Rețetă obtinere alcool din porumb (distilare)
După conținutul de amidon şi randamentul în alcool, porumbul este materia primă cea mai valoroasă pentru fabricarea alcoolului.
Pentru a produce alcool din porumb în gospodărie, aveți nevoie de următoarele:
- un butoi de cel putin 80-100 de L.
- zahăr (10 Kg).
- drojdie. (50 gr).
- mălai 6 kg (porumb măcinat)
- tărâțe de grău 2 kg
- apă
- cazan țuică
Se pune în butoi mălaiul și tărâțele. Se adaugă apă călduță (45-55 grade) cu 300 gr zahăr și toată drojdia și se face o maia. Se amestecă și se mai adaugă apă călduță până iese ca un terci. Se lasă această maia o oră până începe să fermenteze.
După o oră se adaugă apă caldă (5-7găleți) cu zahărul dizolvat bine în ea. Se acoperă butoiul cu un tifon sau o sită (ca să nu pice insecte sau impurități) și se lasă la fermentat într-o încăpere bine aerisită, la 15-18 grade.
ATENȚIE! Amestecul generează dioxid de carbon care este foarte periculos pentru sănătate!
Făina și tărâțele stau deasupra cât timp fermentează. La suprafață se va forma o spumă albă. Când nu se va mai observa că „fierbe” (după circa 7-9 zile), lichidul de deasupra rămâne limpede. Atunci este gata de fiert și putem să trecem la pasul doi.
Cu o cană se recoltează lichidul, cu atenție să nu se ia și drojdia sau făină/tărâțe. Se ia doar lichidul și se pune la fiert în cazan. Se mai poate adăuga și puțină apă (în funcție de ce cazane aveți). Se fierbe și se obțin aproximativ 10L de alcool foarte tare. Dacă e prea tare se mai poate stinge cu apă.
Câteva precizări importante:
În procesul de distilare se obțin două substanțe: Metanol și Etanol. Metanolul este toxic! Din fericire e substanță care iese la începutul distilării, deoarece temperatura de fierbere este undeva în jur de 65°C. De aceea, aruncați întotdeauna cam 300 gr. la 50 kg de borhot. Etanolul fierbe la cca. 80-85°C.
Nu amestecați cele două produse obtinuțe. Cel care va curge la început este Metanol și este toxic! Este o regulă simplă pentru a evita intoxicarea.