Recoltarea coacăzelor și valorificarea lor
Recoltarea coacăzelor se face diferit în funcție de soiul din care face parte arbustul. Boabele se comportă diferit odată ajung la maturarea completă, deci și recoltarea se va realiza diferit. În acest material vom discuta despre recoltarea coacăzelor în funcție de soi, astfel încât să se obțină o producție bună dar, în același timp, să se obțină și cele mai bune beneficii nutriționale din boabe.
Coacăzele se culeg la mână sau mecanizat doar în cazul în care se culege de pe plantații extinse. O persoană poate culege pînă la 40 de kg de coacăze pe zi.
Când se recoltează coacăzele?
Coacăzele se recoltează atunci când ajung la maturarea completă. Este foarte important ca boabele să fie coapte, altfel, se poate pierde până la 35 % din producție. Boabele se coc diferit, în funcție de soi. În același timp, se comportă diferit după ce s-au copt complet, deci recoltarea se va face și ea diferit. Să nu trecem cu vederea faptul că, dacă sunt recoltate mult după maturare, pierd cantități importante de vitamina C.
- La soiurile cu coacere uniformă a boabelor de pe ciorchine, recoltarea se face uniform, într-o singură repriză.
- Sunt și soiuri la care coacerea boabelor pe ciorchine se face în etape. Pentru că după coacere, boabele nu se scutură, se va aștepta până la coacerea completă a tuturor boabelor, iar apoi începe recoltarea.
- Sunt și soiuri ale căror boabe se coc în etape, dar când sunt perfect coapte se desprinde de pe ciorchine. În acest caz se vor aduna boabele una câte una, în 2-3 etape.
Cum se păstrează coacăzele?
Coacazele se culeg și se păstrează în funcție de destinația lor. Dacă se vor consuma proaspete se culeg și se depozitează în așa fel încât să se păstreze pentru câteva zile. Dacă sunt culese pentru procesare atunci recoltarea se va face diferit. Important este să se valorifice cât mai mult din producția de coacăze. În mod normal, coacăzele se recoltează cu ciorchine, direct în cutii destinate consumului. Perioada de recoltare trebuie să fie pe timp uscat și răcoros.
- Pentru consumul ca atare, se vor recolta ciorchinii atunci când boabele ajung la culoarea, aroma și gustul specifice soiului. Se pot păstra în încăperi răcoroase timp de 8-10 zile.
- Pentru fabricarea gemului coacăzele se recoltează când boabele din vârful ciorchinelui nu sunt complet coapte.
- Cele pentru suc sau pentru congelare se culeg doar când sunt perfect coapte. În depozitele frigorifice vor rezista până la 35 de zile dacă se păstrează la 0℃, umiditate 90%. În congelator pot fi păstrate 4 zile dacă se dorește ulterior folosirea lor pentru prepararea gemului. Peste această perioadă mai pot fi folosite doar pentru suc și sirop.