar fi aclimatizarea cu temperaturile ridicate.
Majoritatea câinilor nu sunt făcuți pentru căldură. Cele mai multe rase sunt construite pentru a conserva mai degrabă decât pentru a disipa căldura. Dar sunt unele rase mai sensibile decât altele la căldură din cauza conformației lor sau din cauza blănii foarte dese.
Cele mai sensibile rase de câini la căldură
- Akita – vara stratul dublu de blană supraîncălzește corpul.
- Alaskan Malamute – cea mai bună rasă pentru rezistența la frig, dar vara îi este foarte greu.
- Boston Terrier – mic, fără multă blană, dar foarte puțin rezistent la căldură pentru că nu se poate ventila ușor.
- Boxer – foarte energic în celelalte anotimpuri, dar mai apatic vara. Trebuie plimbat pe răcoare.
- Chow Chow – blana este una dintre calitățile estetice, dar vara este o povară.
- Bulldog englez – oricum este o rasă mai leneșă, dar vara bateriile lui sunt golite de energie.
- Buldog francez – o altă rasă cu bot scurt care va respira greu toată vara.
- Pechinez – nu pot tolera vremea caldă pentru că au o blană lungă și groasă și pentru că sunt brahicefalici.
- Pug – boticul turtit al acestei rase nu-i permite să se ventileze corect, are nevoie de aer condiționat și umbră.
- Saint Bernard – blana lor este protecția perfectă pentru iarnă și principalul inconvenient vara.
Rasele albe sau cu blană fină
Rasele albe, cu pielea expusă sau cu blana fină au nevoie de cremă cu protecție solară, mai ales dacă vor merge cu noi în concediu, la mare. Deși crema de protecție solară este importantă pentru toți câinii, aceste rase au nevoie de o atenție specială când vine vorba de soare. Dacă ai în grijă un Bull Terrier sau Greyhounds, trebuie să știi că sunt deosebit de vulnerabile la arsurile solare.
Blana neagră este un impediment pentru câini, de asemenea, pentru că atrag căldura, razele soarelui și cresc pericolul de supraîncălzire și insolație. Dacă ai un Schipperke temperatura corpului lui, expus în plin soare, poate crește accelerat.
Rasele brahicefalice – pot suferi un șoc termic
Rasele brahicefalice, acele rase cu botul scurt, fac față cu greu căldurii pentru că nu se pot ventila corect. Depun mai mult efort pentru a se ventila, de aceea obosesc mai repede. Aerul cald nu le face deloc bine. Sunt rasele care pot suferi un șoc termic. Au nevoie de aer condiționat și mai multă odihnă. Iată care sunt rasele brahicefalice care au probleme cu căldura :
- Buldogi englezi și francezi
- Mastiff
- Boston terrieri
- Boxeri
- Pugi
- Shih tzus
- Lhasa apsos
- Pechinezi
Semne de insolație la câini
Dacă au stat prea mult în soare, câinii vor suferi un șoc termic. Poate ați hotărât să faceți o excursie cu mașina, nu ai aer condiționat, și nu-ți dai seama cât de mult suferă câinele din cauza căldurii. Mai jos ai toate semnele pe care le poate da câinele când a suferit un șoc termic. Trebuie să iei toate măsurile să-l răcorești rapid sau să te prezinți la medicul veterinar.
Respirație neobișnuită, rapidă, puternică sau dificilă | Temperatura rectală ridicată 39℃ |
Sete extremă | Slăbiciune și/sau oboseală |
Vărsături frecvente | Dezorientare |
Limba și gingiile roșu închis sau aprins | Deshidratare- pielea din jurul botului sau a gâtului nu-și revine când este ciupit |
Salivă groasă | Inima îi bate foarte repede |
Cum să ajuți un câine să se răcorească
Cea mai la îndemână metodă este apa rece, din abundență, umbra și aerul condiționat. Dacă nu ai aer condiționat câinele ar trebui să stea în cea mai răcoroasă zonă a casei, cum ar fi subsolul. În ziua de astăzi piața de profil, de petshop este foarte generoasă. Ai la îndemână tot felul de accesorii care răcoresc animalul pe timp de vară. Enumerăm câteva dintre ele.
Dacă ieși la o plimbare pe vreme toridă, te poți pregăti astfel:
- Ia cu tine un ventilator cu baterie, îl poți folosi pentru tine și pentru câine.
- Cârpe din păr de capră pe care să le uzi la fântânile din oraș. Cârpele ude nu sunt recomandate pentru câini, dar acest material, folosit în special pentru a usca mașinile la spălătorie, absoarbe doar puțină apă și răcorește ușor, va simți doar un pic de umezeală.
