Sfaturi practice pentru plantarea reușită a migdalului
Migdalul este un pom fructifer care crește cel mai bine în zonele călduroase ale țării noastre. Nu va rezista în zonele reci. Crește foarte bine pe lângă vița de vie, pentru că că se dezvoltă bine în același tip de mediu. Agroland vă oferă puieți de migdal cu rădăcina protejată, pregătiți pentru a fi plantați în grădină. Pentru un rod foarte bun, se recomandă plantarea a cel puțin 3 puieți de migdal, din soiuri diferite, pentru că este un soi autofertil. Nu are nevoie de alți pomi pentru polenizare, dar ajută enorm dacă polenizarea se face din soiuri de migdal diferite.
1. Alege locul potrivit din grădină pentru migdalul tău
Alegerea locului potrivit în grădină pentru migdal este foarte importantă. În primul rând, cel mai important este să cunoști bine zona în care migdalii vor fi plantați. Pentru migdali condițiile termice sunt cruciale, mai ales primăvara când apar mugurii. Brumele și înghețurile târzii de primăvară compromit frecvent recoltele. În schimb este un pom fructifer care face față secetei. Cerințele de apă reduse. Crește în zone cu 500 mm precipitații anuale. Plantează puieții de migdal acolo unde bate cel mai tare soarele. Trebuie ferit de curenții puternici de aer. Migdalul va crește bine în zonele unde media de temperatură este de 10-11,5 ℃. Are cerințe mari față de căldură. Iernile aspre degeră mugurii pe rod și uneori și ramurile. Arborele poate atinge chiar și 10-12 m înălțime, trebuie să aibă spațiul necesar pentru a crește.
2. Perioada potrivită pentru plantare
Migdalul se plantează atât toamna cât și primăvara. Foarte importantă este temperatura exterioară. Brumele târzii de primăvară îi sunt foarte nocive. Așadar, se plantează primăvara doar dacă avem o prognoză care ne asigură că primăvara este una călduroasă. Este bine să fie plantat de la sfârșitul lui septembrie până la începutul lui noiembrie, pentru a avea timp suficient de acomodare cu mediul. Perioada de vegetație a migdalului este scurtă, începutul lunii martie în va prinde înflorit.
3. Pregătirea solului
Dacă se dorește înființarea unei plantații de migdal, solul se pregătește din vară. Trebuie să fie un teren destul de mare pentru a permite maturizarea fără probleme a migdalului. Trebuie să aibă expunere sudică, ferit de vânt. Terenul se curăță de buruieni, se nivelează. Este bine să fie lucrat cu ajutorul unei motosăpătoare. Se fertilizează intens cu gunoi de grajd, apoi se ară la adâncimea de 30 cm.
Dacă se vor planta doar câțiva puieți, groapa este bine să fie săpată cu câteva zile înainte. Pentru groapa de plantare se pregătește material fertilizator din pământ și gunoi de grajd, mraniță sau compost. Procedura de fertilizare este importantă pe toată perioada de creștere și dezvoltare a migdalului. Azotul, potasiul și fosforul sunt elementele de care migdalul are nevoie pentru o producție bună. Dacă solul este sărac în nutrienți, folosiți îngrășământul organic.
4. Pregătirea gropilor
Distanța dintre gropile de plantare trebuie să fie de 5×5 m. Dacă se realizează o plantație de migdali, se recomandă ca la două rânduri cu soiul de bază, să se planteze un rând cu un soi polenizator. Gropile se pot realiza manual, cu ajutorul unui hârleț, sau, în cazul plantației ample, cu ajutorul burghiului. Fiecare groapă va avea dimensiuni de 40 x 40 x 40 cm.
5. Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor
Rădăcinile se scot cu grijă din ambalajul protector. Înainte de planta propriu-zis pomul fructifer, se fasonează rădăcinilor. Se vor înlătura complet porțiunile vătămate ale rădăcinii. Cele sănătoase se scurtează la 15-20 cm. Rădăcinile se vor lăsa în apă 2-3 ore, pentru hidratare. Urmează mocirlirea, adică introducerea lor într-o pastă realizată din pământ, gunoi de grajd proaspăt și apă, de consistența smântânii.
6. Plantarea propriu-zisă
Puietul se așază cu rădăcinile până a stratul fertilizator așezat la baza gropii, format din pământ amestecat cu gunoi de grajd sau mraniță ori compost. Se adaugă pământ în jurul rădăcinilor, și se tasează pe măsură ce se acoperă groapa. La final se tasează bine și se adaugă apă multă. La fiecare puiet se pun aproximativ 10 litri de apă.