Tot ce trebuie să știi despre cultura salatei în grădină și solarii
Probabil salata este cel mai ușor de cultivat în grădină, pentru că este una din plantele cu foarte puține pretenții față de mediu, răsare ușor, din abundență. Cu toate că poate părea simplu să cultivi salată, și să ai mereu proaspătă pentru consum, sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoști despre cum se face semănarea, dar și plantarea, ori protejarea culturii.
Alege semințe de salată de calitate superioară, astfel șansele de reușită sunt mai bune. Soiurile sunt foarte diferite, poți alege salata căpățână sau cea creață, cu frunze separate, ori poți lua un mix de soiuri, pentru diversitate. Salata este printre primele legume de primăvară pe care le poți obține în grădină, iar gustul proaspăt alături de celelalte alimente, nu poate fi înlocuit cu nimic altceva. Știm că poți găsi la orice oră o căpățână de salată la supermarket, dar la fel de bine știm că nimic nu se compară cu gustul proaspăt și autentic al salatei culese din grădina ta.
🚜 Pregătirea terenului pentru cultura de salată
Înainte de a semăna semințele de salată, se recomandă erbicidarea parcelei pentru cultivare, astfel plantele ce vor răsări nu vor fi inhibate în creștere de buruieni, iar răspândirea bolilor să dăunătorilor va fi diminuată. Erbicidarea se va face cu minim 10 zile înainte de plantare. Recomandăm Challenge 600 SC sau Stomp Aqua, iar încorporarea se face prin frezare. După aplicarea erbicidului se așteaptă ca acesta să-și facă efectul, pentru că buruienile vor muri imediat după germinare, iar terenul rămâne liber.
Parcela de cultivare se delimitează, sau se modelează, în straturi sau pe rânduri. Dacă în perioada de semănare pământul nu este umed, atunci este necesară irigarea terenului. Semănatul se poate face chiar din toamnă sau primăvara devreme, când timpul o permite. Distanța pe rând se păstrează, practic, în funcție de soi, iar semințele se îngroapă foarte puțin, la maxim 1,5 cm.
Plantarea răsadului de salată se face dacă dorim să obținem salată chiar foarte devreme. Răsadul se produce în sere sau răsadnițe calde, prin semănare eșalonată, la distanță de aproximativ două săptămâni. Răsadul se pregătește cu 40 de zile înaintea momentului plantării, iar momentul oportun de plantare este perioada martie-aprilie.
👩🌾 Lucrările de întreținere a culturii de salată
- Răritul la 15 cm în cazul semănatului sau completarea golurilor după plantare.
- Se realizează prășile manuale.
- Fertilizarea cu azotat dacă este nevoie.
- Tratamente contra manei dacă apare, dar doar înaintea formării căpățânii.
- Recoltarea se face în luna aprilie, eșalonat, prin tăierea cotorului.
În cazul culturii de toamnă, semănarea se face după luna august. Irigarea va trebui să fie mai intensivă, pentru că germinarea va avea loc mai greu, din cauza temperaturilor crescute.
☀️ Cultura salatei în solarii
- În solarii salata se poate seamăna după recoltarea roșiilor.
- Semănarea se face pe rând, la distanță de 20 cm între rânduri.
- Între straturi trebuie realizate alei pentru trafic.
- Temperatura în solar trebuie menținută la 18 grade.
- Se irigă de câte ori este nevoie.
- Se fertilizează cu azotat de amoniu.
🌱 Cultura salatei sub adăposturi
- Plantarea se face în prima jumătate a lunii octombrie, astfel plantele vor forma câteva frunze până la venirea iernii.
- La tunelul îngust se plantează benzi de 4 rânduri, la distanță de 20 cm.
- Și aici trebuie păstrate alei pentru lucrările de întreținere și recoltare.
- Peste iarnă cultura se acoperă cu paie.
- După trecerea iernii și zvântarea pământului se prășește și se adaugă azotat de amoniu pentru a revigora cultura.
- Tunelurile trebuie aerisite, pentru a evita umezeala.
- Temperatura nu trebuie să depășească 20 de grade.
Bibliografie grădina de legume
Cultura legumelor în câmp și solarii/ Victor Popescu și Angela Popescu; Sere de grădină/Megyeri Szabolcs; Gradinăritul pas cu pas/Ioan Manoilă; Grădina de legume/ Helga Voit; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.