14 martie 2022

Tot ce trebuie să știi despre cultura cepei în grădină

Ceapa se cultivă prin arpagic, prin semănat în câmp sau prin răsad. Cele mai bune culturi premergătoare pentru ceapă sunt cele de fasole, mazăre, ardei, tomate, vinete, varză timpurie sau castraveți de vară. În acest articol vom trece în revistă toate cele trei tipuri de cultură a cepei, semănarea și lucrările de întreținere pentru acestea.

Cultură de ceapă prin arpagic

🧅Cultura cepei prin arpagic

Este una dintre cele mai sigure culturi, pentru că producția obținută prin arpagic este de bună calitate și ceapa se păstrează mai bine peste iarnă. Primul pas este producerea arpagicului iar apoi producerea cepei de consum. 

Producerea arpagicului pentru cultura de ceapă

Se realizează pe terenuri ușoare, care nu formează crustă și crăpături, fără buruieni care, nu conțină mult humus. Pământul se pregătește prin adăugarea îngrășământului pe bază de fosfor și potasiu, iar înainte de însămânțare se aplică azotat de amoniu.

  • Semănarea se face în perioada 10-20 martie, cu 7 rânduri pe strat la distanțe de 15 cm, adâncimea de 1,5 – 2 cm. 
  • Lucrările de îngrijire se rezumă la plivirea manuală, 2-3 udări dacă este secetă și tratament pentru combaterea manei
  • Recoltarea se face în luna iulie, când frunzele sunt galbene la vârf
  • După recoltare arpagicul se lasă expus la soare timp de 5-6 zile
  • Bulbii ideali au diametrul 7-14 mm, dar și cei până la 20 mm sunt potriviți pentru cultura de ceapă
  • Bulbii care au peste 20 mm sunt potriviți pentru cultura de ceapă verde
  • Păstrarea se face în condiții speciale. Temperatura trebuie să fie între 1-2℃, fie între 19-20℃. Orice altă temperatură va favoriza formarea tulpinilor florifere în număr mare.  

👩🏻‍🌾 Cultura cepei folosind arpagicul

Bulbii de arpagic vor fi folosiți anul viitor. Pământul se pregătește din toamnă cu lucrări de discuire, afânare și fertilizare cu îngrășământ pe bază de fosfor și potasiu. Primăvara se se aplică azotat de amoniu.

  • Plantarea arpagicului este bine să se facă în toamnă, în perioada 10 septembrie – 1 octombrie sau primăvara în perioada 10-20 martie
  • Înainte de plantare arpagicul se tratează cu Germisan
  • Pentru a nu forma tulpini florifere se recomandă ca arpagicul să fie ținut timp de 20 de zile la temperaturi de 35-40 ℃.
  • Plantarea se face la o adâncime de 2-3 cm, pe rânduri
  • Se aplică 1-2 prășile manuale 
  • Fertilizarea se face după ce s-au format primele 3-5 frunze și în momentul îngroșării bulbilor, cu azotat de amoniu și sare potasică
  • Se irigă de 2-3 ori
  • Tratamentele împotriva dăunătorilor sau a manei se aplică doar până la 20 de zile înaintea recoltării 
  • Recoltarea va avea loc în perioada 15 iulie- august
Ceapă pentru salată

🚜 Cultura de ceapă prin semănarea în câmp

Este profitabilă pentru că permite obținerea bulbilor de ceapă într-un singur an, fără producerea prealabilă a arpagicului, este mai eficientă și mai puțin costisitoare. În grădinile familiale încă se preferă cultura prin arpagic, pentru că bulbii obținuți sunt mai mari și se păstrează mai bine.

