Rețetă de electroliți pentru a combate șocul de căldură la găini
Stresul termic cauzat de temperaturile foarte ridicate este o realitate cu care se confruntă găinile în lunile de vară, în special în luna iulie. Găinile nu au capacitatea de a transpira și sunt oarecum limitate când vine vorba de abilitatea de a se răcori. Zonele cu umbră din curte și apa proaspătă din belșug sunt de ajutor în zilele toride. La fel de mult ajută și electroliții. Află cum prepari apă cu electroliți pentru găini, după o rețetă simplă, cu ingrediente din bucătărie.
Elecroliții sunt de fapt substanțe minerale sub formă lichidă. Sodiul, potasiul, calciul, magneziul și fosfatul în fază lichidă sunt cele mai bune exemple de electroliți. Sodiul și potasiul, de exemplu, alături de formele lor anionice, sunt componente majore ale tuturor fluidelor corporale. Îmbogățind apa cu electroliți, crește nivelul de hidratare al corpului.
Ce este șocul termic și cum se manifestă la găini
Când temperatura este foarte ridicată, găinile gâfâie și își țin aripile pe lângă corp, încercând astfel să se răcorească. Efectele produse de șocul de căldură sunt cumulative. Astfel, dacă temperatura este mai mare de 25 de grade Celsius câteva zile la rând, iar umiditatea este și ea ridicată, găinile din mulțime pot da semne că sunt afectate de căldură.
Semnele stresului produs de căldură la găini sunt:
- respirația rapidă,
- consumul unor cantități mari de apă,
- lipsa apetitului,
- producția mică de ouă,
- diarea,
- letargia,
- mișcările nesigure.
Dacă o găină suferă de stres termic, pune-o cu picioarele într-un vas mai mare cu apă rece și las-o pentru câteva ore într-un loc ferit de căldură, cum ar fi beciul casei sau o cămară. Unul dintre modurile eficiente de a scădea temperatura corpului unei găini este să îi răcorim picioarele și creasta.
Citiți și: Îngrijirea păsărilor de curte pe timp de vară
Dacă păsările nu au umbră în curte, poți crea un loc cu ajutorul unei plase de umbrire. Nu lăsa apa în adăpători de pe o zi pe alta, împrospăteaz-o. Oferă-le gustări revigorante din legume și fructe cu conținut mare de apă.
Cum ajută apa cu electroliți la hidratarea corectă a găinilor
Administrarea electroliților este eficientă atât pentru prevenirea stresului termic în mulțimea de găini, cât și pentru îngrijirea unei găini care suferă din cauza căldurii. Hidratarea adecvată înseamnă practic că apa pe care o bea orice pasăre ajunge în celulele corpului, nu este eliminată. Celulele din corpul unei păsări trebuie să rămână hidratate pentru a funcționa și pentru a fi sănătos.
Electroliții sunt compuși din minerale și agenți alcalini și controlează echilibrul fluidelor din organism. Sunt importanți pentru hidratare, funcțiile mușhilor precum și alte funcții ale corpului din perioadele cu temperaturi mari. Cei mai importanți electroliți sunt calciul, sodiu, potasiu magneziu și potasiul.
Electroliții ajută, de asemenea, la menținerea unui echilibru adecvat al pH-ului în corpul unui pui. Electroliții întăresc sistemul imunitar și funcționarea optimă a sistemului respirator, și previn probleme ale rinichilor.
Rețetă de electroliți pentru apa găinilor
Cu toate că există produse cu electroliți disponibili pentru achiziție în comerț, mai ales pentru alimentația porumbeilor, sunt și soluții la îndemână, la îndemâna oricui. Prezentăm în continuare o rețetă din ingrediente pe care oricine le are în bucătărie. Folosește acest amestec pentru păsările care suferă deja din cauza căldurii sau ca măsura preventivă. Combină amestecul în apa de băut.
Combină amestecul în apa de băut. Se folosește amestecul la o cantitate la 3,5 litri de apă. Amestecă până gând zahărul, sarea și bicarbonatul de sodiu se dizolvă și amestecul este pregătit.
- 250 mililitri apă
- 10 grame de zahăr
- 0,65 grame de sare
- 0,65 grame de bicarbonat de sodiu
În special în cazul puilor, înlocuirea electroliților pierduți din cauza căldurii este foarte importantă pentru sănătate. La fel cum atleții consumă băuturi speciale după ce au depus efort, și găinile au nevoie de electroliți pentru a recupera dozele de nutrienți și minerale pierdute în zilele toride sau în condiții de stres.