Tăierea și curățarea trandafirilor teahibrizi
Trandafirii plantați în grădina proprie, au nevoie de îngrijire specială pe perioada anului. Tăierile sunt un pas important al îngrijirii de peste an. Fără tăierile de primăvară, trandafirii pot înflori, și vor rezista în grădină, dar vor avea aspectul neîngrijit al arbuștilor sălbatici. Întinerirea plantei și aspectul nobil al trandafirului teahibrid se va menține doar prin tăieri anuale. În cele ce urmează explicăm când și cum se fac aceste tăieri anuale.
Tăierile se fac primăvara
În general tăierile trandafirilor teahibrizi se fac primăvara, de la începutul lunii martie până la mijlocul lui aprilie. Perioada perfectă este stabilită în funcție de zona geografică. În zonele geografice înalte, tăierea trandafirilor se amână până la mijlocul lunii aprilie, când sunteți sigur că nu va mai îngheța afară. Sunt grădinari care fac tăieri din toamnă, dar acestea nu sunt recomandate. De ce? Pentru că peste iarnă o parte din lemnul trandafirului va muri. Rezistența trandafirilor peste iarnă este posibilă doar dacă iarna a fost foarte blândă. Alte motive pentru uscarea lemnului trandafirului teahibrid sunt deteriorarea sau agenții patogeni. În plus, planta se pregătește de perioada de vegetație, în care vor apărea lăstari noi. Primăvara se întrunesc toate condițiile prielnice tăierilor, fără riscuri. Pentru tăierile trandafirilor este nevoie de o foarfecă pentru grădină și de o mănușă pentru grădină.
Pe ce punct de pe tijă se face tăierea?
Înainte să explicăm ce se taie, trebuie să evidențiem exact unde se taie. Iată regula de aur: se taie cu foarfeca la 5 mm deasupra ochiului. Tăietura trebuie să fie înclinată. Ce este acela un ochi? Ochiul pe tija trandafirului este mugurul nou care se formează. După tăiere, locul se usucă până la 3 mm. De aceea se păstrează o distanță de 5 mm până la ochi. Nici o distanță mai mare de 5 mm nu se recomandă, pentru că locul se va usca mai mult, și va facilita îmbolnăvirile. Pe trandafirii bătrâni se detectează greu ochiul potrivit pentru tăiere. În acest caz se taie intuitiv, la locul dorit.
Important: Indiferent de perioada anului, lăstarii sălbatici din portaltoi se îndepărtează de la locul de formare, imediat ce sunt identificați. Dacă nu sunt identificați și îndepărtați, la un moment dat vor anihila complet altoiul. Aceștia cresc mai viguros decât lăstarii altoiți, au frunzele de culoare mai deschisă, formate din 7 până la 9 foliole!
Tăierea lemnului mort
Tăierile de primăvară încep cu îndepărtarea lemnului mort. Ramurile complet uscate se îndepărtează de la punctul de creștere. Dacă ramurile sunt parțial uscate, tăierea se face până la partea verde. După secționare se investighează măduva. Dacă este colorată alb-verde, tăierea este corectă. Dacă nu, se mai secționează o parte. Dacă ramurile uscate nu sunt depistate la prima tăiere, vor fi îndepărtate ulterior. Îndepărtarea se face și pentru cioturile rămase de anul trecut care nu au avut putere să înmugurească. Aceste cioturi uscate trebuie tăiate până la următoarea ramificație de pe ramură. Ignorarea lor poate provoca îmbolnăvirea plantei, pentru că dăunătorii atacă prima dată punctele sensibile ale plantei.
Tăiați toate părțile afectate de boli
Cum menționam, peste iarnă pot apărea boli și dăunători care vor afecta trandafirul. Toate părțile afectate de boală trebuie eliminate prin tăiere, pentru a nu permite răspândirea și la părțile sănătoase. Încă din februarie se inspectează planta. Dacă pe lăstari se văd depuneri de culoarea galben strălucitor, înseamnă că planta a fost afectată de rugina trandafirului. Chiar dacă timpul nu este tocmai prielnic pentru tăiere, în acest caz se recomandă înlăturarea tuturor părților afectate. Dacă nu se acționează la timp sporii se răspândesc, iar vara tratarea este mai costisitoare.
Viespea sfredelitoare este un alt dăunător care s-ar putea să atace trandafirul. Ea lasă planta fără măduvă. Aceste porțiuni lipsite de viață trebuie eliminate.
Tăierile la trandafirii teahibrizi trebuie să urmărească păstrarea înălțimii și frumuseții plantei
Trandafirii teahibrizi impresionează prin tulpina înaltă, floarea mare și frumos mirositoare. Acest soi se crește pentru a fi tăiat și pus în vază. Tăierile se vor face în așa fel încât să se păstreze alura elegantă a trandafirului.
Tăierile se fac adânc pe tije, lăsând 3 până la 5 tije din care vor porni alți lăstari. Lăstarii trandafirilor înalți se taie până la 40 cm înspre bază. Astfel, se încurajează creșterea în înălțime. Lăstarii trebuie tăiați toți cam la aceeași înălțime pentru a oferi echilibru de creștere plantei. Se caută ochi pentru fiecare lăstar și se taie deasupra acestuia. Ochiul trebuie să fie mereu îndreptat spre exterior. Vor fi tăiați și toți lăstarii care cresc spre interior.
Dacă vă doriți trandafiri teahibrizi mai stufoși, tăierea se va face în așa fel încât să favorizeze îndesirea tufei. Lăstarii se vor tăia la 10-15 cm, iar tăierea se poate face cu mugurul spre exterior sau chiar spre interior. Se elimină toți lăstarii care nu promit o dezvoltare optimă.
Tăierea trandafirilor teahibrizi nu este neapărat dificilă. Trebuie doar migală și dăruire. Dacă veți urma sfaturile noastre, vara veți obține trandafiri sănătoși, frumoși, cu colorit intens și miros îmbietor. Citește și articolul despre plantarea trandafirilor teahibrizi, dar și cele despre bolile și tratamentele trandafirilor, ori cum se protejează peste iarnă, pentru o informare completă.