Recoltarea și păstrarea merelor în depozite
Merele, ca și celelalte fructe din livadă, își continuă procesele fiziologice și după ce se desprind de pe plantă, din acest motiv recoltarea, dar mai ales păstrarea sunt foarte importante. Recoltarea se face manual sau mecanizat, indiferent de soi, în funcție de mărimea livezii. Păstrarea este mai lungă sau mai scurtă, în funcție de soi. Merele își desfășoară o parte din ciclu de viață în perioada de păstrare, ajungând la maturitatea deplină abia după ce au fost culese. Să vedem cum păstrăm merele în funcție de soi.
Când recoltăm merele în funcție de soi
Merele sunt fructe semințoase care au caracteristici ideale pentru păstrarea pe termen lung. Pot fi păstrate în condiții ideale, până la 7-9 luni, și sunt rezistente la transport. Soiurile timpurii sunt mai ușor perisabile, dar ele sunt create pentru a fi consumate pe timpul primăverii. Celelalte soiuri sunt mai rezistente. Din acest motiv este recomandat să plantați în grădină soiuri diferite, ca să aveți fructe proaspete pe toată perioada anului.
- Merele de vară ajung la maturitate în perioada iulie-august. Sunt destinate consumului imediat, în stare proaspătă. De obicei, sunt mere cu pulpa zemoasă și dulce, cu gust răcoros. Soiuri populare în România sunt: Vista Bella, Aromat de vară, Red Melba, James Grieve, Romus 1, Romus 2, Romus 3. Pot fi păstrate până la 15 zile până la consumul în stare proaspătă.
- Merele de toamnă se vor recolta la sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie. Sunt soiuri precum Ionatan, Prima, Pionier, Voinea. Pot fi păstrate 30-60 de zile exact așa cum sunt, iar în condiții speciale chiar mai mult.
- Merele de iarnă se vor recolta începând cu sfârșitul lunii septembrie și pe tot parcursul lunii octombrie. Vor ajunge la maturitate abia în momentul păstrării, pe timp de toamnă- iarnă. Pot rezista până în luna aprilie, de aceea sunt foarte apreciate în țara noastră Granny Smith, Idared, Ionagold, Golden Delicios, Starkrimson, Mutsu, Florina, Patul.
În magazinele Agroland găsești material săditor de calitate superioară, cu rădăcina protejată. Te ajutăm cu sfaturi referitoare la plantarea corectă a puietului de măr dar și cu sfaturi utile pentru tăierea și curățarea corectă a mărului.
Cum recoltăm merele pentru a le păstra pe termen lung
După recoltare fructele își continuă metabolismul, deci pentru a fi păstrate pe termen lung trebuie să fie sănătoase, integre, fără bătături și stricăciuni. Dacă sunt culese la mână, șansele să se altereze sunt mici. Pentru gospodarii cu livezi mici este ușor să recolteze la mână, astfel șansele să-și păstreze însușirile organoleptice sunt mari.
Merele se recoltează înainte de maturarea deplină. Gradul de maturare este un factor important pentru păstrarea merelor. Recoltarea la momentul optim determină formarea gustului și aromei și păstrarea sucului natural. Nu se recomandă păstrarea pe termen lung a fructelor provenite din plantații tinere sau din plantațiile care dau producție slabă sau dacă s-au aplicat îngrășăminte în exces.
Condiții optime de păstrare a merelor peste iarnă
Pentru o păstrare îndelungată trebuie îndeplinite câteva condiții de păstrare cum ar fi temperatura scăzută, umiditate ridicată, compoziția aerului, ventilație bună, lumina. După ce au fost culese, trebuie că procesele de respirație și transpirație a fructelor să fie reduse, iar factorii enumerați înainte influențează aceste procese.
Depozitul, cămara sau beciul în care se păstrează merele trebuie să asigure o temperatură de între 0℃ și 4 ℃, cu umiditate de 85%-95%, aerul sărac în oxigen, bogat în dioxid de carbon. Se consumă când au ajuns la maturarea completă, adică au mărimea, aroma, culoarea și gustul specifice soiului. De obicei trebuie să treacă o lună până când merele sunt perfecte pentru a fi consumate.