Când și cum tăiem agrișul?
Agrișul se cultivă în trei forme: sub formă de tufă, de gard viu sau pe spalier. Tăierile se fac anual pentru a favoriza fructificarea, dar și pentru a ușura din numărul mare de ramuri cu spin, care îngreunează procesul de recoltare.
Tipuri de creștere și tăiere a agrișului
Tăierea agrișului se face în luna februarie, înainte de a porni în vegetație, când încă timpul este răcoros. Prin tăiere se stimulează apariția ramurilor noi, iar tufa întinerește.
- Creșterea pe spalier. Tufele de agriș sunt prinse pe spalier cu trei ramuri de rod, sub formă de evantai. Se elimină ramurile mai vechi de 5 ani. Se taie ramurile productive cu ⅔ din lungime. Se elimină ramurile care cresc prea aproape de sol.
- Creșterea cu o singură tulpină pe mijloc și ramurile laterale ramificate. Se elimină ramurile vechi, care nu mai produc mult. Se elimină ramurile care au tendința de a crește spre interior. Se scurtează ramurile tinere cu ⅔ din lungime.
- În grădinile familiale unde plantarea agrișului sub formă de trunchi înalt. Se taie ramurile vechi, cu vârsta peste 5 ani. Se elimină toate ramurile care sunt îndreptate spre sol. Se elimină ramurile care cresc către centrul arbustului. Se poate tăia și ⅔ din lungimea ramurilor rămase.