10 decembrie 2019

Rețetă gustoasă de lebăr românesc

Magia sărbătorilor de iarnă se apropie. Cu toții ne bucurăm de acele momente speciale alături de familie și prieteni la masa de Crăciun, când stăm și depănăm amintiri la un pahar de țuică. Aceasta este și perioada când începe festinul culinar, iar gospodinele se întrec în cele mai gustoase preparate tradiționale.

Nelipsit de pe masa românilor este și lebărul, acesta fiind un preparat specific de Crăciun. Deși necesită mai mult timp de preparare, datorită gustului deosebit, se merită efortul. Ca și celelalte bunătățuri de pe masa de sărbătoare, lebărul trebuie pregătit cu câteva zile înainte de Crăciun și ținut la rece.

Tradiționalul preparat are ca principal ingredient ficatul de porc și se servește la aperitiv alături de muștar sau un sos de hrean. Secretul pentru un lebăr savuros este ca ficatul să fie proaspăt.

În cele ce urmează vă prezentăm o rețetă de lebăr românesc, gustos de te lingi pe degete.

Ingrediente:

– 3 kg ficat crud de porc

– 1 kg carne de porc mai grasă

– mațe groase

– 500 g slănină de porc

– 3 cepe foarte mari

– ulei

– 4 căței de usturoi

– 5 foi de dafin

– sare

– 1 lingură boabe de piper

– 1 linguriță nucșoară

Mod de preparare:

Se toacă o ceapă mărunt, după care se pune la călit în ulei. Între timp punem la fiert carnea, slănina și ficatul, peste care adăugăm piperul, tot usturoiul, ceapa rămasă și 5 frunze de dafin. Avem grijă să luăm spuma de cate ori este nevoie. Ficatul se va fierbe primul, astfel îl vom scoatem și lăsăm restul ingredientelor la fiert.

Când se vor fierbe și celelalte ingrediente, le scoatem și le vom lăsa la răcit. Urmează să le tăiem în cuburi mari, să le amestecăm cu ceapa călită, piperul, nucșoara și sarea după gust, după care le vom pune în mașina de tocat. Peste compoziția tocată se vor adăuga 2 linguri din apa în care au fiert în cazul în care compoziția nu este suficient de moale ca o pastă, după care le vom da iar în mașina de tocat pentru a umple mațele.

Legăm lebărul la capete cu sfoară, îl înțepăm cu scobitoarea în diferite locuri pentru a nu se sparge în timpul fierbierii și îl punem din nou la fiert pentru 10 minute. Scoatem din apă lebărul și îl lăsăm la răcit. Se va ține la frigider pentru minim 12 ore înainte de a-l tăia.

 

Poftă bună!

Rețetă gustoasă de lebăr românesc

Magia sărbătorilor de iarnă se apropie. Cu toții ne bucurăm de acele momente speciale alături de familie și prieteni la masa de Crăciun, când stăm și depănăm amintiri la un pahar de țuică. Aceasta este și perioada când începe festinul culinar, iar gospodinele se întrec în cele mai gustoase preparate tradiționale.

Nelipsit de pe masa românilor este și lebărul, acesta fiind un preparat specific de Crăciun. Deși necesită mai mult timp de preparare, datorită gustului deosebit, se merită efortul. Ca și celelalte bunătățuri de pe masa de sărbătoare, lebărul trebuie pregătit cu câteva zile înainte de Crăciun și ținut la rece.

Tradiționalul preparat are ca principal ingredient ficatul de porc și se servește la aperitiv alături de muștar sau un sos de hrean. Secretul pentru un lebăr savuros este ca ficatul să fie proaspăt.

În cele ce urmează vă prezentăm o rețetă de lebăr românesc, gustos de te lingi pe degete.

Ingrediente:

– 3 kg ficat crud de porc

– 1 kg carne de porc mai grasă

– mațe groase

– 500 g slănină de porc

– 3 cepe foarte mari

– ulei

– 4 căței de usturoi

– 5 foi de dafin

– sare

– 1 lingură boabe de piper

– 1 linguriță nucșoară

Mod de preparare:

Se toacă o ceapă mărunt, după care se pune la călit în ulei. Între timp punem la fiert carnea, slănina și ficatul, peste care adăugăm piperul, tot usturoiul, ceapa rămasă și 5 frunze de dafin. Avem grijă să luăm spuma de cate ori este nevoie. Ficatul se va fierbe primul, astfel îl vom scoatem și lăsăm restul ingredientelor la fiert.

Când se vor fierbe și celelalte ingrediente, le scoatem și le vom lăsa la răcit. Urmează să le tăiem în cuburi mari, să le amestecăm cu ceapa călită, piperul, nucșoara și sarea după gust, după care le vom pune în mașina de tocat. Peste compoziția tocată se vor adăuga 2 linguri din apa în care au fiert în cazul în care compoziția nu este suficient de moale ca o pastă, după care le vom da iar în mașina de tocat pentru a umple mațele.

Legăm lebărul la capete cu sfoară, îl înțepăm cu scobitoarea în diferite locuri pentru a nu se sparge în timpul fierbierii și îl punem din nou la fiert pentru 10 minute. Scoatem din apă lebărul și îl lăsăm la răcit. Se va ține la frigider pentru minim 12 ore înainte de a-l tăia.

 

Poftă bună!