- Vestă de răcire, care deviază căldura și răcește câinele prin evaporare.
- Pernă de răcire pentru lăzile frigorifice sau prosoape umede pe care stă culcat, astfel ca partea rece să fie în zona labelor.
- Sticlă de pulverizare umplută cu apă rece. Se pulverizează partea inferioară a corpului care nu este expusă la soare, cum ar fi zona inghinală, unde părul este mai puțin dens, partea de jos a picioarelor și în interiorul gurii.
- Soluție de electroliți pentru copii, fără arome, pentru a evita deshidratarea câinilor.
Folosește o piscină pentru copii
Și câinilor le place baia în piscină într-o zi fierbinte de vară. Investește într-o piscină gonflabilă, care este făcută dintr-un material durabil, există chiar și unele special concepute pentru câini. Pune-o într-un loc umbrit din grădină și umple-o cu apă rece, dar nu apă cu gheață. Piscina trebuie să fie destul de mică încât să poată intra și ieși din ea cu ușurință. Foarte practice sunt saltelele cu stropitori realizate special pentru câini.
Recompense în gheață
Și nouă ne plac înghețata, frappe-ul, limonadele pline cu gheață, dar și animalelor. Urmează exemplul îngrijitorilor de la zoo, pune recompense în cuburi de gheață și lasă câinii să se bucure de ele în curte. Această gustare rece este potrivită mai ales pentru câinii care au cușca în curte sau dacă ești la plajă. Poți pune câteva cuburi de gheață și în castronul de apă.
Încearcă covoarele de răcire
Covorașele de răcire, care sunt umplute cu gel, se răcesc în lada frigorifică sau la frigider, pot fi o modalitate utilă de a vă menține câinele răcoros ziua sau noaptea. Câinele se întinde pe covoraș exact cu părțile cele mai fierbinți ale corpului: labele, burta, zona inghinală. Se găsesc în magazinele de specialitate. Se pot folosi și pad-urile de răcire pe care le folosesc oamenii pentru a calma durerea din cauza leziunilor.
Nu folosi prosoape umede. Un prosop înmuiat în apă rece, așezat peste câine, peste blana lui, nu este o idee bună decât în anumite cazuri specifice, în care câinele deja suferă un șoc termic, iar veterinarul a recomandat acest lucru.
Aer condiționat sau ventilator
O cameră răcorită cu sistemul de aer condiționat este cea mai bună soluție, dar nu toată lumea beneficiază de aer condiționat. Un ventilator poate fi la fel de eficient dacă în cameră nu este deja temperatură mai mare de 32℃, când aerul cald deja nu mai poate fi răcorit, doar ventilat. Un ventilator plasat lângă culcușul câinelui va fi foarte folositor pentru el. Este important să nu-l lași niciodată nesupravegheat cu ventilatorul, dacă este modelul clasic, cu palete.
Hăinuțele pentru câini cu gel de răcorire
De obicei hăinuțele pentru câini îi protejează de ploaie sau de frig, dar sunt și variante cu gel care se pot răci. Funcționează pe măsură ce sunt activate cu apă și atunci când umiditatea din haină se evaporă, trage căldura și le răcește corpul. Există și zgărzi, care conțin geluri auto-răcitoare sau care pot fi umplute cu gheață pentru a vă menține câinele răcoros vara.
Tunde câinele, dar nu până la piele
Câinii nu au glande sudoripare și cea mai mare parte a corpului lor este învelită în blană. Ca urmare, își pierd căldură prin pernuțele picioarelor și prin gură, gâfâind. Este eficient să tunzi câinele regulat, dar nu până la piele. Pielea expusă la soare se poate arde, exact cum se întâmplă în cazul oamenilor.
Mulți câini își schimbă blana în timpul lunilor de vară și, prin urmare, îngrijirea și igiena lor îi va ajuta să se mențină. De asemenea, blana tunsă și bine periată ajută prin îmbunătățirea fluxului de aer. Tunsoarea trebuie realizată de profesioniști, ca să nu riști ciupirea câinelui. La unele rase de câini blana pufoasă este concepută pentru a-i menține răcoriți și prin tăierea acesteia, s-ar putea să faci mai mult rău decât bine.
Nu uita de câinii străzii
Chiar dacă nu este obligația ta, nu uita să ai grijă de câinii din jurul blocului. Vara, câinii străzii știu să se adăposească la umbră, dar le este foarte greu să ajungă la apa potabilă pentru că resursele nu sunt la îndemână. De câte ori ai posibilitatea, oferă câinilor de pe stradă apă de băut într-un bol sau dintr-o sticlă.