Sfaturi practice pentru plantarea reușită a dudului
Dudul este un arbore de dimensiuni medii care produce fructe mici, gustoase. Când se coc fructele sunt suculente, dulci asemănătoare la gust cu fructele de pădure. Agroland vă oferă puieți de dud cu rădăcina protejată, pregătiți pentru a fi plantați în grădină.
Alege locul potrivit din grădină pentru dudul tău
Este important de știut că dudul au rădăcini foarte prolifice, cu creștere rapidă. Se va planta mai departe de structuri cum ar fi fundația casei, aleea sau garajul, ori de canalizare, astfel încât să nu riscați ca rădăcinile să deterioreze infrastructura proprietății. De asemenea, ar trebui să luați în considerare că la maturitate este destul de înalt. În plus, fructele fac mult deranj vara, pentru că imediat ce se coc cad din copac și pătează în jur.
Preferă locul cu mult sau umbră parțială. Sunt mai productivi dacă stau la soare. Preferă solul argilos, lutos și nisipos, atâta timp cât are drenaj suficient. Se udă regulat după plantarea inițială, pentru a-l ajuta să stabilească dezvolte sistemul radicular. În timp, sunt destul de toleranți la secetă.
Perioada potrivită pentru plantare
Arborii de dud sunt plantați cel mai bine la începutul primăverii pentru că sunt sensibili la frig. Plantați primăvara vor crește rapid, atingând adesea înălțimi de 4 m în șase ani. Luna martie este cea mai potrivită, după ce au trecut zilele geroase și nu mai există pericolul înghețului.
Pregătirea solului
Pomii de dud se dezvoltă destul de bine fără fertilizare. Dacă alegeți fertilizarea, îngrășământul se aplică o dată pe an, la sfârșitul iernii, folosind un amestec echilibrat de 1 kilogram de îngrășământ pentru fiecare centimetru din diametrul trunchiului. Trebuie să aibă expunere sudică, ferit de vânt. Terenul se curăță de buruieni, se nivelează. Este bine să fie lucrat cu ajutorul unei motosape. La plantare nu este neapărată fertilizarea suplimentară, dar este important ca terenul să fie curățat și arat la adâncimea de 30 cm.
Pregătirea gropilor
Distanța dintre gropile de plantare trebuie să fie de 5×5 m. Gropile se pot realiza manual, cu ajutorul unui hârleț, sau, în cazul plantației ample, cu ajutorul burghiului. Fiecare groapă va avea dimensiuni de 40 x 40 x 40 cm.
Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor
Rădăcinile se scot cu grijă din ambalajul protector. Înainte de planta propriu-zis pomul fructifer, se fasonează rădăcinilor. Se vor înlătura complet porțiunile vătămate ale rădăcinii. Cele sănătoase se scurtează la 15-20 cm. Rădăcinile se vor lăsa în apă 2-3 ore, pentru hidratare. Urmează mocirlirea, adică introducerea lor într-o pastă realizată din pământ, gunoi de grajd proaspăt și apă, de consistența smântânii.
Plantarea propriu-zisă
Puietul se așază cu rădăcinile până a stratul fertilizator așezat la baza gropii, format din pământ amestecat cu gunoi de grajd sau mraniță ori compost. Se adaugă pământ în jurul rădăcinilor, și se tasează pe măsură ce se acoperă groapa. La final se tasează bine și se adaugă apă multă. La fiecare puiet se pun aproximativ 10 litri de apă.