Sfaturi practice pentru înființarea unei culturi de afin la tine în grădină
Afinele sunt fructe cu proprietăți excelente, recomandate pentru consumul ca atare, dar foarte apreciate și în formula conservată. Cultura de afin este posibilă în orice grădină, cu condiția respectării câtorva reguli esențiale legate de sol. Agroland vă oferă specii de afin de cultură, cu rădăcina protejată. Puieții arbuștilor sunt de calitate superioară. Urmează sfaturile noastre și vei obține o cultură reușită!
Unde plantăm afinul?
Arbustul de afin va crește bine în zonele cu climă temperată, zone cu până a 1600 m altitudine. Altitudine influențează și timpul de coacere al afinelor. Cu cât altitudinea este mai mare, afinele se vor coace mai târziu. Se dezvoltă bine în locurile cu expunere sudică, care să nu fie în bătaia directă a vântului.
Soarele influențează dezvoltarea plantelor și mărimea fructelor. Plantele vor rezista bine și la semi-umbră sau umbră, dar fructele vor fi mai mici. Preferă zonele unde cad anual 800-1000 mm precipitații.Trebuie să existe destul de mult loc pentru formarea rândurilor, astfel încât să fie posibilă recoltarea cu ușurință. Rândurile trebuie să fie întrepătrunse.
Când plantăm afinul?
Ce mai bună perioadă de plantare a arbuștilor fructifer este toamna. Perioada optimă este sfârșitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie sau la începutul anului. Se plantează în funcție de prognoza meteo, înainte de primul îngheț. Se pot planta fără probleme și primăvara, după îngheț.
Solul, esențial pentru reușita culturii de afin
Afinul se va dezvolta foarte bine în solul cu aciditate pH 4-5,5. Culturile premergătoare de conifere sunt ideale pentru acest tip de cultură. Solul trebuie să fie ușor, bine drenat, aerisit, bogat în humus și îmbogățit cu substanțe nutritive. Solurile nisipoase, nisipo-lutoase sunt bune pentru cultura de afin. Cele grele, legate, argiloase sunt de evitat.
🍃Sfatul specialistului britanic Theresia Gosch pentru a obține solul perfect pentru cultura de afin. Chiar dacă solul din grădină nu este potrivit pentru cultura de afin, calitatea lui poate fi modificată. Secretul este adăugarea unui substrat de turbă brună (acidă), sau materiale care înlocuiesc turba. Un compost din scoarță, lemn mărunțit, rumeguș este excelent. Acesta trebuie să fie bine descompus, pentru a nu afecta nivelul azotului din pământ. Dacă procedurile acestea sunt o provocare prea mare, arbuștii se pot planta în butoi sau ghiveci.
Pregătirea terenului
După investigarea calității solului, și îmbunătățirea lui cu materii organice, se recomandă o pichetare. Terenul trebuie bine curățat de buruieni și gunoaie, apoi împărțit în parcele pentru plantare. Este bine să fie trasată plantarea cuiburilor, nu pe rânduri bine delimitate, ci pe rânduri intercalate.
Adică, plantele de pe primul rând nu vor fi aliniate cu plantele de pe al doilea rând. Din contră, plantele de pe al doilea rând vor fi în fața sau în spatele celor de pe primul rând, formând un X. Astfel sistemul radicular, care se dezvoltă foarte bine la afin, va avea loc să se ramifice. Distanța de plantare va fi de 3 m între rânduri și 1 m între plante.
Pentru groapa de plantare este nevoie de îngrășământ special pentru arbuștii fructiferi. Îngrășământul se va amesteca cu pământul de la suprafața gropii, și se va așeza pe fundul acesteia, ca substrat hrănitor. Vă recomandăm Plantella Organik pentru această procedură.
Formarea gropii și plantarea propriu-zisă
Groapa de plantare va avea dimensiunea de 35 x 35 x 40 cm. După ce au fost scoase din ambalajul protejat, rădăcinile se hidratează pentru 30 de minute, apoi se recomandă mocirlirea lor într-un amestec de apă, pământ, gunoi de grajd proaspăt. Planta se poziționează în groapă astfel încât 5-10 cm din tulpină să fie acoperită de pământ. Rădăcina trebuie să fie așezată pe substratul fertil. Se adaugă pământ și se tasează. După efectuarea plantării, se tasează pământul din jurul arbustului, și se udă bine cu 6-10 litri de apă.
🫐 Sfat practic. Se recomandă mulcirea solului dintre plante. Adică, se adaugă un strat de rumeguș sau paie de-a lungul rândului de plante. Acest lucru va proteja plantele pe timpul iernii, în plus vor preveni formarea buruienilor, astfel că îngrijirea culturii va fi mult ușurată.
Plantarea la butoi
Afinul poate fi crescut și ca plantă ornamentală. Afinul negru este un soi foarte estetic. În acest caz se recomandă plantarea la butoi, la ghiveci de dimensiuni mari sau în formă de gard. Avantajul acestui tip de plantare este faptul că se controlează sută la sută calitatea solului.
Se achiziționează un sol de calitate în care planta să se dezvolte bine. De asemenea, afinul va fi amplasat în loc cu mult soare, pentru a crește bine. La formarea gardurilor vii, puieții de afin se așază în rând. Spațiul se amenajează, se pun tutori cu sfori trasate între ei. Ramurile arbustului vor fi legate de sfori, iar creșterea va fi aliniată și verticală.