Știi ce mesaje îți transmite pisica prin intermediul cozii?
Știai că pisicile comunică cu noi tot timpul? Deși nu pot vorbi, pisicile ne transmit cum se simt și ce vor de la noi prin intermediul cozii. Pentru a înțelege mai bine ceea ce vrea de la noi, ar fi bine să interpretăm cât mai corect aceste semnale.
Poziția cozii
Reacțiile mai puțin prietenoase a felinelor apar de cele mai multe ori din cauza interpretării greșite a mesajului transmis prin intermediul cozii. De exemplu, o coadă dreaptă, perpendiculară cu trupul pisicii, înseamnă că aceasta așteaptă să fie mângâiată și să primească atenție.
O pisică care stă relaxată și urmărește ceva afară își va mișca coada lent, de sus în jos. Dacă pisica ta este interesată de ceva anume, vei vedea că acesta își va menține coada ridicată, iar când vrea să interacționeze cu noi, va mișca ușor vârful cozii.
Mișcarea cozii
Există diferite moduri în care o pisică își mișcă coada, iar în funcție de acest lucru, felina exprimă diferite stări. O coadă agitată și orientată în sus, ne spune că pisica este agitată și are nevoie de spațiul ei. Dacă interpretezi acest mesaj ca o invitație la joacă sau mângâiere s-ar putea să-ți iriți pisica și mai mult.
O coadă care are mișcări stânga-dreapta, la nivelul podelei, înseamnă că pisica este pregătită pentru atac.
Dacă cineva intră pe teritoriul animalului de companie și nu se retrage la semnalele transmise, vei observa că vârful cozii pisicii va începe să tremure în diverse direcții. Acesta este un semn de emoție intensă, iar dacă intrusul nu răspunde la mesaj și nu se îndepărtează, felina își va zburli blana și va sări la atac.
Atunci când deschizi o conservă cu hrană, vei vedea că pisica va începe să-și onduleze coada, spunându-ți în acest mod că este fericită.
Zburlirea cozii
Nu doar poziția cozii ne transmite un mesaj, ci și blana cozii. De exemplu, o coadă zburlită indică faptul că pisica este gata de atac. Atunci când pisicii noastre îi este frică, aceasta își va ține toată coada zburlită. Deși are manifestări de frică, asta nu înseamnă că nu va putea să riposteze.
Frica pisicii poate fi provocată și de zgomote puternice sau de mirosuri necunoscute. Acestea vor determina zburlirea cozii.
Ce înseamnă când pisica își ascunde coada?
Pisica își va ascunde coada atunci când este foarte speriată și se simte în pericol. Aceasta va sta ghemuită și va mârâi, însă poate și să atace cu ghearele sau colții dacă simte pericolul aproape.
Animalele de companie își pot exprima stările și cu ajutorul urechilor, ochilor sau după poziția corpului. Modul de manifestare a cozii rămâne însă cel mai expresiv mod de a ne transmite un mesaj. Indiferent de situație, este important să învățăm limbajul corpului pisicii pentru a putea să-i înțelegem mesajele și să răspundem pozitiv la ele.