Reguli de respectat în îmbăierea câinelui
Îmbăierea câinilor, deși nu este momentul preferat al zilei pentru ei, este însă necesară pentru o blană sănătoasă și casă curată. Spălatul previne dezvoltarea posibilelor afecțiuni dermatologice. Însă, chiar dacă îți pare „floare la ureche”, îmbăierea trebuie să respecte câteva reguli de bază.
În cele ce urmează vom detalia care sunt principalele aspecte ce trebuie să le urmărești când vine vorba de îmbăierea patrupezilor.
Cât de des trebuie să-l spălăm?
Pentru început, trebuie să știi că spălatul nu este cea mai eficientă metodă pentru deparazitare. Îmbăierea frecventă nu reprezintă o soluție pentru a scăpa de mirosurile neplăcute, deoarece cu cât mai des este spălat patrupedul, cu atât îi poate afecta sănătatea pielii și a blănii. Apa și șamponul va elimina sebumul esențial în protecția față de infecții.
Pentru a scăpa de mirosul neplăcut al blănii, poți folosi șampon uscat special pentru câini. Găsești la Agroland sampon uscat pentru câini ce împrospătează blana și este prietenos cu pielea. Vezi aici mai multe detalii.
Frecvența spălării diferă în funcție de lungimea blănii. Astfel că, pentru un câine cu blana scurtă, este suficientă o îmbăiere o dată la 6 luni, în timp ce pentru unul cu blana lungă, spălatul ar trebui să aibă loc o dată la 3 luni. Principalul motiv pentru care trebuie spălat patrupedul este însă murdăria. Cu cât se murdărește mai repede, cu atât va trebui spălat mai des.
Protejează-i ochii și urechile
În timpul îmbăierii ai grijă ca apa să nu-i pătrundă în ochi și urechi. Acest lucru îi va cauza disconfort sau chiar infecții. Se recomandă să nu-i clătești capul și fața direct sub jet de apă. Un prosop ud este suficient pentru a-l curăța de șampon, reducând astfel riscul de-ai ajunge apa în ochi sau urechi.
Temperatura apei
Apa rece sau prea fierbinte în timpul băii crează disconfort nu doar nouă oamenilor, ci și patrupezilor. Apa fierbinte poate provoca chiar și răni câinelui, făcând astfel experiența îmbăierii tot mai neplăcută pentru el.
Atunci când reglezi temperatura apei pentru prietenul tău necuvântător, gândește-te că ai pregăti baia pentru tine. Astfel, va deveni și el mult mai cooperant la spălat.
Alegerea șamponului
Un aspect important și de reținut este să nu folosești niciodată șamponul tău pentru a-l spăla pe micul blănos al casei. Șampoanele pentru oameni îi pot usca pielea, chiar dacă acesta este recomandat pentru un scalp sensibil.
La Agroland găsești șampoane pentru câini care satisfac diferitele nevoi ale acestora. Fie că are blana albă sau scurtă, ori pielea sensibilă, în magazinul online Agroland găsești șampoane de calitate la cel mai bun preț. Vezi aici gama.
Recompensează-ți câinele
Câinii ne simt toate emoțiile. Aceștia știu când ești supărat sau fericit. La fel știu și când îi apreciezi. De aceea, de fiecare dată când face ceva bine în timpul băii laudă-l și oferă-i la final o recompensă. Îl va relaxa, iar la viitoarea baie va fi mai liniștit.
Descoperă la Agroland selecția de recompense delicioase pentru prietenii tăi necuvântători. Vezi mai multe aici.
Cum îi usuci blănița
Uscarea blănii este un alt pas important în procesul de curățare al patrupedului. Cu atât mai mult dacă ne aflăm în sezonul de iarnă. Îl poți usca fără probleme cu uscătorul de păr, dacă vezi însă că nu se simte confortabil, schimbă tactica.
O altă variantă este uscarea blănii cu un prosop. Șterge-i bine blana cu un prospop uscat până se absoarbe surplusul de apă.
Dacă vei ține cont de aceste reguli, vei reuși să transformi îmbăierea într-o activitate mult mai plăcută. La voi cum se desfășoară momentul spălării?