Tăierea trandafirilor primăvara
Mult așteptata primăvară a sosit. Munca depusă din toamnă în grădină ne este răsplătită cu frumusețea plantelor ce înfloresc perioada aceasta. Pe lângă bucuria unei grădini superbe, o atenție specială trebuie să o acordăm trandafirilor.
Dacă toamna scurtăm trandafirii cu 30-40 cm pentru a nu se distruge sub greutatea zăpezii, primăvara aplicăm tăieri pentru a favoriza o creștere armonioasă și o înflorire abundentă. Trandafirii care nu trec prin acest proces la începutul primăverii, vor avea o înflorire slabă și nu vor rezista mult timp.
Cum tăiem corect trandafirii primăvara
1. În luna martie, atunci când înghețul nu mai reprezintă un pericol, iar mugurii nu au intrat în vegetație, se desfac mușuroaiele făcute din toamnă.
2. Urmează îndepărtarea ramurilor uscate și bătrâne, lăsând doar 3-5 ramuri sănătoase din care se va dezvolta planta.
3. De asemenea, îndepărtați capetele uscate ale ramurilor. Atenție însă! Tăiați deasupra ultimului mugure rămas pe ramura verde.
4. Taie ramurile care se încalecă pentru a permite plantei să respire și să aibă suficient loc pentru a crește
Dacă ai plantat toamna aceasta trandafiri, aceștia nu trebuie tăiați la venirea primăverii. De asemenea, nici mușuroiul nu trebuie înlăturat. Acesta va dispărea singur, odată cu lucrările făcute solului. Astfel, ramurile nu se vor usca, iar planta va rămâne puternică, chiar dacă nu este încă susținută de un sistem radicular fortificat.
Aruncă ramurile tăiate pentru a preveni răspândirea bolilor sau dăunătorilor. De asemenea, nu uita să dezinfectezi ustensilele de lucru după fiecare tăiere. În acest mod eviți propagarea bolilor și la plantele sănătoase.