Recoltarea cătinei și valorificarea ei
Boabele de cătină cresc la grămadă, foarte bine prinse pe ramură, iar arbustul are aspect de tufă, are spini lungi, deci recoltarea boabelor mărunte de cătină este o procedură delicată. Află metodele consacrate de recoltare și valorificare a cătinei.
Momentul propice pentru recoltare
Cătina fructifică din anul al treilea sau al patrulea de la plantare. În funcție de soi, cătina poate fi recoltată de la mijlocul lunii iulie până la mijlocul lunii septembrie. Soiurile răspândite la noi în țară se culeg după jumătatea lunii august, când fructele au ajuns la greutatea maximă, iar recoltarea poate dura și până în luna octombrie. Important este să nu se depășească momentul de coacere maximă, pentru că ulterior boabele scad în greutate și se alterează ușor.
Cum se realizează recoltarea cătinei
În funcție de scopul utilizării, cătina se poate recolta în mai multe moduri. Dacă aveți o tufă sau două în grădină, cel mai simplu este să culegeți la mână. Avem câteva metode utile pe care vi le împărtășim.
- Pentru a obține boabe de cătină de calitate superioară, curate și integre, este recomandată culegerea la mână, direct de pe arbust. O persoană poate culege până la 10 kg pe zi. Dar având în vedere că un arbust de cătină care a avut parte de tăieri regulate, poate da și 20 de kg de cătină, procedura este destul de greoaie. Unii culegători taie ramura cu rod și o culeg separat, într-o poziție mai comodă.
- Pentru culesul fructelor se folosesc, de asemenea și piepteni, furculițe metalice sau greble. Se pot culege astfel până la 15 -20 de kg.
- O altă metodă este recoltarea ramurilor cu fructe, transportarea și congelarea lor la o temperatură de – 35-40 ℃ timp de 5 ore. După refrigerare fructele se pun la treierat.
- În plantațiile de proporții mari, care rodesc o dată la 2-3 ani, recoltarea se realizează și mecanizat. Aceste plantații trebuie să aibă o capacitate bună de regenerare.
Păstrarea cătinei
Transportul și manipularea fructelor sunt foarte importante. Transportul se face în lădițe de maxim 4 kg. După recoltare fructele de cătină pot fi păstrate în frigider la o temperatură de 1-4 ℃, timp de până la 10 zile. La temperatura de 0 ℃, fructele de cătină pot fi păstrate și până la o lună în stare proaspătă. În congelator vor rezista peste un an de zile.
Utilizarea cătinei
Din cătină se poate prepara suc sau dulceață. Poate fi folosit cu succes în produsele destinate diabeticilor. Poate fi transformată în compot sau în lichior gustos. În industria farmaceutică și de înfrumusețare se folosește și uleiul obținut din cătină. Uleiul are efect antibacterian, antiseptic și anticancerigen. Inclusiv frunzele por fi utilizate în industria farmaceutică.