Rețetă de cozonac cu mac pentru Crăciun
De astăzi într-o săptămână, agitația va atinge cote înalte în fiecare gospodărie. De ce? Vom fi în Ajunul Crăciunului. Din acest motiv, ne grăbim să vă prezentăm încă o rețetă de cozonaci pufoși, de această dată cu umplutură de mac. Să începem.
Ingrediente (pentru 3 cozonaci)
- 1 kilogram de faină albă
- 6 gălbenușuri
- 500 de grame de mac măcinat
- 50 grame drojdie proaspătă
- 1 pachet de unt
- 100 grame de stafide
- 2 plicuri cu zahăr vanilat
- 500 mililitri lapte
- 50 mililitri ulei
- 1 linguriță rasă de sare
- Coaja de la 1 lămâie
- Mult, mult suflet
Mod de preparare cozonaci cu mac
Aluatul se prepară la fel ca pentru cozonacul cu nucă. Așadar, pentru început, cernem făina într-un vas (lăsăm puțin din faină la o parte, cam o cană). Separat, încălzim laptele împreună cu untul și 150 grame de zahăr. Apoi, facem o gropiță în vasul cu faina, adăugăm drojdia cu puțin lapte călduț.
Într-un alt bol, frecăm gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr și apoi le punem în vasul cu făină. Între timp drojdia s-a înmuiat. Începem frământatul, adăugând laptele și coajă rasă de la o lămâie. Se frământă cam 45 de minute, se adaugă uleiul spre sfârșit și restul de făină (cana care a fost pusă deoparte). Nu uitați, cei mai buni cozonaci trebuie să fie frământați manual.
Aluatul este gata de frământat când nu se mai lipește de vas. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la crescut vreme de 1 ceas.
Între timp pregătim umplutura cu mac, din 500 grame de nucă măcinată, 150 grame zahăr și 300 mililitri de lapte și 100 grame de stafie. Macul se amestecă cu zaharul, laptele și stafidele și se fierbe încet până se îngroașă. Se mai adaugă 1-2 plicuri de zahăr vanilat.
Umplutura cu mac se poate face și asemănătoar cu cea de nucă, adică folosind albușul bătut fără să fierbem macul cu lapte.
Se intinde aluatul, se pune macul (se întinde cu lingura), se rulează, se lasă la cescut în tavă 30 de minute, se unge cu ou batut cu zahar și se coace 45 minute la foc mediu.
După ce îl scoatem din cuptor, îl ungem din nou cu ou, îl acoperim cu un prospop și îl lăsăm la răcit.
Spor la lucru și poftă bună!