Sfaturi utile pentru a proteja păsările de prădători
Orice crescător de păsări dorește să le ofere înaripatelor siguranță si protecție. Vă prezentăm mai jos cele mai eficiente metode de a le proteja de potențialii prădători. Fie că aveți un adăpost gata cumpărat sau construit chiar de dumneavoastră, există câțiva pași pe care îi puteți urma în scopul creării unui loc sigur pentru păsări.
1. Trebuie să cunoașteți “inamicul” din propria curte
În primul rând, este foarte important să știți care sunt prădătorii care dau târcoale curții. Cei mai cunosucți sunt șoarecele, dihorul, vulpea, șarpele sau animalele de companie. Cu cât mai bine potențialele riscuri, cu atât modul de protecție va fi mai eficient. Unii prădători sunt foarte șireți, alții sunt oportuniști în așteptarea momentului. Aplicând metodele potrivite îi putem înlătura cu succes.
2. Gardul și/sau plasa țarcului trebuie să fie îngropate în pământ
Dacă pregătiți un țarc pentru păspri, este bine să știți că “inamicii” vor încerca să se strecoare pe sub gard pentru a ajunge la pradă. Gardul cu care este împrejmuit țarcul păstrează păsările în interior, iar plasa de protecție din pământ ține prădătorii în afara lui.
Ideal este să îngropați plasa de protecție în jurul adăpostului/țarcului la 60 cm – 1 metru adâncime.
3. Acoperiți țarcul cu plasă de sârmă
În acest mod protejati înaripatele din gospodărie de atacul păsărilor prădătoare, dar le păstrati vizibilitatea celor din propria curte. Dacă doriți să vă feriți înaripatele și de soare, puteți folosi în loc de plasă o copertină/prelată.
4. Creșteți vizibilitatea
În cazul în care vă numărați printre norocoții cu mult spațiu și curte mare, asigurați-vă că pe o rază de 15 – 20 de metri de adapostul păsărilor iarba este tăiată și nu există alte plante înalte care ar putea fi un refugiu pentru prădători.
5. Blocați orice găuri de acces
Asigurați-vă că adăpostul nu are niciun loc prin care prădătorii s-ar putea strecura. Chiar și crăpăturile sau găurile foarte mici pot fi suficiente pentru ca rozătoarele să aibă un loc de acces. Nevăstuica, spre exemplu, poate ucide o întreaga familie de păsări într-o singură noapte.
Verificați adăpostul cel putin lunar pentru a identifica zone cu probleme sau locuri prin care prădătorii au încercat să intre.
6. Încuiați adăpostul peste noapte
Folosiți un mecanism care sa nu poată fi deschis de animalele prădătoare. Recomandăm folosirea unei carabine, aceasta fiind mult mai greu de manevrat pentru animale.
7. Curățați curtea/țarcul de resturi de mâncare
Poate nu considerați șoarecii ca fiind cei mai de temut prădători, dar odată ajunși în zona păsărilor, vor mânca ouăle și puii.
8. Aveți grijă la șerpi
Zilnic verificați adăpostul pentru a vă asigura ca nu a pătruns vreun șarpe. Șarpele de casă mănâncă ouăle și, ocazional, chiar și puișorii.
9. Adunați ouăle zilnic
Unii prădători sunt atrași în special de ouăle păsărilor din curte. Dacă veți dezvolta obiceiul de a colecta ouăle pe timpul zilei, cu siguranță veți scăpa de prădători precum șoareci și serpi.
10. Cocoșul
Este bine să aveți în curte și un cocoș. Chiar dacă este destul de gălăgios, acesta vă va proteja înaripatele de musafirii nepoftiți ai curților.
11. Câine de pază
Este una dintre cele mai eficiente metode de a elimina prădătorii. Câinii sunt foarte buni în a ține prădătorii departe de curte. Câinele trebuie dresat să fie prietenos cu păsările, altfel va fi chiar el unul dintre prădători.
12. Folosiți gard electric
Pentru a proteja păsările de prădptori, puteti împrejmui țarcul/perimetrul în care se află acestea cu un gard electric. Este o modalitate foarte eficientă, deloc costisitoare și usor de folosit. Agroland vă oferă o variantă accesibila de set complet pentru gard electric.
Articol publicat inițial în 2016 și îmbunătățit constant.