• Prima pagină
  • /
  • Blog
  • /
  • Tot ce trebuie să știi despre cultura pătrunjelului în grădină
28 februarie 2022

Tot ce trebuie să știi despre cultura pătrunjelului în grădină

În bucătăria românească se folosește în aceeași măsură pătrunjelul rădăcină și cel pentru frunze. Pătrunjelul nu ar trebui să lipsească din nicio grădină, mai ales cel pentru frunze, pentru că răsare ușor și este foarte spornic. Vă spunem cum se cultivă pătrunjelul rădăcină și pătrunjelul frunze în grădina de legume.  

👩‍🌾 Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină

Pătrunjelul este o plantă bienală, care se va dezvolta bine pe terenul pe care au cultivate plante prășitoare. Este o rădăcinoasă puțin pretențioasă, dar a cărei producție depinde de câteva reguli de cultivare și îngrijire:

  • Erbicidarea se face înainte sau imediat după semănare 
  • Semănarea se poate face din luna martie
  • Semănatul se face pe brazde de 100 cm sau pe o schemă de plantare pe teren nemodelat, la adâncime de 2-3 cm 
  • Rărirea se face la 4-6 cm pe rând, când plantele au 3-4 frunze
  • De obicei se aplică Zeamă Bordeleză 1% pentru combaterea septoriozei și a manei
  • Recoltarea se face când rădăcinile au 1,5 cm în diametru, în partea superioară
  • Pentru păstrarea pe iarnă semănarea are loc în iunie și recoltarea în octombrie

🧑‍🌾 Cultivarea pătrunjelului pentru frunze

Pătrunjelul frunze poate începe vegetația și la 3-4℃, nu este deloc pretențios la frig. Poate fi crescut în răsadnițe pentru a fii folosit proaspăt pe timpul iernii. Reguli de semănare pentru a avea pătrunjel proaspăt în lunile de iarnă.

  • Pentru cultură se folosesc răsadnițele după încheierea altor culturi, dacă se dorește pătrunjel proaspăt pentru toamnă
  • Se folosesc răsadnițe noi pentru cultura pură de pătrunjel
  • Stratul de pământ trebuie să aibă 14-15 cm grosime pentru semănat
  • Semănatul se face în perioada 1-10 august
  • Rândurile trebuie să aibă 10-12 cm
  • Se aplică 5 g de sămânță pe 1 mp
  • După semănare se menține umezeala prin umbrite, timp de 2 săptămâni
  • Se plivește, se udă și se rărește la circa 5 cm
  • La venirea frigului se poate pune bălegar cald pe poteci, pentru a păstra temperatura de 10-15℃
  • De la jumătatea lunii octombrie se pot obține 3 recolte până în iarnă

Tot ce trebuie să știi despre cultura pătrunjelului în grădină

În bucătăria românească se folosește în aceeași măsură pătrunjelul rădăcină și cel pentru frunze. Pătrunjelul nu ar trebui să lipsească din nicio grădină, mai ales cel pentru frunze, pentru că răsare ușor și este foarte spornic. Vă spunem cum se cultivă pătrunjelul rădăcină și pătrunjelul frunze în grădina de legume.  

👩‍🌾 Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină

Pătrunjelul este o plantă bienală, care se va dezvolta bine pe terenul pe care au cultivate plante prășitoare. Este o rădăcinoasă puțin pretențioasă, dar a cărei producție depinde de câteva reguli de cultivare și îngrijire:

  • Erbicidarea se face înainte sau imediat după semănare 
  • Semănarea se poate face din luna martie
  • Semănatul se face pe brazde de 100 cm sau pe o schemă de plantare pe teren nemodelat, la adâncime de 2-3 cm 
  • Rărirea se face la 4-6 cm pe rând, când plantele au 3-4 frunze
  • De obicei se aplică Zeamă Bordeleză 1% pentru combaterea septoriozei și a manei
  • Recoltarea se face când rădăcinile au 1,5 cm în diametru, în partea superioară
  • Pentru păstrarea pe iarnă semănarea are loc în iunie și recoltarea în octombrie

🧑‍🌾 Cultivarea pătrunjelului pentru frunze

Pătrunjelul frunze poate începe vegetația și la 3-4℃, nu este deloc pretențios la frig. Poate fi crescut în răsadnițe pentru a fii folosit proaspăt pe timpul iernii. Reguli de semănare pentru a avea pătrunjel proaspăt în lunile de iarnă.

  • Pentru cultură se folosesc răsadnițele după încheierea altor culturi, dacă se dorește pătrunjel proaspăt pentru toamnă
  • Se folosesc răsadnițe noi pentru cultura pură de pătrunjel
  • Stratul de pământ trebuie să aibă 14-15 cm grosime pentru semănat
  • Semănatul se face în perioada 1-10 august
  • Rândurile trebuie să aibă 10-12 cm
  • Se aplică 5 g de sămânță pe 1 mp
  • După semănare se menține umezeala prin umbrite, timp de 2 săptămâni
  • Se plivește, se udă și se rărește la circa 5 cm
  • La venirea frigului se poate pune bălegar cald pe poteci, pentru a păstra temperatura de 10-15℃
  • De la jumătatea lunii octombrie se pot obține 3 recolte până în iarnă