  • Cultura prin însămânțare se face pe un teren bine arat și fertilizat din toamnă
  • Se poate înființa în ultima decadă a lunii noiembrie sau primăvara foarte devreme, din ianuarie până în prima săptămână din martie
  • Dacă se seamănă toamna, se gerapează imediat, se lasă câteva zile, apoi se trece cu tăvălugul. La semănarea de primăvară, arătura de toamnă nu va fi grapată
  • Semănarea se face pe rânduri, la 2-3 cm adâncime și 22 de cm între rânduri
  • Imediat după semănare se va face și erbicidarea. Se repetă erbicidarea când planta are deja 3 frunze
  • Se aplică 3-4 prășile
  • Se vor rări plantele pe rând la 4-5 cm 
  • Îngrășământul se aplică când planta are 2 frunze și începe formarea bulbului, cu superfosfat, azotat de amoniu și sare potasică
  • Irigarea se face de aproximativ 6 ori sau mai mult dacă este nevoie
  • Atât irigarea cât și aplicarea îngrășământului nu se mai aplică cu 4 săptămâni înainte de recoltare
  • Tratamentele împotriva dăunătorilor sau a manei se aplică doar până la 20 de zile înaintea recoltării
  • Înaintea recoltării se aplică o tăvălugire pentru a usca frunzele
  • Recoltarea se face în luna septembrie

🌱 Cultura de ceapă prin răsad

Acest tip de cultură se folosește rar pentru că este costisitor. Este preferat pentru producerea cepei de salată. 

  • Răsadurile se produc în spații reci, la jumătatea lunii martie, pe rânduri distanțate la 4-5 cm. Răsadul nu se repică
  • La 40-50 de zile răsadul formează 3-4 frunze și ajunge la înălțimea de 15 cm
  • La plantare în câmp răsadul se scurtează la o treime, iar rădăcinile se fasonează la 5-6 mm și se mocirlesc
  • Plantarea are loc în luna mai, pe rânduri la 20 cm distanță, cu distanța între plante de 6 cm 
  • Imediat după plantare se udă bine, iar până la maturizare se vor mai aplica 10 udări
  • Fertilizarea se face după ce s-au format primele 3-5 frunze și în momentul îngroșării bulbilor, cu azotat de amoniu și sare potasică
  • Se irigă de 2-3 ori
  • Tratamentele împotriva dăunătorilor sau a manei se aplică doar până la 20 de zile înaintea recoltării 
  • Recoltarea va avea loc în luna septembrie

Tot ce trebuie să știi despre cultura cepei în grădină

Ceapa se cultivă prin arpagic, prin semănat în câmp sau prin răsad. Cele mai bune culturi premergătoare pentru ceapă sunt cele de fasole, mazăre, ardei, tomate, vinete, varză timpurie sau castraveți de vară. În acest articol vom trece în revistă toate cele trei tipuri de cultură a cepei, semănarea și lucrările de întreținere pentru acestea.

Cultură de ceapă prin arpagic

🧅Cultura cepei prin arpagic

Este una dintre cele mai sigure culturi, pentru că producția obținută prin arpagic este de bună calitate și ceapa se păstrează mai bine peste iarnă. Primul pas este producerea arpagicului iar apoi producerea cepei de consum. 

Producerea arpagicului pentru cultura de ceapă

Se realizează pe terenuri ușoare, care nu formează crustă și crăpături, fără buruieni care, nu conțină mult humus. Pământul se pregătește prin adăugarea îngrășământului pe bază de fosfor și potasiu, iar înainte de însămânțare se aplică azotat de amoniu.

  • Semănarea se face în perioada 10-20 martie, cu 7 rânduri pe strat la distanțe de 15 cm, adâncimea de 1,5 – 2 cm. 
  • Lucrările de îngrijire se rezumă la plivirea manuală, 2-3 udări dacă este secetă și tratament pentru combaterea manei
  • Recoltarea se face în luna iulie, când frunzele sunt galbene la vârf
  • După recoltare arpagicul se lasă expus la soare timp de 5-6 zile
  • Bulbii ideali au diametrul 7-14 mm, dar și cei până la 20 mm sunt potriviți pentru cultura de ceapă
  • Bulbii care au peste 20 mm sunt potriviți pentru cultura de ceapă verde
  • Păstrarea se face în condiții speciale. Temperatura trebuie să fie între 1-2℃, fie între 19-20℃. Orice altă temperatură va favoriza formarea tulpinilor florifere în număr mare.  

