Sfaturi utile pentru plantarea arbustului de zmeur în grădină
Zmeurul este unul dintre arbuștii cei mai căutați datorită fructelor dulci și gustoase pe care le produce. Înființarea unei plantații de zmeur în grădină implică efort și determinare, dar rezultatele vor răsplăti cu siguranță efortul. Agroland îți oferă puieți de arbuști de zmeur de calitate superioară. Respectă indicațiile pentru plantare, iar recolta va fi bogată!
1. Alege cel mai potrivit loc pentru cultura de zmeur
Zmeurul este un arbust foarte pretențios. Pentru o cultură reușită terenul trebuie să fie ferit de vânt. Zmeurul nu suportă nici temperaturile excesiv de scăzute, dar nici cele foarte ridicate. În mod normal, cel mai bine se simte în zona de deal, expus la soare, iar planta să fie orientată pe direcția N-S. Însă, cea mai mare pretenție a zmeurului se referă la sol. Acesta trebuie să fie foarte bogat în nutrienți. Preferă substraturile ușoare, bogate în humus, nisipos-lutoase, cu pH 5,5-6,5. Cele mai bune rezultate se obțin în zonele unde cad anual minim 800 – 1000 mm precipitații.
2. Când se face plantarea zmeurului?
Plantarea zmeurului se va face toamna, în perioada octombrie-noiembrie, înainte de primul îngheț. Dacă nu ați găsit timpul necesar în toamnă, se poate efectua și primăvara timpuriu. Avantajul plantării de toamnă este că permite pregătirea intensivă a solului, aspect crucial pentru reușita culturii.
3. Pregătirea terenului, momentul cheie pentru înființarea culturii
Terenul se pregătește prin eliminarea tuturor plantelor și resturilor, printr-o curățare eficientă. Pentru lucrarea eficientă a porțiunii de teren pe care se dorește plantarea folosește o motosapă. După săpare și curățare, se realizează nivelarea terenului, dacă este necesar, ținându-se cont de pantă. Se curăță până la adâncimea de 50-60 cm. Pentru plantațiile mai ample, se poate realiza și doar o arătură adâncă, urmată de o discuire.
Fertilizarea este foarte importantă. Zmeurul necesită cantități mari de îngrășământ. Se recomandă 40-50 t/ha gunoi de grajd, 400 kg/ha superfosfat, 300 kg/ha sare potasică. Următoarea fertilizare se va face abia în toamna anului II de cultură.
Întreținerea, îngrijirea și recoltarea zmeurii este mult mai ușoară dacă se folosește la plantare o folie antiburuieni. Folia este extrem de eficientă în cazul plantațiilor mici, integrate într-o grădină, alături de alte răsaduri.
Tehnici de plantare
- Dacă se plantează doar câțiva arbuști, aceștia se vor planta pe araci, la o distanță de minim 1.2 m.
- Plantarea pe spalier se face pe rânduri cu distanța de 2,5 m între ele. Distanța dintre plante va fi de 0,5 m. Se fixează spalierii la capete de rând, se trasează sârme paralele la aceeași distanță.
- Cultura sub formă de gard fructifer se va face cu distanța între rânduri la 2,5 și distanța între plante la 0,5 m. Se fixează pari la capăt de rând, pe care se trasează sârmă, pe nivele.
- Cultura de zmeur pe lăstari, se face prin prinderea sârmei cu ochiuri foarte mari deasupra lăstarilor, la o înălțime de 60-80 cm pe orizontală. Tufele plantate la 40-70 cm vor crește prin ochiuri. Are beneficiul eliminării legărilor dese.
4. Săparea gropii
După pregătirea terenului urmează efectuarea gropilor, cu dimensiunile de 35 x 35 x 40 cm. La plantare un hârleț practic, cu coadă scurtă este suficient. Pentru plantațiile mai ample se poate folosi și un burghiu agricol. Pe fundul gropii se așază material fertilizant format din pământul de la suprafață amestecat cu gunoi de grajd.
👍Pentru rezultate foarte bune specialistul Lenuța Chira ( Cultura Arbuștilor Fructiferi) recomandă la plantare administrarea unui amestec format din 5-6 kg mraniță, 30 g superfosfat, 15 g sare potasică și 15 g azotat de amoniu pentru fiecare plantă în parte. Produs recomandat Agroland: Lebosol Nutriplant.
5. Fasonarea rădăcinilor
Înainte de plantare se desfac rădăcinile din pachetul protejat. Rădăcinile uscate se îndepărtează, iar celelalte vor fi tăiate la 20-25 cm. Se vor hidrata 30 de minute, iar mai apoi se recomandă mocirlirea lor. Se vor înmuia într-un amestec de pământ cu apă și gunoi de grajd proaspăt. Mocirlirea nu este obligatorie, dar este recomandată.
6. Plantarea propriu-zisă
Rădăcinile se așază răsfirat pe stratul de la baza gropii. Se acoperă câte puțin cu pământ și se tasează. După plantare se realizează udarea cu 6-10 litri apă. Ulterior se efectuează un mușuroi de pământ, înalt de 15-18 cm. După mușuroire, plantele se scurtează până la nivelul mușuroiului. Vor fi protejate pe toată perioada iernii.