Sfaturi practice pentru plantarea coacăzului în grădină
Unul dintre arbuștii fructiferi care crește bine în orice zonă a țării noastre este coacăzul. Fructele dulci-acrișoare sunt bogate în vitamine prețioase. Este excelent pentru conservare, prepararea lichiorului și a vinului. În magazinele Agroland găsiți puieți cu rădăcina protejată, de calitate premium. Iată câteva sfaturi pentru a obține o recoltă bogată!
1. Unde plantăm coacăzul?
Coacăzul nu are pretenții mari față de sol, este foarte maleabil, se poate dezvolta oriunde în țară. Suportă inclusiv solurile lutoase sau argiloase, dar fertile.
- Coacăzul negru: preferă temperaturi până la 17℃. Este pretențios față de lumină, în zonele înalte preferă expozițiile sudice, sud-vestice și estice; în zonele de câmpie se vor alege zonele nordice sau nord-estice. Umiditatea ideală este de 800-900 mm precipitații anual. Nu suportă seceta. Necesită multă apă în perioada iunie-august.
- Coacăzul roșu: preferă zonele răcoroase și cu umiditate relativ ridicată. În zona colinară și premontană preferă pantele sudice. Se dezvoltă foarte bine în condiții de lumină intensă. Umiditatea ideală este de 550 mm precipitații anual.
2. Când se plantează coacăzul?
Cea mai bună perioadă pentru plantarea coacăzului este toamna, după căderea frunzelor. Plantarea se poate face și pe perioada de iarnă, până în primăvară. Condiția este ca temperaturile în perioada de plantare să fie peste 0℃.
3. Pregătirea terenului
Pregătirea terenului începe cu nivelarea și curățarea terenului. Folosirea unei motosape este foarte utilă și practică pentru această procedură.
- În grădinile familiale coacăzul se cultivă adesea sub formă de tufă cu 6-10 lăstari. Tufele nu au nevoie de punct de sprijin, pentru că sunt viguroase. În acest caz coacăzul se plantează la 1-1,5 m distanță. Dacă se dorește înființarea unui gard viu, coacăzul trebuie plantat la 50 cm distanță.
- Coacăzul poate fi crescut și pe spalier, recomandat în cazul plantațiilor, la 1 m distanță. Plantarea pe spalier se face în două feluri:
- Tufă ramificată direct de la sol, cu trei ramuri de nod sub formă de evantai
- Cu o singură tulpină la mijloc, împreună cu ramurile laterale ale acestuia
4. Săparea și pregătirea gropilor
Gropile trebuie să aibă următoarele dimensiuni: lungime/lățime/adâncime=35/35/40 cm. Se pot realiza manual cu unelte clasice, sau mecanic cu ajutorul unor burghie. Fiecare groapă se fertilizează cu: mraniță, compost, sau îngrășământ organic. Distanța dintre gropi va fi de aproximativ 50 cm.
5. Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor
La plantare se îndepărtează ambalajul și se înlătură rumegușul. Înainte de plantare, se fasonează rădăcinile, prin îndepărtarea rădăcinilor uscate sau deteriorate. Pentru a favoriza prinderea arbuștilor, se mocirlesc sau se hidratează foarte bine, în apă, timp de 3 ore. Mocirlirea se face prin înmuierea rădăcinilor în amestec de gunoi de grajd, pământ de la suprafață și apă.
6. Plantarea propriu-zisă a puietului de coacăz
Rădăcinile plantei vor răsfirate pe mușuroiul de pământ la baza gropii. Planta trebuie să fie în poziție verticală. Se adaugă pământ, se tasează pământul din jurul arbustului foarte bine. Se udă cu 6-10 litri de apă.