Sfaturi utile pentru plantarea vișinului în grădină
Deși fructele lor seamănă, vișinul și cireșul se disting prin foarte multe lucruri, inclusiv când vine vorba de plantare. Cireșul este un arbore care se dezvoltă foarte bine la suprafață, arborele este mai masiv, rezistent. Vișinul este un arbore mai mic de înălțime și nu atât de viguros. De aceea plantarea lui are cerințe mai speciale. Puieții de vișini achiziționați de la Agroland au rădăcina protejată, și sunt de calitate superioară. Plantarea lor va fi un succes dacă se urmează câteva reguli simple.
1. Alege locul de plantare potrivit
Vișinul este un arbore de talie mică sau medie. Nu va crește mult în înălțime și nici în grosime. Ramurile nu sunt la fel de viguroase la maturitate ca ale cireșului. Poate fi plantat la soare, dar suportă foarte bine și semiumbra. Vișinul poate fi plantat inclusiv în apropierea nucilor. Important este ca terenul să nu fie expus la vânt. Sistemul radicular al vișinului este slab dezvoltat, nu se extinde în sol mai mult de 40 cm. Solul trebuie să fie bine drenat și fertil. De asemenea, în primii ani de viață trebuie udat în verile mult prea secetoase.
2. Când este recomandată plantarea vișinului?
Asemenea oricărui pom fructifer, vișinul se plantează în perioada vegetativă. Perioada optimă de plantare este septembrie-noiembrie, dar momentul cel mai indicat este finele lunii octombrie. Se adaptează ușor la mediul nou în care este plantat. Este o specie foarte rezistentă la iernare, suportând temperaturi de până la -30℃. Plantarea de primăvară este posibilă. Însă este bine să se efectueze alternativ, doar dacă nu s-a reușit plantarea în toamnă.
3. Pregătirea solului
Dacă se intenționează înființarea unei plantații de vișin, este importantă pregătirea atentă a solului. Terenul pentru plantare trebuie să fie arat, curățat și nivelat cu câteva luni înainte de plantare.
Însă, dacă se dorește plantarea a unuia sau câtorva puieți, pregătirea solului nu trebuie să fie atât de elaborată. Este bine ca solul să fie fertilizat cu îngrășământ organic. Gunoiul de grajd, mranița, compostul, toate sunt potrivite pentru fertilizare. Pământul fertil este important pentru dezvoltarea vișinului. Având sistem radicular slab dezvoltat, vișinul nu are capacitatea altor pomi fructiferi de a se hrăni. Este foarte importantă curățarea pământului de orice corp străin, rădăcini vechi, pietre, etc. Terenul trebuie să fie bine nivelat.
🌳Sfat util: fiind un pom de talie mică, vișinul poate fi plantat și la limita dintre proprietăți, adică la 2 m până la hotar. Poate fi plantat în fața porții sau în apropierea casei, pentru că nu va încurca odată ajuns la maturitate.
4. Pregătirea gropii
Pe terenul care nu a fost pregătit în prealabil, groapa trebuie săpată cu 2 luni înainte. Acest lucru va permite igienizarea și aerisirea naturală a gropii. Groapa se sapă simplu, cu o cazma. Dimensiunea ar trebui să fie de 100 cm în lățime și 80 cm în adâncime. Dacă terenul a fost lucrat groapa se sapă în ziua respectivă, și la 40×40 cm. Pământul scos din partea superioară a gropii se amestecă cu fertilizator și se așază la baza gropii. Între pomi trebuie păstrată o distanță de 4×3 m.
5. Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor
După ce au fost despachetate din ambalajul de protecție, rădăcinile se hidratează. Lăsați pomul în apă aproximativ 2-3 ore. Recomandată este și mocirlirea rădăcinilor, pentru că le fertilizează. Se face prin introducerea rădăcinii într-un amestec de pământ galben, gunoi de grajd proaspăt și apă.
6. Plantarea propriu-zisă a puietului de vișin
Puietul se introduce în groapă, iar rădăcina se așază pe stratul fertil de la bază. Stratul fertil este format din pământul de la suprafață amesteact cu gunoi de grajd, mraniță sau turbă. Rădăcinile se acoperă cu 10 cm de sol, apoi se tasează solul. Se repetă procedura până ce pământul acoperă complet rădăcinile. Punctul de altoire al pomului trebuie să fie la 5-10 cm deasupra solului. După plantare, se udă bine. Se recomandă fixarea unui tutore în primul an, pentru ca puietul să crească drept. De asemenea, scoarța trunchiului se protejează de rozătoare cu ajutorul unei plase de protecție.