Recoltarea agrișelor și valorificarea lor
Recoltarea agrișelor se face în funcție de destinația lor. Ele pot fi consumate verzi, în stare proaspătă dar coapte, dar pot fi culese și pentru fabricarea dulcețutilor, siropurilor, sucurilor sau a vinului atunci când sunt foarte coapte. Să vedem când este momentul propice să culegem agrișele, în funcție de modul în care vor fi consumate.
Când se culeg agrișele
Fructele se culeg pe vreme uscată, cel mai bine dimineața, după ce trece rouă, dar nu este recomandat pe căldură mare. Se vor culege cu tot cu codiță, și cel mai bine direct în ambalajele în care vor fi depozitate sau vândute. Lădițele de lemn sau plastic, perforate, sunt cele mai recomandate pentru transportul agrișelor.
- Agrișele pot fi recoltate în luna mai, când nu s-au copt, sunt încă verzi, dar au gustul acrișor care este pe gustul unora. Recoltarea se va face cu mâna și îndeplinește rolul de rărire. Fructele rămase vor crește mai mari și se vor forma mai bine.
- Pentru a fi consumate sub formă de compot sau marmeladă, recoltarea poate fi atât mecanică cât și manuală. Momentul propice este atunci când fructele sunt mari, coapte, dar încă tari și cu pulpa fermă. Un alt semn care ne arată că sunt perfecte pentru a fi culese în vederea consumului proaspăt sunt semințele, care trebuie să fie încă moi.
- Pentru consum în stare proaspătă, dar și pentru prepararea sucurilor sau a vinului, se vor alege fructele bine coapte, când pielița este transparentă iar pulpa moale, gustoasă și aromată.
Depozitarea agrișelor
După ce au fost culese, agrișele se depozitează în încăperi răcoroase, unde se pot păstra până la 5-6 zile, la o temperatură de -1℃ și umiditate de 90%. În aceste condiții pot rezista până la 8 săptămâni. Agrișele recoltate pentru procesare vor fi preparate imediat.