Seamănă semințele de mărar și leuștean toamna, vei avea o surpriză plăcută în primăvară
Bunica mea dragă îmi spunea mereu că mărarul și leușteanul cresc mai bine dacă sunt semănate din toamnă. Pătrunjelul creștea oricum foarte mult, în repetate rânduri, chiar dacă era semănat primăvara, dar mărarul și leușteanul erau cam scumpe la vedere. Semănate de toamna, primăvara șansele lor de înmulțire sunt mai mari. Îți spun de ce se întâmplă asta.
Plantele aromatice de bază în bucătăria românească sunt pătrunjelul, mărarul și leușteanul, asta știe toată lumea. Dacă stai la casă și ai o grădină cât de mică, ai posibilitatea să-ți plantezi câteva rânduri de plante aromatice, pe care să le folosești proaspete din grădină. Dacă ai mai încercat să pui semințe de mărar, leuștean sau pătrunjel și nu au ieșit, încearcă să le semeni de toamna. Bunicile noastre așa făceau. Lăsau lujerii cu semințe de mărar și leuștean să se scuture natural, iar primăvara recolta era mai bogată.
De ce să plantezi semințele de mărar și leuștean toamna?
Semănatul de toamnă permite semințelor să treacă printr-o perioadă de stratificare naturală, prin expunere la frig, ceea ce stimulează germinarea mai rapidă în primăvară. Semințele plantate toamna vor începe să germineze odată ce solul se încălzește în primăvara următoare.
- Perioada rece pregătește semințele pentru o germinare mai rapidă și mai uniformă primăvara, când condițiile sunt ideale.
- Semințele plantate toamna pot începe să germineze imediat ce solul se încălzește la începutul primăverii, oferind plantelor un avans față de cele semănate primăvara.
- Semințele semănate toamna au timp să dezvolte rădăcini mai puternice și mai rezistente datorită temperaturilor scăzute, ceea ce face plantele mai viguroase și mai bine pregătite pentru condițiile de secetă sau căldură din timpul verii.
- Plantele de mărar și leuștean cultivate toamna beneficiază de precipitațiile naturale din toamnă și primăvară, ceea ce reduce nevoia de irigare manuală.
- Plantele de mărar care germinează devreme în primăvară au un avantaj față de buruieni, care încep să crească mai târziu.
Semănatul de toamnă al mărarului și leușteanului este o metodă eficientă de a obține o recoltă sănătoasă și viguroasă. Plantele aromatice influențează în mod benefic gustul legumelor și în mâncare, dar și în grădină. Asocierile de plante aromatice, cu mărar, coriandru alături de cartof sau morcov sunt bune. Ridichile se asociază bine cu salvia. Plantele aromatice au și efect repelent asupra unor dăunători.
Când apar semințele de mărar?
Mărarul produce semințe la sfârșitul ciclului său de creștere, de obicei în mijlocul sau spre sfârșitul verii, în funcție de momentul în care a fost plantat. După 6-8 săptămâni de la plantare, mărarul începe să înflorească. Florile apar sub formă de inflorescențe mari și plate, denumite umbele, care sunt compuse din multe flori mici de culoare galbenă. După ce florile se ofilesc, plantele de mărar încep să formeze semințe în centrul fiecărei umbele. Acest proces are loc de obicei la 2-3 săptămâni după înflorire.
Semințele se maturează pe parcursul verii, de obicei între iulie și septembrie, în funcție de momentul semănării și condițiile de mediu. Ele sunt complet coapte atunci când devin de culoare brună sau maro deschis și se desprind ușor de pe plantă. Pentru recoltarea semințelor de mărar, trebuie să aștepți ca acestea să fie complet mature și să le culegi înainte să cadă natural de pe plantă. Le poți lăsa să se scuture natural sau le poți recolta și planta unde dorești.
Cum se face recoltarea semințelor de leuștean?
Semințele de leuștean se formează după ce planta înflorește, de obicei spre sfârșitul verii sau începutul toamnei, în lunile iulie-septembrie. Semințele sunt gata de recoltat atunci când capetele florale devin maro și semințele capătă o culoare brună sau galben-maronie. La acest punct, semințele sunt uscate și ușor de desprins de pe plantă.
Când semințele sunt mature, taie întreaga umbrelă cu o foarfecă sau un cuțit ascuțit. Dacă nu vrei să lași semințele să se scuture natural, taie florile dimineața devreme, când aerul este încă umed, pentru a evita pierderea semințelor prin cădere.
După ce umbrelor s-au uscat complet, semințele pot fi scuturate ușor de pe tulpini. Freacă ușor umbrelor între mâini pentru a desprinde semințele rămase. Semințele de leuștean pot rămâne viabile până la 3 ani dacă sunt depozitate corect, permițându-ți să le plantezi în sezoanele viitoare.