Tehnici de conservare a fructelor și legumelor de sezon
Sezonul de vară ne oferă o multitudine de fructe și legume delicioase bogate în vitamine și minerale necesare pentru sănătatea noastră. Astfel, putem să ne gândim la o metodă de conservare a lor pentru a le păstra savoarea și în sezonul de iarnă. În acest mod ne vom bucura de fructe și legume ecologice și în timpul iernii.
Important atunci când alegem fructele și legumele pentru conservare, să ținem cont de câteva aspecte. Și anume, cele foarte coapte sau cu pete și bătături trebuie înlăturate. Se vor păstra mai bine conservate dacă fructele și legumele sunt mai tinere și mai proaspete.
Cele mai cunoscute metode de conservare sunt:
– congelarea
– deshidratarea
– conservarea în sare
– conservarea sub formă de gemuri, sosuri, compoturi etc.
- Conservarea prin congelare
Congelarea este o metodă clasică și bine știută de conservare. Asta pentru că este una dintre cele mai rapide și mai simple metode. Pentru ca metoda de conservare prin congelare să fie un succes, trebuie făcută la scurt timp după ce fructele și legumele au fost culese. Cu cât este mai mic timpul de la culegere la congelare, cu atât aportul de vitamine și minerale se păstrează mai bine.
Fructele care rezistă cel mai bine procesului de congelare și decongelare sunt vișinele și fructele de pădure. Acestea își păstrează gustul proaspăt, precum și până la 80% din substanțele nutritive. Mai pot fi ținute la congelator și caisele, piersicile sau cătina. Decongelarea fructelor trebuie să se facă lent, prin punerea acestora în frigider. În acest mod își vor păstra mai bine nutrienții.
În ceea ce privește legumele, fasolea verde, broccoli, conopida, sparanghelul sau mazărea trebuie opărite înainte de a fi puse în congelator.
- Conservarea prin deshidratare
O altă metodă de conservare o reprezintă deshidratarea. Aceasta este una dintre cele mai vechi metode cunoscute pentru conservarea fructelor și legumelor. Perfecte pentru deshidratare sunt caisele, piersicile, dar și cireșele, căpșunile, roșiile sau vinetele. Important însă în acest proces este să nu lăsăm să pătrundă deloc umezeala în preajma fructelor.
Deshidratarea fructelor și legumelor se poate face prin 2 metode:
– uscarea la soare – metodă 100% ecologică care garantează obținerea unor produse calitative
– uscarea la cuptor – deși se obține mai repede uscarea lor, acestea trebuie monitorizate permanent pentru obținerea unor rezultate optime
După procesul de deshidratare este complet, fructele și legumele trebuie ferite de orice sursă de umezeală sau lumină.
- Conservarea în sare
Conservarea prin metoda de sărare este una dintre cele mai vechi metode de păstrare pe termen lung a legumelor. Acest tip de conservare se poate realiza prin 2 metode:
– sărarea umedă presupune conservarea legumelor într-o soluție realizată din apă și sare. Castraveții murați reprezintă o modalitate de conservare prin sărare umedă
– sărarea uscată presupune folosirea acesteia în starea ei naturală. Sarea se aplică în straturi pe legume, având rolul de a lua din umezeală și a conserva legumele.
Murăturile obținute prin sărare dezvoltă probiotice care ne ajută la întărirea sistemului imunitar. Important însă să nu folosim bidoane de plastic, deoarece acesta afectează calitatea produselor.
Pe lângă legume, pot fi murate și fructele, cum ar fi merele sau pepenele.
- Conservarea sub formă de gemuri, sosuri, compoturi etc.
Cea mai des întâlnită modalitate de conservare a fructelor și legumelor o reprezintă procesarea acestora pentru obținerea gemului sau a compotului. Legumele pot fi transformate în delicioasa zacuscă, adorată de majoritatea românilor. Roșiile pot fi făcute bulion.
Tu ce fructe și legume vei conserva perioada asta?