Recoltarea și păstrarea caiselor
Caisele sunt fructe de vară folosite în aceeași măsură pentru consumul proaspăt dar și pentru procesare. Dacă ai caiși în livadă și vrei să păstrezi fructele pentru mai mult timp, astfel încât să le consumi proaspete, îți spunem când este momentul potrivit să culegi fructele și care sunt condițiile optime de păstrare a caiselor.
Momentul potrivit pentru recoltarea caiselor
În funcție de soi, se vor coace începând cu prima decadă a lunii iulie până la sfârșitul lui august. Caisele se coc eșalonat, din acest motiv este bine să fie culese eșalonat, cam la o săptămână. Verificați fructele o dată la 3 zile și culegeți fructele coapte.
Soiuri de cais:
- coacere în luna iulie: Cegledi Orias, Cais Bergeron, Cais Magyar, Cegledi Bibor, Cais Nja 19
- coacere în luna august: Sulmona, Pannonia, Steaua Roșie, Umberto, Mamaia, Sirena
Momentul recoltării este foarte important. Dacă sunt recoltate prea devreme, caisele pierd din greutate, nu au aroma, gustul și calitățile soiului. Dacă sunt lăsate prea mult, fructele se vor desprinde, vor cădea, iar fructele alterate se pretează doar pentru procesare, deci pentru prepararea dulcețurilor sau pentru alcătuirea tescovinei pentru țuică.
Recoltarea caiselor
Caisele nu pot fi păstrate proaspete mai mult de 1-2 săptămâni pentru că au un metabolism intens. Dar, în același timp, nu pot fi culese nici prea devreme pentru că nu au calitățile organoleptice necesare.
🍑 Tu știai că: În timpul recoltării caiselor, este bine ca vremea să fie călduroasă, însorită, dar nu secetoasă sau caniculară. Acest tip de condiții meteo ajută fructele la păstrarea calităților. Gustul, culoarea, consistența sunt mai intense în aceste condiții. |
Fructele trebuie recoltate în faza de pârgă, având în vedere că sunt sensibile la manipulare și transport. Ziua recoltării trebuie să fie însorită, dar nu caniculară, iar perioada de recoltare să nu fie secetoasă pentru a crește șansele de păstrare.
Păstrarea caiselor
După recoltare caisele nu se țin în soare, din contră trebuie răcite rapid, fie că sunt refrigerate, introduse în apă rece sau depozitate în beciuri, depozite sau cămări răcoroase. Condițiile optime de păstrare sunt de -0,5℃ – +0,5℃ și umiditate în aer de 90%. În aceste condiții caisele pot rezista până la maxim 2 săptămâni pentru a fii consumate proaspete.