Și rațele năpârlesc
Crescătorii de găini sunt obișnuiți să își vadă prietenele înaripate din adăpost cum își pierd penele. Tot în cazul găinilor, este foarte simplu să observăm semnele de năpârlire: apar zonele fără pene pe cap și gât și apoi procesul va merge în jos, afectând întregul corp. Semnele nu sunt la fel de evidente și în cazul rațelor, dar, dacă nu știați, și rațele năpârlesc.
Năpârlirea afectează mai mult rațele sălbatice, deoarece în această perioadă ele nu pot zbura și sunt o țintă mai ușoară pentru prădători. Totuși, veți observa că și rațele domestice (de exemplu, Pekin) năpârlesc, iar în această perioadă producția de ouă scade brusc și semnificativ. Nu vă alarmați, este ceva firesc.
Procesul de năpârlire în cazul rațelor este diferit, chiar dacă tiparul este același ca în cazul găinilor – pierderea penelelor de pe spatele capului, apoi de pe gât și pe corp, până la coadă. Rațele năpârlesc mai rapid decât găinile, întregul proces având o durată de aproximativ șase săptămâni, față de opt-12 săptămâni în cazul găinilor.
Masculii și femelele năpârlesc diferit
Rațele au un mod diferit de năpârlire, în funcție de sex. Femelele, își schimbă penele de regulă o dată pe an primăvara târziu / la începutul vremii. Procesul coincide în cele mai multe cazuri cu perioada în care o rață are boboci de care trebuie să aibă grijă. Ea va folosi penele care cad pentru cuib.
Năpârlirea juvenilă
La aproximativ 6-7 săptămâni, bobocii vor avea primul set de pene. La această vârstă, și masculii, și femelele, arată la fel. După câteva săptămâni, bobocii vor pierde penele „juvenile” pentru a face loc unui nou penaj.
Năpârlirea „nupțială”
Masculii de rață năpârlesc de cel puțin două ori pe an. Aproape de finalul iernii, aceștia își schimbă penele pentru sezonul de împerechere din primăvara, lucru care le va impresiona pe „doamne”. Această năpârlire nu este completă, penele cad doar parțial și este cunoscută ca năpârlirea „nupțială”.
Năpârlirea regresivă
După ce a trecut sezonul de împerechere, la finalul verii, masculii vor năpârli complet și vor avea ceea ce numim penaj de eclipsă. Față de femele, masculii își păstrează de regulă penele de pe aripi, ceea ce înseamnă că pot zbura. Evident, acest lucru este mai puțin important în cazul rațelor domestice.
Năpârlirea aripilor
Multe rațe trec și prin a treia năpârlire, în care penele de pe aripi sunt înlocuite de altele noi. Procesul durează aproximativ o lună, timp în care rațele nu pot zbura, aspect mai puțin semnificativ pentru rasele domestice.
Ce să facem în timpul năpârlirii?
Nu putem interveni vizibil, pentru că năpârlirea este un proces natural. Totuși, în această perioadă, rațele mănâncă mai mult și au nevoie de o sursă suplimentară de proteine și energie. Puteți suplimenta dozele zilnice de hrană cu plante, cum ar fi busuioc, mărar și pătrunjel, precum și insecte.
Sursă foto