👩🏻‍🌾 Cultura cepei folosind arpagicul

Bulbii de arpagic vor fi folosiți anul viitor. Pământul se pregătește din toamnă cu lucrări de discuire, afânare și fertilizare cu îngrășământ pe bază de fosfor și potasiu. Primăvara se se aplică azotat de amoniu.

  • Plantarea arpagicului este bine să se facă în toamnă, în perioada 10 septembrie – 1 octombrie sau primăvara în perioada 10-20 martie
  • Înainte de plantare arpagicul se tratează cu Germisan
  • Pentru a nu forma tulpini florifere se recomandă ca arpagicul să fie ținut timp de 20 de zile la temperaturi de 35-40 ℃.
  • Plantarea se face la o adâncime de 2-3 cm, pe rânduri
  • Se aplică 1-2 prășile manuale 
  • Fertilizarea se face după ce s-au format primele 3-5 frunze și în momentul îngroșării bulbilor, cu azotat de amoniu și sare potasică
  • Se irigă de 2-3 ori
  • Tratamentele împotriva dăunătorilor sau a manei se aplică doar până la 20 de zile înaintea recoltării 
  • Recoltarea va avea loc în perioada 15 iulie- august
Ceapă pentru salată

🚜 Cultura de ceapă prin semănarea în câmp

Este profitabilă pentru că permite obținerea bulbilor de ceapă într-un singur an, fără producerea prealabilă a arpagicului, este mai eficientă și mai puțin costisitoare. În grădinile familiale încă se preferă cultura prin arpagic, pentru că bulbii obținuți sunt mai mari și se păstrează mai bine.

  • Cultura prin însămânțare se face pe un teren bine arat și fertilizat din toamnă
  • Se poate înființa în ultima decadă a lunii noiembrie sau primăvara foarte devreme, din ianuarie până în prima săptămână din martie
  • Dacă se seamănă toamna, se gerapează imediat, se lasă câteva zile, apoi se trece cu tăvălugul. La semănarea de primăvară, arătura de toamnă nu va fi grapată
  • Semănarea se face pe rânduri, la 2-3 cm adâncime și 22 de cm între rânduri
  • Imediat după semănare se va face și erbicidarea. Se repetă erbicidarea când planta are deja 3 frunze
  • Se aplică 3-4 prășile
  • Se vor rări plantele pe rând la 4-5 cm 
  • Îngrășământul se aplică când planta are 2 frunze și începe formarea bulbului, cu superfosfat, azotat de amoniu și sare potasică
  • Irigarea se face de aproximativ 6 ori sau mai mult dacă este nevoie
  • Atât irigarea cât și aplicarea îngrășământului nu se mai aplică cu 4 săptămâni înainte de recoltare
  • Tratamentele împotriva dăunătorilor sau a manei se aplică doar până la 20 de zile înaintea recoltării
  • Înaintea recoltării se aplică o tăvălugire pentru a usca frunzele
  • Recoltarea se face în luna septembrie

🌱 Cultura de ceapă prin răsad

Acest tip de cultură se folosește rar pentru că este costisitor. Este preferat pentru producerea cepei de salată. 

  • Răsadurile se produc în spații reci, la jumătatea lunii martie, pe rânduri distanțate la 4-5 cm. Răsadul nu se repică
  • La 40-50 de zile răsadul formează 3-4 frunze și ajunge la înălțimea de 15 cm
  • La plantare în câmp răsadul se scurtează la o treime, iar rădăcinile se fasonează la 5-6 mm și se mocirlesc
  • Plantarea are loc în luna mai, pe rânduri la 20 cm distanță, cu distanța între plante de 6 cm 
  • Imediat după plantare se udă bine, iar până la maturizare se vor mai aplica 10 udări
  • Fertilizarea se face după ce s-au format primele 3-5 frunze și în momentul îngroșării bulbilor, cu azotat de amoniu și sare potasică
  • Se irigă de 2-3 ori
  • Tratamentele împotriva dăunătorilor sau a manei se aplică doar până la 20 de zile înaintea recoltării 
  • Recoltarea va avea loc în luna septembrie