Sfaturi în îngrijirea piersicului
Piersicul este un pom fructifer ce datează încă de dinainte de Hristos. Au fost descoperite lucrări ce plasează piersicul ca existență încă în secolul X î.Hr., acesta fiind originar din China. Se spune că piersicile erau fructele preferate ale regilor și împăraților chinezi.
Pe bătrânul continent, delicioasele fructe au ajuns mult mai târziu și erau considerate adevărate delicatese. În prezent, piersicul a devenit un pom fructifer comun, fiind răspândit în toată lumea.
Piersicile reprezintă o sursă de vitaminele A, complexul B, C și E, dar și de minerale precum calciu, fier și magneziu. Acestea pot fi consumate atât în stare proaspătă, cât și ca gem, compot, nectar sau chiar deshidratate.
Temperatura și solul potrivit
Piersicul este un pom pretențios la căldură, acesta având nevoie de o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius pe toată perioada de vegetație. În anotimpul geros, rezistă și la temperaturi de -24 grade Celsius. De asemenea, pomul preferă locul din grădină cu multă lumină. În lipsa acesteia, piersicul devine sensibil la ger, iar producția va fi slabă atât cantitativ, cât și calitativ.
Pomii se plantează pe soluri nisipoase, luto-nisipoase care sunt adânci, fertile și permeabile. Ph-ul solului este recomandat să fie între 5,7 și 7,5 pentru ca piersicul să reușească.
Cum plantăm piersicul?
Perioada optimă pentru plantarea majorității specilor de pomi fructiferi este atât toamna, cât și primăvara. Din această categorie face parte și piersicul.
Se va săpa o groapă cu dimensiunile de 40 x 40 x 40 cm, iar la baza gropii se va adăuga un amestec de pământ luat din partea superioară a gropii și fertilizant organic. După aceea se introduce puietul astfel încât rădăcina să ajungă la baza fertilă a gropii și se acoperă cu 10 cm de sol. Piersicii se plantează la o distanță de 4 m între pomi și 5 m între rânduri.
După plantare se va uda zona complet și se acoperă cu resturi vegetale pentru a împiedica apariția buruienilor.
Întreținerea piersicului
Piersicul este un soi de pom fructifer rezistent la seceta prelungită. Însă pentru o producție bogată, acesta are nevoie să fie irigat. La venirea primăverii se va asigura piersicului necesarul de apă pentru a avea o producție semnificativă și calitativă. Excesul de apă însă poate fi dăunător solului deoarece poate provoca asfixierea pomului.
În condiții de irigare, între rânduri se pot planta arbuști fructiferi, cum ar fi zmeur, mur sau coacăz.
Buruienile care apar printre rânduri se vor elimina deoarece acestea consumă din resursele de apă și minerale ale piersicului.
Agroland îți oferă 3 sortimente de piersic cu rădăcină protejată. Descoperă în magazinele noastre sortimentația.
Piersic Redheaven
Pomul are o productivitate foarte mare, fructele fiind mijlocii, sferice, cu conturul uneori ușor neregulat. Pulpa este galbenă cu irizații slabe de roșu, cu un gust dulce și fin aromat. Culoarea piersicilor este galben-portocaliu, dungat cu roșu deschis. Este considerat cel mai bun soi de masă. Fructele se maturează în luna august.
Piersic Dixired
Fructele sunt mijlocii spre mari, având o greutate de 125-130 g. Forma fructului este sferică cu o pieliță puberscentă în culori de galben auriu cu pete roșii. Pulpa este suculentă și aromată cu un gust dulce-acidulat. Perioada de maturare este iulie.
Piersic Champion
Fructul este mare, cu o greutate de 130-140 g cu o formă sferică. Pielița acestui tip de piersic este puberscentă, de culoare alb-gălbuie cu o colorație de roșu fad. Pulpa este dulce, suculentă, având o culoare alb-verzuie și infiltrații roșii lângă sâmbure. Sunt excelente pentru consum proaspăt, dar și în preparate culinare. Perioada de coacere este de la mijlocul lunii august până la sfârșitul acesteia.