Recoltarea și păstrarea piersicilor și nectarinelor
Piersicile și nectarinele sunt fructe de vară pe care le găsești frecvent pe tarabele din piață sau din supermarketuri, pentru că sunt folosite în general pentru consumul proaspăt. Bineînțeles, pulpa lor zemoasă și dulce le califică pentru prepararea conservelor dulci. Dacă ai piersicii în livadă și vrei să păstrezi fructele pentru mai mult timp, pentru consumul proaspăt, îți spunem când este momentul potrivit să culegi fructele și care sunt condițiile optime de păstrare a piersicilor.
Momentul potrivit pentru recoltarea piersicilor
Piersicile și nectarinele se coc eșalonat, pe parcursul a 4 luni. Primele soiuri se coc în a doua jumătate a lunii iunie, iar soiurile tardive în octombrie. Pentru că se coc eșalonat, este bine să fie culese eșalonat, cam la 7 zile, deci recoltarea piersicilor sau a nectarinelor dintr-un pom fructifer se va face în două trei reprize.
Soiuri de piersici:
- coacere în luna iulie – august: Redhaven, Champion, BabyGold 6, Cardinal, Springold, Collins, Jerseyland, Fillette
- coacere în luna septembrie – octombrie: Suncrest, Redskin, Triumf, Elberta, Flacăra
În funcție de greutate, piersicile și nectarine pot avea fructe mici, de sub 100 g. Fructele mijlocii au până la 175 de grame, cele mari ajung la 200 de grame, iar soiurile foarte mari au fructele cu greutatea peste 250 grame. Piersicile se deosebesc și în fucnție de abundența pubescenței și aderența pulpei la sâmbure.
Soiuri de nectarin: Fantazia, Andosa, Crimson gold, Nectared 4, Independence
Momentul recoltării este foarte important. Dacă sunt recoltate prea devreme, piersicile pierd din greutate, nu au aroma, gustul și calitățile soiului. Dacă sunt lăsate prea mult, fructele se vor desprinde, vor cădea, iar fructele alterate se pretează doar pentru procesare, deci pentru prepararea dulcețurilor sau pentru alcătuirea tescovinei pentru țuică.
Recoltarea piersicilor și a nectarinelor
Piersicile și nectarinele se recoltează în faza de pârgă, pentru a rezista mai bine la transport. Nu pot fi păstrate proaspete mai mult de 1-2 săptămâni din cauza metabolism intens. Contează foarte mult perioada în care se recoltează piersicile și nectarinele în vederea păstrării îndelungate.
🍑 Tu știai că: În timpul recoltării piersicilor și nectarinelor, este bine ca vremea să fie călduroasă, însorită, dar nu secetoasă sau caniculară. Acest tip de condiții meteo ajută fructele la păstrarea calităților. Gustul, culoarea, consistența sunt mai intense în aceste condiții. |
Se va evita vremea ploioasă, umedă și înnorată. Spre deosebire de mere, pere, sau chiar cireșe, piersicile și nectarinele se păstrează mai greu. Soiurile precum Cardinal, Flacăra, Triumf, Redhaven se păstrează mai bine decât celelalte.
Păstrarea piersicilor și nectarinelor
Există o procedură prin care se poate prelungi perioada de păstrare a piersicilor și nectarinelor. După recoltare piersicile se vor feri de soare. Trebuie răcite rapid, fie că sunt refrigerate, introduse în apă rece cu gheață, ori stropite cu apă rece. Pot fi depozitate în beciuri, depozite sau cămări răcoroase. Condițiile optime de păstrare sunt de -1℃ – +2℃ și umiditate în aer de 90%. În aceste condiții piersicile pot rezista până la maxim 2 săptămâni pentru a fii consumate proaspete.