Sfaturi utile pentru plantarea reușită a nucilor
Nucul este un arbore de talie mare, care va dăinui mult în grădină. Plantațiile de nuc sunt și ele foarte trainice și foarte roditoare. Beneficiile plantării sunt multe, de aceea este considerat un pom de cultură foarte prețios. Fie că trei să înființezi o plantație de nuci, ori vrei doar să plantezi câțiva în curte, alege puieții de calitate! Agroland își oferă material puieții de nuc de calitate superioară, cu rădăcina protejată.
1. Alege cu atenție locul pentru plantare
Înființarea unei plantații cu zeci de nuci, este important să se facă pe un teren favorabil, pe care nu au mai existat livezi în ultimii 4-5 ani. Pentru refacerea structurii solului terenul se poate cultiva cu plante perene, dar trebuie eliberat cel puțin cu 6 luni înainte.
Nucii iubesc terenurile deluroase, dar expuse la soare. Se dezvolta bine în zonele bogate în precipitații. Cele mai bune plantații se obțin pe solurile permeabile, fertile, nu foarte dense. Dacă se plantează unul sau doi în grădină, este foarte important de ținut cont de câteva aspecte esențiale.
🌳Important de știut: Nucul acumulează în jurul lui substanțe inhibitoare de creștere, eliminate prin rădăcini și frunze. Plantele din jurul lui nu se vor dezvolta. În grădină nucul se plantează la 25 m depărtare. Nucul trebuie să aibă mult spațiu pentru a crește. Sistemul radicular se dezvoltă până la adâncimea de 60 cm. Creșterea rădăcinilor este continuă, și se va dezvolta pe parcursul anilor. Partea aeriană se dezvolta greu în primi 2-3 ani de la plantare. Dezvoltarea vizibilă va avea loc ulterior, când pomii ajung la înălțimi de 20 de metri.
2. Când este perioada propice pentru plantarea nucilor?
Momentul optim de plantare este toamna. Temperatură trebuie să fie peste 5 grade Celsius, iar solul să nu fie înghețat. Nucul iese din repausul vegetativ după ce temperaturile au valori medii de 9° C.
Nucul este o specie care nu rezistă la temperaturi foarte scăzute. De aceea nu vor rezista în zonele în care primăvara târziu se poate așeza brumă. În perioada de repaus vegetativ, pomii pot rezista la temperaturi de – 20° C. Însă florile și lăstarii sunt afectati de temperaturi mai mici de -2° C. Nici verile foarte secetoase nu le sunt deloc prielnice, așadar nucii se vor planta pe versanții nordici.
3. Pregătirea solului
Startul pentru nuc este foarte important. El crește greu în primii 2-3, iar mai apoi se înalță și devine viguros. În mod normal dacă solul este unul fertil, nucul se va dezvolta bine, și va fi productiv zeci de ani la rând. De aceea este mai important locul de plantare, decât pregătirea solului în sine. Dacă alegi plantarea unui nuc în grădină, atunci pregătirea solului pentru a-i oferi un start bun este importantă. Solul se îmbunătățește cu gunoi de grajd, compost sau mraniță. Terenul se curăță foarte bine la suprafață și în interior, se elimină toate resturile de plante, rădăcini sau alte componente pentru a face loc rădăcinilor să se dezvolte.
4. Pregătirea gropii pentru plantarea nucului
Plantare în livadă, se va face diferit față de plantarea individuală, în grădină. La plantarea în livadă se formează rânduri la 10 m pentru soiul de nuc cu vigoare mare, și la 7 m pentru nucii din soiurile cu vigoare mică. Distanța între plante trebuie să fie de 9 sau 6 m.
Gropile vor avea un diametru ce poate varia între 60 – 80 de centimetri și cu o adâncime de minim 60 cm. Groapa se sapă cu o cazma, sau cu burghiul agricol.
5. Fasonarea rădăcinilor
Rădăcinile se scot din pachetul în care sunt protejate. Părțile necrozate se înlătura complet, iar cele sănătoase se scurtează cu 7-8 cm. Fasonarea se realizează imediat după ce a fost scos din pachet. Se lasă apoi în apă timp de 2 ore pentru hidratare. Se recomandă, dacă există posibilitatea, și mocirlirea rădăcinilor. Mocirlirea înseamnă introducerea rădăcinilor într-un pământ galben realizat cu apă și gunoi de grajd proaspăt.
6. Plantarea propriu-zisă
La baza gropii se introduce un amestec format din pământul scos din partea superioară, la care se adaugă ori gunoi de grajd bine descompus, ori mraniță. Adâncimea de plantare se stabilește astfel încât punctul de altoire să rămână la 3-4 cm deasupra solului. Rădăcina trebuie să stea pe stratul fertil. Ulterior rădăcinile se acoperă cu câte un strat de pământ, și se tasează. După plantare solul se udă bine. Ultimul pas constă în realizarea unui mușuroi de pământ în jurul tulpinii, care nu se tasează.
☝ Dacă înființezi o plantație de nuci, în afara livezii, pe un teren din câmp, protejează puieții cu plasa de plantare împotriva rozătoarelor, pentru a nu fii distruși. Este o investiție mică, cu efect mare împotriva dăunătorilor.