Recoltarea murelor și beneficiile lor
Murul este arbustul ideal pentru a fi plantat în curți și grădini în jurul casei, pentru că este mic de înălțime și poate fi condus ușor pe spalier sau pe gard. Partea bună a plantării murului pe spații restrânse este că el crește spontan. Așadar, pentru familie recolta este o adevărată binecuvântare. Murul fructifică din al doilea an de la plantare, iar recolta este importantă.
Fructele sunt desertul perfect pentru au mai puțin zahăr decât zmeurele, dar sunt mai mari și mai suculente. Conținutul de vitamina C este la fel de mare ca și în zmeură. Dezavantajul este faptul că sunt foarte perisabile, iar transportarea lor este problematică. Trebuie consumate foarte repede sau procesate. Din mure se prepară suc, sirop, gem sau dulceață.
Când și cum se recoltează murele?
Maturarea și recoltarea murelor începe în prima decadă a lunii iulie în cazul soiurilor care se coc precoce. Celelalte soiuri se coc în a doua jumătate a lunii august. Recoltarea se face eșalonat, din 4 în 4 zile, pe o perioadă de până la 60 de zile. Sunt perfecte pentru a fii culese atunci când se desprind ușor de pe ramuri.
Momentul perfect de recoltare este dimineața, după ce s-a ridicat roua, dar înainte de instalarea căldurii. Nu se culeg murele pe ploaie sau imediat după ploaie. Recoltarea se face în recipiente mici, de până la 500 gr. Păstrarea se face cel mai bine în depozite frigorifice. Pot fi păstrate până la 4 zile la o temperatură de 3 ℃. Cea mai mare parte a recoltei va fi transformată în dulcețuri și siropuri.