Retenția de ouă la găini – cauze și remedii
Retenția de ou sau încapacitatea găinii de a depune ouă este o disfuncție care poate afecta găinile ouătoare fiind foarte neplăcută (și gravă, dacă nu se rezolvă). Acest fapt produce foarte mult disconfort și durere păsărilor.
Există câteva indicii care ne pot da de bănuit că o găină suferă de retenție de ou și anume:
• verifică găina. Dacă observi că are creasta palidă, burta dură, și merge ciudat, ar putea fi un prim indiciu
• observă dacă găina suferă de constipație, dacă nu elimină fecale, poate fi un alt indiciu
• verifică apetitul păsărilor. Dacă nu mănâncă și nici nu manifestă vreun apetit pe durata întregii zile, poate suferi de retenție de ou
• iese și intră destul de des în cuibar? Atunci problema retenției de ou este în curs de dezvoltare
Care pot fi cauzele acestei probleme?
𝟏. Un factor important este vârsta înaintată a găinii sau, pe de altă parte, vârsta prea tânără la momentul primei depuneri
𝟐. O altă cauză poate fi aceea a unui ou care s-a format prea mare sau într-o formă diferită de cea obișnuită (de exemplu foarte alungită)
𝟑. O hrănire greșită sau deficitară se poate dovedi a fi un alt motiv. Găinile au nevoie de o hrănire variată și completă.
4. Deficiența de calciu și vitamina D reprezintă o altă cauză pentru care oul nu poate fi eliminat din corpul păsării. Calciul este esențial pentru formarea cojii oului și întărirea lui. Lipsa calciului duce la formarea de ouă moi sau cu o coajă cu diformități care determină alunecarea mai grea a ouălor
Cum putem ajuta găina să treacă peste acest disconfort?
Dacă ați constatat acest lucru, atunci este absolut recomandat să acționați în cel mai scurt timp posibil, deoarece această boală se poate dovedi chiar letală pentru pasăre.
Un mediu cald ar putea fi remediu pentru acestă problemă. Pregătiți un recipient cu apă caldă, unde temperatura să fie de aproximativ 26-32 grade Celsius și așezați găina. Căldura o va ajuta să-și relaxeze mușchii făcând mai ușoară trecerea oului. Este bine să aveți la îndemână câteva prosoape vechi pentru a o usca. În plus, dacă înfășurați găina într-un prosop, sunt șanse mari să o calmați.
Atunci când înaripata nu poate să depună ouă, aceasta devine de cele mai multe anxioasă. De aceea, trebuie să facem tot ce ne stă în măsură pentr a-i atenua disconfortul. Puteți să-i masați abdomenul pentru a stimula evacuarea oului, daca acesta dă semne de durere sau neliniste, opriți-vă să mai faceți acest lucru.
În cele din urmă, lăsați găina singură în acest mediu aproximativ o jumătate de oră. Dacă chiar și după acest timp oul nu iese, este mai bine să contactați imediat un medic veterinar.
Ai grijă de păsările tale, oferindu-le hrană adecvată, adăpost curat și fii atent mereu la modificările de comportament sau stare.