Sfaturi utile pentru plantarea reușită a gutuiului
O plantare reușită a gutuiului începe fără doar și poate cu alegerea puieților de cea mai bună calitate. Agroland îți oferă puieți cu rădăcina protejată, viguroși și sănătoși. Gutuii în au rădăcinile scurte ramificate în lateral, nu în jos. Tocmai de aceea este important ca acestea să fie bine protejate. Una dintre particularitățile plantării gutuiului este fasonarea rădăcinilor. Îți explicăm totul pe îndelete mai jos!
1. Când este recomandată plantarea puieților de gutui?
La fel ca restul pomilor fructiferi, gutuiul poate fi plantat atât primăvara cât și toamna. Cu toate acestea, cea mai bună perioadă pentru plantare este toamna, pe perioada lunii octombrie, începutul lui noiembrie. Este foarte important ca temperaturile să fie încă prietenoase. Trebuie să aibă timp destul pentru a se obișnui cu mediul. Dacă acomodarea reușește, venirea iernii nu-l va afecta nici dacă temperaturile sunt foarte scăzute.
2. Stabilește cu precizie locul de plantare din livadă
Plantarea puieților de gutui trebuie să se facă ținând cont de caracteristicile soiului la maturitate. Gutuiului îi va trebui destul de mult spațiu pentru a se dezvolta. Are nevoie de spațiu și în sol, pentru ca sistemul radicular să se ramifice eficient. De asemenea, are nevoie de interval de creștere și la suprafață, pentru o coroană bogată. Între puieții de gutui păstrează o distanță minimă de 3×4 metri, deci trebuie să aveți spațiul corespunzător. Gutuiului îi place foarte mult lumina, deci alegeți un loc expus la soare. Se va dezvolta bine și dacă va avea parte de un an ploios. În caz de an secetos, se udă când este nevoie.
🍃 Sfat util: Gutuiul este o specie autofertilă, nu are nevoie de polenizatori. Dar dacă este plantat alături de alți pomi fructiferi, ori plantați două soiuri de gutui, fructificarea va fi mai bogată.
3. Pregătirea terenului și a gropii
Dacă plănuiți plantarea mai multor gutui, sau înființarea unei livezi cu pomi fructiferi, terenul se pregătește mult înainte. Cu 3 luni înainte trebuie curățat de buruieni, arat, erbicidat. Dacă plantarea se va face într-un loc liber dintr-o livadă existentă sau grădină, atunci nu este nevoie de pregătiri de amploare.
Daca terenul nu a fost lucrat înainte de plantare, groapa ar trebui săpată cu 2-3 zile înainte, pentru a permite aerisirea ei. Pentru săparea gropii nu ai nevoie decât de un hârleț bun. Dacă terenul a mai fost lucrat săpați groapa la momentul plantării, respectând dimensiunile 50 x 50 x 50 cm.
4. Fasonarea rădăcinilor, o procedură recomandată în cazul puieților de gutui
Pregătirea rădăcinilor gutuiului este foarte importantă pentru formarea sistemului radicular. După despachetare rădăcinii, se verifică integritatea acestora. Rădăcinile cu probleme, uscate, se vor tăia. Rădăcinile sănătoase se scurtează câțiva centimetri, pentru a permite ramificarea lor ulterior plantării. Având în vedere că puieții au petrecut mult timp de când au fost scoși din pământ, vă recomandăm să lăsați rădăcinile în apă timp de 2 ore. Înainte plantat, se recomandă și mocirlirea lor, adică înmuierea pentru câteva minute într-un amestec de apă, gunoi de grajd și pământ.
4. Plantarea propriu-zisă a puietului de gutui
Baza gropii se umple cu un strat din pământul de la suprafață și fertilizator. Poate fi fertilizator cumpărat sau gunoi de grajd bine descompus. Dacă solul este unul bun, productiv, nu mai este nevoie de adăugarea fertilizatorului. Rădăcina trebuie să stea pe stratul fertil de la baza gropii. Se acoperă 10 cm cu sol. Se tasează cu grijă de la margine spre centru. Se continuă la fel până la acoperirea completă. Punctul de altoire să fie la 3-4 cm deasupra solului. La final se udă din abundență, cu 10 l de apă. Irigarea este necesară și în prima primăvară, mai ales dacă vremea este secetoasă. Pentru a proteja puietul de rozătoare, se recomandă protejarea lui cu o plasă pentru protecție.